Dr. Wallach egy igen népszerű orvos
Amerikában, akit 1991-ben Nobel-díjra jelöltek.
(Egy moszkvai előadás szövege lett
felvéve, a fordító megőrizte az előadó sajátos szóhasználatát.)
Dr. Joel D. Wallach
Nagy örömömre szolgál, hogy
találkozhattam Önökkel.
Én egy farmon nőttem fel, St. Louis
nyugati részén. Az 50-es években elkezdtünk marhákat tenyészteni. Ha ismerik a
marhatenyésztést, bizonyára tudják, hogy a profithoz vezető egyetlen út
önállóan megtermelni a kukoricát, a szójababot és a szénát. A malomban
megőrölték ezeket, és rengeteg vitamint és ásványt adtak hozzájuk, így készült
a marhatáp. Hat hónap múlva a marhákat piacra lehetett vinni. Gondosan
szelektáltuk őket, a legjobb egyedeket magunknak hagytuk.
Az az érdekes, hogy miután ennyire
gondosan, saját kezűleg készítettük a marhatápot, képzeljék el, sosem szedtük
semmilyen ásványt és vitamint. Pedig fiatalok voltunk, és legalább 100 évig
akartunk élni fájdalom és betegség nélkül.
Ez nagyon izgatott engem, és egyszer
megkérdeztem az apámtól: „Mondd apa, nekünk miért nem ugyanúgy csinálod az
ennivalót, mint a teheneknek?” Apám nagyon bölcs gondolatot ajándékozott nekem,
ő azt mondta: „Hallgass fiam, értékeld azt, hogy mindennap friss élelmiszerhez
jutsz a farmról. Remélem érted.” Természetesen többet nem zaklattam őt, mert
nem akartam, hogy ne kapjak ebédet vagy vacsorát. Később mezőgazdasági iskolába
mentem, amelyet elvégezve tudományos fokozatot kaptam, és állattenyésztési, gabonatermesztési
és földtani szakember lettem.
Ezután két évre elutaztam Afrikába.
Ott teljesült a gyermekkori álmom, együtt dolgozhattam Maur Parkinsonnal. Sokan
emlékeznek rá a könyvei miatt, nagy ember.
Két év múlva táviratot kaptam. A St.
Louis-i állatkert állást ajánlott nekem. A Nemzeti Egészségügyi Intézet 78
millió dolláros támogatást nyújtott az állatkertnek, és szükségük volt egy
állatorvosra, aki az állatkertben kimúlt állatokat boncolta volna.
Én beleegyeztem, odamentem dolgozni,
de természetesen nem csak ebben az állatkertben kellett boncolnom az állatokat,
hanem a brookwaldsi, chicagói, New York-i, Los Angeles-i és más állatkertekben
is.
A környezetszennyezésre szuperérzékeny egyedeket kellett megfigyelnem, mert a 60-as években még senki sem volt tisztában az ökológiai problémákkal és katasztrófákkal. Szóval, a halál okainak feltárásához 17500 boncolást végeztem el, és a következő eredményre jutottam: “Minden állat és ember, amely természetes halált hal, a tápanyag hiánya miatt halt meg”.
A környezetszennyezésre szuperérzékeny egyedeket kellett megfigyelnem, mert a 60-as években még senki sem volt tisztában az ökológiai problémákkal és katasztrófákkal. Szóval, a halál okainak feltárásához 17500 boncolást végeztem el, és a következő eredményre jutottam: “Minden állat és ember, amely természetes halált hal, a tápanyag hiánya miatt halt meg”.
A kémiai és biokémiai elemzések
eredményei pontosan arra mutattak, hogy a halál a helytelen táplálkozás
eredményeként következik be és ez annyira meglepett engem, hogy visszatértem a
marhák táplálásához.
75 tudományos cikket írtam, 8
tankönyvet más szerzőkkel együtt és egy könyvet önállóan. Ezt a könyvet 140
dollárért vásárolták orvostanhallgatók. 1700 újságban közölték a cikkeimet,
felléptem tévéműsorokban és sok egyéb helyen.
