2016. október 6., csütörtök

Halálközeli élmények


Vajon mi lehet az oka annak, hogy a halálközeli élmények általában kellemesek? Merthogy, akik visszatértek a klinikai halál állapotából, sokszor számolnak be csodálatos nyugalomról, fényről, vagy épp életük legfontosabb képkockáiról.


Az Egyesült Államokban állítólag 13 millióan tapasztalták meg. Kortól, nemtől, vallástól és élettapasztalatoktól függetlenül szinte mindannyian ugyanarról számoltak be. Szívük megállt, nem lélegeztek, halottnak nyilvánították őket, ők mégis ott voltak és látták mi következik a halál után.

Erzsébet 27 évvel ezelőtt hagyta el testét. Egy frontális ütközés közben kirepült autója szélvédőjén. Mikor látta a szembejövő autót, már megijedni sem volt ideje. Egyszer csak arra lett figyelmes, hogy ő az, aki azt úton fekszik, ő az, akit mások újraélesztenek.

'Felülről láttam mindent. Az embereket, az úttestet, az autót. Lehetett úgy 15 méter magasságban' – mondta Mészáros Erzsébet.

Attila Erzsébettől több száz kilométerre egy lakodalmas tömegben ment az út mentén. Egy autó elcsapta. Arról, amit akkor látott, azt hitte csak álom.


'Egyszer csak hatalmas villanás történt sötétség, és azt láttam, hogy a saját testem felett fekszem. Láttam, ahogy fekszem az úton, tárva-nyitva a szemem. Nem tudtam belenézni a saját szemembe, révedt a semmibe' – mesélte Volford Attila.

Halálközeli élmény. Így hívják azt az állapotot, amiről azok mesélnek, akiknek életfunkciói öt percnél rövidebb időre megszűntek, de sikeresen újraélesztették őket. Vannak, akik élmény nélkül tértek vissza a halálból, azok azonban, akik tapasztaltak valamit, több dologról mesélnek. Elhagyták testüket és kívülről látták az eseményeket. Lepergett előttük az életük, egy sötét alagúton jutottak át, hatalmas fényt láttak, csodás nyugalom, szeretet és hangok vették körül őket, majd elhunyt rokonaikkal találkoztak. A halálközeli élményeket 30 éve ismeri a tudomány.

Magyarországon Árvai Attila író kezdett el a 90-es években a másvilág után kutakodni. Egyik legérdekesebb esete egy olyan hölgyé, akivel nem történt baleset, nem állt le a szíve, valójában nem halt csupán halálra rémült, mikor saját szemével látta, hogy 3 éves kisfiát elüti egy autó. Erzsébet a látványtól élettelenül összeesett. S mikor magához tért már fiával együtt mentővel a kórházba tartottak. A kisfiú azt mesélte, hogy egy hatalmas fényben édesanyja jött érte és hívta, majd visszavezette őt az életbe. Az asszony nem ezt tapasztalta, de úgy gondolja akkor tényleg járt a másvilágon.

'Egy gyönyörű élményt éltem meg, ami a gyerekkoromtól lepergett előttem, de annyira szép volt, hogy azt én nem tudom visszaadni' - mondta Jakab Erzsébet.

Számos elmélet szól arról, mi történhet ilyenkor a szervezetben. Sokak szerint az élmény a halálfélelem elleni pszichológiai védekező mechanizmus. De sokak az agyi oxigénhiányra gyanakodnak, ugyanis a széndioxid felhalmozódásának eredménye jóllét érzése és hallucinációk. Sőt széndioxid belégzési kísérletekkel fényeffektust és alagút élményt is sikerült produkálni már. A kakukktojás a testelhagyás, a testen kívüliség tapasztalása. Ez egy úgynevezett spontán jelenség, amit nagyon nehéz laboratóriumi körülmények között előállítani.

'Meggyőződésem hogy a testelhagyás képessége és az, ami a halálközeli élményben majdnem mindig felbukkan, olyan része a jelenségnek, amit hogyha kísérleti úton többet és eredményesen tudunk vizsgálni, világformáló lehet' – nyilatkozta Paulinyi Tamás parapszichológus.

Paulinyi tud két olyan kísérletről is, ahol már sikerült a halálból visszajöttek által megélt testelhagyást mesterségesen bizonyíthatóan létrehozni. A halálközeli élmények léteznek és valósak, de mit jelent ez?

Van élet a halál után?

'Nincs egyértelmű bizonyíték még arra sem, hogy a halálközeli élmény egyáltalán a halál utáni életnek bizonyítéka lehetne, semmit nem tudunk arról, mi történik az élmény után' – mondta Pilling János pszichiáter.

Bizonyos szempontból mindegy, hogy mi követi a halálközeli élményt. Azok, akik átélték, általában megváltoznak tőle, nyugodtabbak lesznek, jobban tudnak őrülni az apróságoknak, nyitottabbá válnak különböző vallások iránt, nem félnek a haláltól. Aki visszatért a senki földjéről, kivétel nélkül kellemes dolognak élte meg halálát. Ők megtalálták már a boldogságot, amit sok ember hasztalan keres hétköznapjaikban. Magukban találták meg a boldogságot a dolgoktól függetlenül, a halálközeli élmény után.
(forrás: http://rtl.hu)

Attila Volford - videó