2016. október 24., hétfő

Zseninek tartják azt a 4 éves orosz kislányt, aki hét nyelven beszél, köztük kínaiul és arabulA négy éves Bella Devyatkina azt követően lett híres, hogy egy orosz tehetségkutató műsorban jelent meg, ahol hét különböző nyelven beszélt különösebb akcentus nélkül. Bellát az RT is meghívta moszkvai stúdiójába, hogy teszteljék a kislány rendkívüli képességét. 


Bella anyanyelvén oroszul, valamint franciául, arabul, németül, angolul, spanyolul és kínaiul beszélt.

Az RT spanyol nyelvű adásában a bimbózó nyelvtudós a csatorna több újságírójával találkozott, ahol leültek beszélgetni.

Bella ugyan egy kicsit szégyenlős volt, de mindenkinek belopta magát a szívébe, sőt a végén táncolt is. 


A csodagyerek a “Csodálatos emberek” című orosz tehetségkutatóban sokkolta a bírákat. Egyikük azt mondta, hogy “Amikor láttam, megértettem, hogy hülye vagyok.“

Bella három különböző csoporthoz tartozó nyelveken beszél: indoeurópai (orosz, francia, angol, spanyol, német), sémi (arab) és a kínai-tibeti (kínai), ami röviden azt jelenti, hogy ezek a nyelvek nagyon különböznek egymástól, és kevés szerkezeti hasonlóság van közöttük.

Ez azonban nem akadályozza Bellát abban, hogy világosan gondolkodjon valamennyi nyelven, és mindvégig helyesen válaszol az életkorának megfelelő, valamint iskolai tananyaggal kapcsolatos kérdésekre. Az iskola az orosz gyerekeknek hét éves korban kezdődik, addig Bellának még három év van addig hátra.

Bella édesanyja Julia azt mondta, hogy elkezdte neki tanítani az orosz és az angol nyelvet, és két éves volt, amikor észrevette kislánya nyelvi érdeklődését.

Fokozatosan kezdtek más nyelveket is tanítani neki, és most már anyanyelvi szinten tanulja azokat.

Egyesek azzal vádolták meg Bella édesanyját, hogy elveszi a lánya gyermekkorát, ugyanakkor Anna Semenovich neuropszichológus azt mondta, hogy semmi ok az aggodalomra.

“Ha a lány a kíváncsisága révén tanul nyelveket, ha a szüleinek sikerül felépíteniük egy ütemtervet, amely úgy működik, mint egy játék, az csak előnyös lehet a számára. Ő nem tanul, hanem játszik!” – mondta Semenovich.

A szakember hozzátette, hogy még túl korai lenne megmondani, hogy Bella egy igazi soknyelvű vagy sem, mert természetes a gyerekek számára megtanulni egy nyelvet – hogy mindez hogyan változik a korral, ez az, ami számít.

“A forradalom előtti Oroszországban, ha egy gyerek egy nemesi családban nem tudott 3-4 nyelven beszélni öt vagy hat éves korára, az szégyennek számított akkoriban. Aztán az iskolában a latin és a görög is hozzájött ezekhez. Tehát 5-6 nyelv egy alapvető dolog volt egy tanult fiatal számára a 19. századi Oroszországban,” – mondta Semenovich.
(forrás: http://ujvilagtudat.blogspot.hu)