De akkor, a 60-as években aránylag
kevesen voltak, akiket érdekeltek volna a munkáim a táplálkozásról. Mit
tehettem? Kénytelen voltam visszaülni az iskolapadba és orvosi képzettséget
szerezni, ami lehetővé tette, hogy használjam azt a tudást, amit még az
állatorvosi egyetemen szereztem.
Bármilyen meglepő, de működött. 15
évig dolgoztam Arizonában, ahol közönséges orvosi praxisom volt. Ma szeretném
megosztani Önökkel azokat az ismereteket és következtetéseket, amelyeket ez
alatt a 10-12 év alatt gyűjtöttem. És ha csak a 10%-át jegyzik meg annak, amit
itt hallani fognak, elég sok kellemetlenséget és szenvedést, meg egy csomó
pénzt fognak megtakarítani és sok évvel meghosszabbítják az életüket. De ezeket
az éveket nem kapják meg csak úgy, csak bizonyos erőfeszítések árán.
Most a legfontosabbat szeretném
elmondani. Az ember élettartamának genetikai potenciálja 120-140 év.
Napjainkban mindössze öt olyan
népcsoport van, amelyek képviselői 120-140 évig élnek. ezek keleten, Tibetben
és Nyugat-Kínában élnek. Ezek a népcsoportok szerepeltek James Hilton „Az
elveszett horizont” című könyvében, amelyet még 1964-ben írt.
A könyv adatai szerint a legidősebb
ember a kínai Li doktor volt, aki Tibetben született. Amikor betöltötte a 150.
életévét, a császári kormánytól oklevelet kapott, amely bizonyította, hogy
tényleg 150 éves, 1677-ben született. Amikor betöltötte a 200. életévét, akkor
egy másik oklevelet kapott. A dokumentumok azt bizonyítják, hogy 256 éves
korában halt meg. Amikor 1933-ban meghalt, írtak róla New-York Times-ban és
London Times-ban, ahol elég jó dokumentumokkal alátámasztották a leírtakat. Lehet,
hogy mindössze 200 éves volt, nem 256 éves…
Kelet-Pakisztanban élt egy
népcsoport, akik bogazoknak nevezték magukat. Ők is híresek voltak a hosszú
életükről, 120-140 évig éltek. A volt Szovjetunióban grúzok, akik szeretik
savanyú tejtermékeket, 120 évig élnek. Az örmények, abháziak, azerbajdzsániak nagyon
jól tartják magukat 120-140 évesen is.
1973-ban, a National Geographic
januári számában külön cikk jelent meg azokról az emberekről, akik 100-nál több
évet éltek. A cikk bőségesen el volt látva illusztrációkkal, amelyekről annyira
híres a lap.
A sok fénykép közül három nagyon megmaradt az emlékezetemben.
A sok fénykép közül három nagyon megmaradt az emlékezetemben.
Az egyiken 136 éves nő volt. Fotelben
ült, kubai szivart szívott és vodkát ivott, éppen valamilyen ünnepségen vett
részt. Nagyon jól mulatott, nem volt ágyhoz kötve egy szociális otthonban, ahol
ráadásul havonta 2000 dollárt kellene fizetnie az ellátásért. 136 évesen
élvezte az életét.
A másik fényképen két házaspár volt,
akik éppen a 100. és a 115. házassági évfordulójukat ünnepelték.
A harmadik fényképen egy férfi volt,
aki Örményország hegyvidékein teát szüretelt, munka közben egy kis rádiót
hallgatott. Az anyakönyvi bejegyzések – születési dátuma, keresztelési dátuma,
gyermekei születési dátumai – szerint ő volt akkor a legöregebb ember a Földön.
A nyugati féltekén a hosszú életükről
híres emberek az Andok indiánjai, akik Ecuadorban, illetve Peru dél-keleti
részén élnek. A Titikaka-törzs legöregebb képviselői akár 120 évig is élnek.
