Energikusak, erősek, és
mosolyognak. A Kasmír észak-nyugati részén elő hunza népcsoport a tudósok
szerint az egyetlen olyan emberi közösség, amely nem tudja azt, hogy mi a
rák, ugyanis eddig senkit sem kellett daganatos betegséggel kezelniük.
|
A legfőbb ételük a barack, ezt
minden formájában fogyasztják. A pakisztáni hegység északi lábánál élő
emberek úgy néznek ki, mint, akik nem erről a bolygóról származnának. Mintegy
87 ezerre tehető a lélekszámúk, és az átlagéletkor mindjárt súrolja a százat.
A legtöbben egészségügyi problémák, betegségek nélkül élték le az életüket,
állítólag 160 éves embertársuk is volt.
Szinte sohasem betegek, a
tumorokat, rákos daganatokat nem ismerik, mert ilyennel nem volt dolguk soha,
a külsejük fiatalos, és a hunza asszonyok 65 éves korukban is termékenyek, és
képesek megszülni is a gyereküket.
Ezek az emberek az ékes
példája annak, hogy az étrend és az életmód miként formálja a szervezetünket.
Ők például mindig hideg vízben fürödnek, még akkor is, ha odakint 0 Celsius alatti
hőmérséklet uralkodik. Csak olyan zöldségeket, gyümölcsöket esznek, amelyeket
saját kezűleg termesztettek. Rengeteg szárított barackot, nyers gyümölcsöket,
vitaminban gazdag bogyókat fogyasztanak, de a dió, a gabonafélék, a tojás, a
sajt és a tej sem hiányozhat asztalukról.
A hunzák viszonylag kevés
mennyiségű ételt esznek, de ezzel szemben sokat gyalogolnak. Csak reggel,
majd dél körül ülnek az asztalhoz, napközben nincs egyéb nassolni-, vagy
harapnivaló, és nem is vacsoráznak. Ellenben van úgy, hogy 15–20 kilométert
is gyalogolnak egy nap. Ez nem olyan nagy teljesítmény nekik, inkább rutin.
Húst nagyon ritkán esznek, évente kétszer szokott előfordulni, hogy bárányt,
vagy csirkét vágnak, más állati eredetű termék nem szerepel az étlapjukon.
A kedélyállapotukkal sincsen baj,
szinte mindig mosolyognak, barátságosak egymással. Rendszeresen baracklékúrát
is tartanak, 2–4 hónapig csak ezt isznak, semmi mást nem esznek. Ez egy ősi
hagyomány, amelyet tiszteletben tartanak.
Az orvosok megállapították, hogy a
rengeteg barack az, ami megvédi őket a ráktól. A gyümölcs magjából olajat
készítenek, amely tele van B-17 vitaminnal, amelynek rákellenes hatása van.
Ezt az olajat azonban csak kis dózisokban használják, ugyanis nagyobb
mennyiségben életveszélyes mérgezést okozhat.
Sajnos már a modern civilizáció
őket is elérte, és lassan-lassan hozzájuk is eljutnak az iparilag előállított
élelmiszerek. Ennek már most látszanak a káros következményei, hiszen több
hunza is emésztési és gyomorproblémákra kezdett panaszkodni.
(forrás: joportal.hu)
|
Hunza-völgy - Észak-Pakisztánban – videó