2016. február 28., vasárnap

Háromnapos Böjtölés Beindítja Az ImmunrendszertÁllatkísérlettel és embereken végzett kísérlettel bizonyítják a Dél-Kalifornia Egyetem (USC) kutatói, hogy egy hosszabb, 2 – 4 napig tartó böjtölés nemcsak a kemoterápia toxikus hatásától véd meg, de kiváltja az őssejtek regenerálódását, új immunsejtek keletkeznek, és eltakarítja a régi, károsodott sejteket.


Dr. Valter Longo


Ez a természetes gyógymód kiválthatja a szervek vagy rendszerek regenerálódását az őssejtek segítségével.

A kutatócsoport beszámol arról, hogy a böjtölés segít a kemoterápia miatt károsodott immunrendszernek, de használ az idős, meggyengült immunrendszerű embereknek is. Böjtöléskor az őssejtek alvó állapotból aktív állapotba mennek át, megújítva önmagukat.

Egereken végzett kísérletek és az emberi klinikai vizsgálat 1 fázisa azt mutatták, hogy a hosszabb ideig való böjtölés jelentősen csökkentette a fehér vérsejtek számát. Az egerekben ‘elfordított egy kapcsolót’, amely megváltoztatta a hematopoietikus őssejtek (azokét az őssejtekét, amelyekből a vér és az immunrendszer keletkezik) jelútját.

“Nem tudtuk előre, hogy a hosszabb böjtölés ilyen figyelemre méltó hatással lesz a hematopoietikus (vérképző) őssejtek regenerálódására” – mondja Valter Longo, gerontológus és a biológiai tudományok professzora.

Elmagyarázza, hogy amikor az ember nem eszik, a szervezete a tárolt glükózt, zsírt és ketonokat használja el, emellett reciklálja (újrahasznosítja) az elhalt vagy károsodott immunsejteket.

“Észrevettük, az emberi és az állatkísérletnél is, hogy a fehér vérsejtszám lejjebb ment a hosszabb böjtölés alatt. Ha újra adtunk táplálékot, a fehér vérsejtek száma újra megnőtt. Elkezdtünk gondolkodni.”

2-4 napig tartó böjtölés csökkentette a PKA – egy enzim, amelynek köze van az egyszerű szervezetek élettartamának megnövekedéséhez – értékét.

Az egér esetében a megismételt, 2–4 napos élelemhiányos időszakok, 6 hónapon át, elpusztították az elöregedett vagy károsodott immunsejteket, és újakat hoztak létre.

Minden egyes böjtölési ciklusban a fehér vérsejtszám csökkenése kiváltotta új immunsejtek keletkezését az őssejtek regenerálódása révén. A hosszabb ideig tartó böjtölés nem csak a PKA enzim értékét csökkentette, ami élettartam-növekedést okoz egyszerű szervezetekben, de csökkentette az IGF1-et is (növekedési hormon, ami az öregedéshez és a rák, a daganat progressziójához -előre haladásához – vezet).

A PKA gén kikapcsolása váltja ki az őssejtek regenerálódását, mondja Longo professzor. “Kiadja az utasítást az őssejteknek, induljanak és építsék újra az egész rendszert.”

Eközben a szervezet is megszabadítja magát “a rendszernek azoktól a részeitől, amelyek károsodottak vagy öregek, a nem-hatékony részektől, a böjtölés folyamán. Ha most egy olyan, a kemoterápiától vagy az öregség okán súlyosan károsodott rendszerrel indulunk, a böjtölési ciklusok szó szerint egy új immunrendszert hoznak létre.”

A klinikai kísérleti fázisban egy kis csoport rákbeteget böjtöltettek 3 nappal a kemoterápia előtt, és a böjt megvédte őket a kemo toxikus hatásaitól.

A kemoterápia ugyan életeket ment, de jelentős kárt okoz az immunrendszerben. A kutatócsoport most abban bízik, hogy kutatásuk bebizonyította, a böjtölés minimalizálja a károk jó részét.

Egyelőre még tesztelik a hatékonyságot, még több klinikai kísérletet terveznek, és megnézik, vannak-e mellékhatások.

Most azt vizsgálják éppen, hogy a regenerálódás működik-e más rendszereknél, mint az immunrendszer – és a szerveknél is.

(forrás:  Dr. Kiss Gabriella -fitoterapiakalauz.hu)


Dr. Valter Longo kísérlete - videó