Guinness Rekordok könyvében szereplő,
virginiai lakos Margaret Pitch, mint a legöregebb amerikai, 115 éves korban
halt meg. Egy esés következtében hunyt el. Ki találja ki, mitől halt meg? Így
van, a csontritkulástól. Ez a nő kalciumhiánytól halt meg. Nála nem volt
szívelégtelenség, rák vagy cukorbetegség, de három héttel az esés után meghalt,
mert a szervezetében nem volt elég kalcium. Érdekes, a lánya azt közölte, hogy
a halála előtt Margaret Pitch nagyon kedvelte az édességet. Ez az ismert
Pikebetegség, majd beszélünk róla.
Általában, ha nagyon hódolunk
csokoládénak és más édességnek, az azt jelenti, hogy a szervezetünkben króm- és
vanádiumhiány van.
A nigériai Baue törzs főnöke 126
évesen halt meg. Temetésén az egyik felesége azzal dicsekedett, hogy a férjének
halálakor az összes foga megvolt, ami azt jelenti, hogy a belső szervei is
kellőképpen ellátták a funkcióikat.
Szíriában 1933. júliusában egy férfi
133 éves korában hunyt el. Nem azért került a Guinness Rekordok könyvébe, mert
133 évet élt, és nem azért, mert 80 éves koráig négyszer megnősült, hanem
azért, mert 80 éves kora után még 9 gyermeket nemzett. Ha megszámoljuk, hogy
minden gyermek 9 hónapig az anya hasában fejlődik, legalább 1 évig szopik, és
még egy év van a gyermekek között, akkor kijön az, hogy ez az ember 100 éves
kora után is apa lett. Ezért került bele a Rekordok könyvébe.
Most pedig következzék egy kis
tudomány: Arizonában 1993. novemberében érdekes kísérletet végeztek. Három
fiatal pár három évig teljes elszigeteltségbe vonult. Egészséges táplálékon
éltek, amelyet saját maguknak megtermesztették, tiszta levegőt szívtak, és
tisztított vizet ittak.
Három év múltán a Kaliforniai egyetem
gerontológusai megvizsgálták őket. Minden adat, mint a vérvizsgálat eredménye
és egyéb élettanilag fontos mutatók, belekerültek számítógépbe, amely a
következő prognózist számította ki: ha tovább is így élnek, akkor 165 évig
élhetnek. Ez ismét bizonyítja, hogy 120-140 éves életkor teljesen reális.
Napjainkban az amerikaiak
átlagéletkora 75,5 év, az orvosoké pedig 58 év. Ha igényt tartanak a
statisztikai 20 évre, ne menjenek orvosnak.
Van két alapvető dolog, amihez
ragaszkodnunk kell, ha hosszú életűek közé akarunk sorolni magunkat. Ha 120-140
évig akarnak élni, akkor:
Először is, kerüljék a veszélyeket,
például, ne lépjenek taposó aknára. Kerülni kell tehát az értelmetlen és szükségtelen
veszélyeket. Ha orosz rulettet játszunk, dohányzunk, iszunk, csúcsforgalomban
rohangálunk az út közepén, akkor nem hiszem, hogy megéljük a 120. életévünket.
Ez humorosan hangzik, de képzeljék el, hogy évente emberek ezrei halnak meg,
mert hasonló hülyeségeket művelnek. Én azt szeretném, hogy lehetőség szerint
védjék meg magukat. Ha van lehetőségük megelőzni valamilyen betegséget,
különösen gyógyíthatatlan
n betegséget, akkor ezt a lehetőséget meg kell ragadni.
n betegséget, akkor ezt a lehetőséget meg kell ragadni.
