2024. július 24., szerda

Két dolog fontos az életben: a szeretet ajándéka másoknak és a csend ajándéka magadnak



A hallgatás az Örökkévalóság nyelve. Az ember teljesen elvesztette a némaság képességét. Még amikor hallgat, akkor is folyamatos belső beszélgetés zajlik a fejében. Emiatt elveszíti a mindenséggel fennálló kapcsolatát.

A szeretet a csend virágzása. Ha nem tudsz megszabadulni a belső párbeszédtől, akkor nem szerethetsz igazán, és akkor imádkozni sem leszel képes. Az imában is beszélgetünk. Legtöbbünk számára az ima csak az elme fecsegése Istennel. Isten nem érti az elme nyelvét. A Teremtő csak egy nyelvet ért, a szív nyelvét, a csend hangját. 
Ha ismered a csend nyelvét, bármivel kommunikálhatsz: hegyekkel, kövekkel, fákkal, csillagokkal. A csend egységet teremt, a szavak mindent elpusztítanak. A szívben élve megtalálod a csendet. Az igazság csak akkor tükröződik, ha csendben vagy, amikor semmi sem zajlik benned.


Csak az elme csendjének állapotában léphetsz be az igazi templomba.
Ez a templom nem rajtad kívül van; az igazi templom te magad vagy.

A gondolataink elemzésével azt gondoljuk: „Ezek a gondolataim.” De valóban a tiéd? Mind kölcsönzött, mind kívülről származik. Nyomon követni, hogy ez a gondolat, ötlet, koncepció a szülőktől származott, egy iskolatárstól, vagy egy könyvből, lehetetlen. Még ha ismernéd a gondolataid forrását –ahonnan a gondolat jött– attól még nem a tiéd. A belső csend csak a tiéd. Vele születtél, és vele halsz meg. Nincs magasabb foglalatosság, mint a csendben maradás: ezt utánozni lehetetlen.

Ha elkezdesz az elméd szívedbe való megmerítésével foglalkozni, akkor fokozatosan eluralkodik benned a béke. A csend fokozatosan zuhogni fog, amit zenének fogsz hallani, az ismeretlen zenéjének, a kinyilatkoztatás muzsikájának. Akkor minden rendben lesz.
Ritkán hallunk zenét belülről, de akkor mindannyian táncolni tudunk rá.

Tanulj meg pihenni a csend tereiben! Légy elcsendesültebb!
Ez nehéz feladat! Szeress másokat, de amikor egyedül vagy, élvezd az elme csendjét! Tanulj meg csendben ülni! Amikor van időd, ülj csendben, csukott szemmel, és ne csinálj semmit! Nagyon nehéz lesz elsőre, de akár egy napig is elérheted a teljes csendet. 
Ez a két tulajdonság nagyon fontos az életben: a szeretet ajándéka másoknak és a csend ajándéka magadnak. Nagy örömöt fognak nyújtani, és egy nap felfedi majd számodra az egész Univerzum titkát.

A szívben élni, csendben élni. 

A szívben való élet a szeretet csúcspontja: a szeretet nem egy ember iránt, hanem minden és mindenki iránt. A szívben élés holisztikus élés. Csak úgy élhetsz teljes életet, ha megtartod a belső csendet! A szívben élés egy a létezéssel való egységgel; teljes mértékben benne lenni, és ugyanakkor tudatában lenni. A szívben élés tudatos egység. A létezés egyetlen módja a saját belső csendedbe való alámerülés.

Nehéz beszélni a csendről. A Zen hagyomány azt mondja erre, hogy ez olyan, mint vizet eladni egy folyó mellett, mint kertet öntözni, amikor esik. Maga a csend az a tér, ahol mindig Istenbe botlik az ember, még olyankor is, amikor azt hiszi, hogy a saját lába gáncsolta el. A csend az elme csendje. A csend a kérdések hiánya, a gondolatok hiánya. Amikor ez a csend megindul, a szavak feleslegessé válnak. Bármely szó kívülállóvá, idegenné válik! A szavak csak addig szükségesek, amíg hirtelen felismered, hogy ezek a szavak csak az elméd tevékenységei.

Istennek nincs más hangja, mint a csend. Soha nem mond semmit. Nem fogadunk tőle szóbeli üzenetet, mégis ez a teljes csend világosságot ad, fényt ad, a helyes irányba való mozgás képességét biztosítja. Ez nem azt jelenti, hogy valamilyen térképet ad nekünk, csak megnyitja a szemünket a szívünkhöz, hogy láthassuk az utat. Aztán nyitott szemmel elkezdünk elmozdulni az életben a holtpontjainkról. Általában vakon mozgunk. A vak embernek útmutatóként szolgál minden hang. Az embernek, akinek már látott a szíve, nincs szüksége semmire.

Isten csend formájában jön hozzánk. Isten a csend. 

Bízz csak a csendben és semmi másban, különben állandóan az elme csapdájába esel! Az elme fogságában lenni azt jelenti, hogy boldogtalan vagy. A koncepciók legjobban arra szolgálnak, hogy egymást tagadják. A mély csendben hagyd abba a mentális konstrukciók építését! A bábeli nyelvzavar óta a szavak és a nyelvek csak a fogalmakkal foglalkoznak, ezért nem tudják azokat közelebb hozni a valósághoz. 
Az elmétől való mentesség azt jelenti, hogy megismered a boldogságot, megismered az irgalmat.

- Késmárki László:A boldogság kulcsa -
A pozitív gondolkodás nagy könyve 2. kiadás Ankh kiadó 2024.

- - - - - 

A szeretet rezgése 528 Hz - videó
forrás:Mystik csatornája