Másodszor, csak azt kell tenni, ami
hasznos. Szükségünk van 90 táplálék-kiegészítőre, ebből 60 ásvány, 16 vitamin,
12 alapvető aminosav és 3 alapvető zsírsav. Összesen 90 kiegészítő a mindennapi
étrendünkhöz, amelyek hiánya különböző betegségeket okozhat. Erről mostanában
újságok cikkeznek, a rádióban, a tévében beszélnek róla. Mindenki tud erről,
mert az embereket érdekli az egészség, a hosszú életkor, a táplálékkiegészítők,
és az orvosok is állandóan erről beszélnek nekünk. De nem azért, mert ezt
követeli meg tőlük az orvosi munkájuk. Azt ne gondolják, hogy az orvosok kérik
az újságírókat, hogy erről cikkezzenek! Nem, ez azért van, mert az ilyenfajta
információ növeli az újság eladhatóságát.
A kedvenc cikkem a Time-ban jelent
meg 1992. április 6-án. Ha nem olvasták, nagyon ajánlom megszerezni valamelyik
könyvtárban, készíteni róla néhány másolatot, és kiragasztani a
fürdőszobaajtóra, a hűtő ajtajára. Ez egy átfogó cikk, amelyben az áll, hogy a
vitaminok képesek leküzdeni a rákot, a szív- és érbetegségeket, az öregedés
pusztító hatását. A cikk összesen hat oldalán csak egy negatív gondolat
szerepel, ez egy orvos gondolata, akinek a cikk szerzője tette fel a kérdést:
„Mit gondol a vitaminokról és ásványokról, mint az étrendünk kiegészítőiről?”
Mit válaszolt az orvos? „A vitaminok szedése nem hoz hasznot” – véli Viktor
Hubbin, egy New York-i orvosi egyetem professzora. „Minden vitamin, mint
táplálékkiegészítő, a vizeletünket teszi drágábbá”.
Ha megpróbáljuk emberi nyelvre
lefordítani ezt a kijelentést, az jön ki, hogy dollárokat pisilünk, ha
vitaminokat és ásványokat szedünk, vagyis hiába költjük a pénzünket vitaminokra
és ásványokra. Ezt akarta mondani.
Ha ez nyomtatásba került, akkor
biztos van benne valami. De kötelességem elmondani Önöknek, miután 14500 állati
és 3000 emberi boncolást végeztem a világ különböző pontjain és mindig
egészséges akartam lenni, egészséges gyermekeket, unokákat és dédunokákat
akarok, az én véleményem az, hogy ha nem fektetünk be magunknak vitaminokba és
ásványokba, akkor az orvosok jólétébe fektetünk be. Szilárdan hiszem, hogy pont
mi segítjük elő az orvosok jólétét.
Az 1776. és a második világháború
közötti időszakban az amerikai kormány kb. 8,5 millió dollárt költött az
egészségügyre és orvosi kutatásokra. Most erre 1,2 milliárd dollárt költenek
évente, és ez nem is elég, mert mindenki ingyenes orvosi ellátást akar.
Én azt mondom, hogy ha a
mezőgazdaságban bevezetnénk az emberi típusú orvosi rendszert, akkor fél kiló
hús 275 dollárba kerülne. De ha a mezőgazdasági rendszert alkalmazzuk az
emberek egészségügyi ellátására, akkor egy öttagú család egészségbiztosítása 10
dollár lesz havonta. Lehet választani.
Az a szilárd meggyőződésem, hogyha
gazdaggá tesszük az orvosokat a biztosítás és az állami támogatások formájában,
akkor ők is tartoznak nekünk valamivel. Kötelesek legalább megküldeni nekünk az
információt a legújabb orvosi kutatások eredményeiről.
Valaki az itt lévők közül kapott
valaha is ilyen információt az orvosától? Nem. Érdekes, nem? De nekem nagy
mennyiségű információ van a tarsolyomban. Szeretném megosztani ezt Önökkel.
Első; A gyomorfekély. Bizonyára
hallották már, hogy a gyomorfekélyt a stressz váltja ki. Az állatorvosok már 50
éve tudják, hogy a sertéseknél a gyomorfekélyt egy baktérium okozza. Mi nem
engedhetjük meg magunknak a drága műtétet a sertés gyomrán, de ha
megengedhetnénk, akkor a flekkenünk 275 dollárba kerülne.
Létezik egy bizmar nevű ásványi
anyag, amelynek a segítségével a gyomorfekély a sertéseknél műtét nélkül is
gyógyítható. Ezt meg is tettük a bizmar, egyéb ásványok és tetraciklin
segítségével.
Az egészségügyi intézetek csak 1994.
februárjában közölték, hogy a gyomorfekély nem a stressz következménye, hanem
baktérium okozza és gyógyítható. Pedig a kutatók általában így nyilatkoznak:
„…reménykeltő eredményeket mutat, amelyek jótékony hatással lehetnek…” Itt
pedig kertelés nélkül nyilatkoznak, hogy a gyomorfekély „gyógyítható”. Azt
írják: „a gyomorfekély a bizmart és a tetraciklint kombináló új módszer
segítségével gyógyítható”. Aki nem tudja, mi a bizmar, menjen el egy
gyógyszertárba és 2 dollárért vegyen meg egy üveg rózsaszínű folyadékot. Az a
neve, hogy peptobizmar. Naponta egy teáskanállal a gyomorfekély gyógyítható.
Lehet 5 dollárért meggyógyulni, vagy műtőbe vonulni. Választhatnak.
Nos, melyik a második leggyakoribb
halálos betegség az amerikaiak között? Így van, egy szörnyű betegség, rák a
neve.
1993. szeptemberében a Bostoni
onkológiai intézetben kijelentették, hogy egy rákellenes diétát dolgoztak ki. A
kutatások Kínában folytak, annál az egyszerű oknál fogva, hogy a kínai Hinaj
tartományban regisztrálták a legmagasabb megbetegedési szintet.
Öt éven át 29000 embert vizsgáltak. A
betegek kétszer akkora adag vitamint és ásványi anyagot kaptak, mint amennyit
az amerikaiak esetében javasoltak. Vagyis ha a javasolt napi C-vitamin
mennyiség 60 mg, akkor a betegek 120 mg-ot kaptak.
Alan Paul, egy ismert amerikai orvos,
azt mondta, hogy ha el akarjuk kerülni a rákos megbetegedéseket, akkor naponta
10000 mg C-vitamint kell szednünk.
Az lett az eredmény, hogy azok az
orvosok, akik hevesen vitatkoztak Alan Paullal, már itt hagyták ezt az
árnyékvilágot (nyugodjanak békében), ő pedig él és virul. Alan Paul most 94
éves, naponta 14 órát dolgozik, hetente 7 napot, egy farmon él Kaliforniában,
San Francisco-i egyetemen tanít.
Csak rajtunk múlik, hogy a rég elhunyt
orvosok tanácsait fogadjuk meg, vagy dr. Paul véleményét támogatjuk. Szóval,
teljesen normális dolog, ha dupla adag C-vitamint és A-vitamint szedünk, semmi
baj nem lesz belőle. Ezenkívül szükség van még cink, riboflavin, molibdén, stb.
bevitelére is.
Van még egy különösen hasznos
anyagcsoport: az Evitamin, a béta-karotin és a szelén. Abban a betegcsoportban,
ahol a betegek 5 éven keresztül E-vitamint, béta-karotint és szelént kaptak, a
halálozás 9%-kal csökkent, vagyis minden 100 halálra ítélt betegből 9 ember
túlélte. A Hinaj tartományban leggyakoribb betegségek, a gyomor és a
nyelőcsőrák esetében 21%-uk élte túl. Ebben az esetben az orvosnak kellene
átadnia ezt az információt. Ha már nem akart felelősséget vállalni, legalább
lehetővé tehette volna a választást.
Ezek miatt én egyszerűen
nevetségesnek tartom a páciensekhez való hozzáállásukat. Másfelől, ez is egy
újabb bizonyítéka az orvosok közönyének.
Megyünk tovább. Ízületgyulladás;
1993. szeptemberétől a Harvard és Bostoni Egyetem egészségügyi kutatóintézeteinek
kórházaiban csirkeproteinnel kezelték azokat a betegeket, akiknek
ízületgyulladás következtében meg voltak dagadva az ízületeik. Olyan betegeket
választottak ki, akiknek az állapotát gyógyszeres kezeléssel nem sikerült
javítani. Ők aszpirin-, mezotrixid-, prednizolon-, kortizon-injekciókat, és
különböző fizikoterápiás kezeléseket kaptak. Egyetlen lehetőségük maradt, a
műtéti ízületcsere.
Ekkor azt mondtam: „Figyeljetek, ezek
az emberek már annyit szenvedtek, hogy esetleg hajlandóak lennének még 90 napig
szenvedni, én meg egy kísérletet elvégeznék.” A kísérletre 29 beteg volt
hajlandó. Ezek az emberek, akiken az orvosok már semmilyen egyéb módon nem
tudtak segíteni, a következő kezelést kapták: minden reggel egy púpos kanál
aprított csirkeporc, narancslében elkeverve. 10 nap után minden fájdalom és
gyulladás elmúlt, 30 nap múlva a betegek már megengedhették maguknak az
ízületeik óvatos használatát, három hónap elteltével teljesen helyreálltak az
ízületek funkciói.
Most pedig megnevettetem Önöket.
A nevetséges momentum az, hogy a
Harvard kórházában kísérletet végző orvos kijelentette, hogy a csirkeporc
gyógyszer. Ha képes meggyógyítani a betegséget, akkor gyógyszernek minősül,
amit receptre kell felírni. Rögtön láttuk, ahogy pörög és számol az agya: „…
300 dollár egy kapszula, összesen 25 beteg…”.
De ha nem akarunk ezzel vesződni,
elég bemenni a gyógyszertárba és megvenni egy noxigelon nevű szert. A nők
nagyon jól ismerik ezt, a haj és a köröm erősítésére használják. A fő
összetevője a marhaporc, amely jól fogja majd erősíteni az Önök porcait és
csontjait. Ha naponta bevesznek fél teáskanállal, narancslében keverve,
ráadásul kolloidásványokat is szednek, minden 100 fontra 1 unciát számolva,
akkor ha a következő alkalommal idejövök, majd felszaladnak a színpadra, és
össze-vissza csókolgatnak és ölelgetnek, ha egyáltalán eszükbe jut még az
ízületgyulladás.
Hallott már valaki az
Alzheimer-kórról? Most mindenki tud róla, pedig amikor én kisfiú voltam, ez a
betegség egyszerűen nem létezett. Most viszont az egyik legelterjedtebb
betegség, amely minden második, 70 év fölötti embert megtámad. Ijesztő adat.
Hogy lehet megállapítani ezt a betegséget korai stádiumában az állatoknál, és
hogy lehet meggyógyítani? El tudják képzelni, mekkora veszteség érne egy farmert,
ha az anyakoca elfelejtené, miért is ment oda az etetőhöz?
Emiatt az állatorvosok már 50 évvel
ezelőtt elkezdték vizsgálni a betegséget és igyekeztek meggyógyítani azt.
Megpróbáltunk nagy adag E-vitaminnal eredményt elérni. A háziorvosuknak illett
volna küldeni egy levelet 1992. júliusában, amikor a Kaliforniai Egyetem San
Diegói orvosi tanszéke közzé tette, hogy az E-vitamin lassítja a
memóriavesztést Alzheimer-kór esetében. És csak 50 évvel maradtak le az
állatorvosokkal szemben.
Éppen ezért talán biztonságosabb
lenne állatorvoshoz fordulni.
Aztán mondják, kinek volt már szerencséje a vesekőhöz? Igen, látok néhány kezet.
Aztán mondják, kinek volt már szerencséje a vesekőhöz? Igen, látok néhány kezet.
Az orvos mitől tiltotta el legelőször
az étrendben? Kalciumtól. Semmi tejtermék, semmi leves, semmi étel, amiben
kalcium van. Szentül hittek abban, hogy a vesekő az ételben található
kalciumból képződik.
Valójában a vesekő a saját
csontjainkból képződik. Amikor kalciumhiány van, akkor jelennek meg a
vesekövek. Már ezer éve tudják az emberek, hogy a háziállatoknál a vesekő
megelőzéséhez több kalciumot, magnéziumot és bórt kell adni nekik. De a marhák,
birkák és kecskék anatómiája olyan, hogy ha megjelennek náluk a vesekövek,
akkor egyszerűen kimúlnak. Ha az emberben jelenik meg a vesekő, akkor csak
sajnálja, hogy nem tud meghalni, akkora fájdalmat érez.
Mi tudjuk, hogy kell megelőzni ezt a
betegséget. Még 1993-ban kellett volna levelet kapniuk a háziorvostól, amelyben
az áll, hogy a kalcium csökkenti a vesekő megjelenésének kockázatát. Több mint
40000 pácienst vizsgáltak, akiket öt kategóriába soroltak. Abban a csoportban,
ahol a legnagyobb volt a kalciumadag, senkinek sem volt veseköve.
Emlékeznek, mondtam Önöknek, hogy az
orvosok 58 évet élnek, mi pedig 75-öt? Nos, egy csoport profi, akik megmondják
nekünk, hogy kell élni, bizonygatják nekünk, hogy tilos a só, a koffein, a vaj,
inkább a margarint kell ennünk, és nem csinálni semmiféle hülyeséget, 58 évesen
meghalnak; eközben azok, akik 120-140 évig élnek, egy csésze teába beletesznek
egy darabka sót is. Márpedig ők naponta 40 csészével is megisznak, vajjal
főznek és 120 évig élnek.
Akkor most kinek higgyünk? Azoknak,
akik 120 évet élnek, vagy akik 58-at? Önökön áll a döntés. Bár vannak orvosok,
akiket én nagyon is tisztelek. Köztük van a Stuart Cartred doktor, 38 éves
háziorvos.
Az aneurizma a szakterülete. Ez egy
olyan betegség, amikor a szövet rugalmasságának elvesztése következtében gyenge
artéria kitágul.
1957-ben megtudtuk, hogy az aneurizma
oka a szervezet rézhiánya. Akkor egy olyan projekten dolgoztunk, amelynek során
200 ezer pulykát figyeltünk. Különleges tápot kaptak, amibe 90 különböző
tápanyagot adagoltak. Az első 13 hétben az állománynak a fele elpusztult.
Boncoláskor kiderült, hogy mindnek aneurizma volt a haláloka. Miután a farmerek
megduplázták a réz mennyiségét, 500 ezer pulykát felneveltek úgy, hogy egy sem
pusztult el aneurizma miatt.
Ezt a kísérletet elvégeztük
egerekkel, macskákkal, kutyákkal, marhákkal, sertésekkel, stb., és arra a
következtetésre jutottunk, hogy ezt a betegséget a rézhiány okozza.
A korai őszülés az első tünete annak,
hogy rézhiány van kialakulóban. Ráadásul a bőr összeráncosodik, mert a szövetek
rugalmassága csökken, karikás lesz a szemkörnyék, barázdált lesz az arc, olyan
lesz az ember, mint egy aszalt szilva.
Aztán, van olyan probléma is, mint a
visszér. Ennek az oka az, hogy csökken a szövetek rugalmassága, az egész test
petyhüdt lesz, lóg a has, az arc, a mell, rohanunk a plasztikai sebészhez.
Pedig olcsóbb, praktikusabb és biztonságosabb kolloid-ásványokat szedni. Most
pedig egy másik orvost mutatok be Önöknek: Martin Cartert. 57 éves korában
meghalt. A Harvardon szerezte meg az orvosi diplomát, a Yale-en pedig doktori
címet kapott. Boncoláskor aorta-aneurizmát állapítottak meg nála. Az orvos
rézhiánytól halt meg. Neki is olcsó volt a vizelete.
Egy másik példa. Egy elég híres
jogász Detroitból, Helen Joyce Walter 44 évesen halt meg. Az egyik
legdivatosabb sportklubot látogatta, tudják, mostanában a nők acélkemény
csontokat akarnak kicsi ráfordítással. Ő is aneurizmában halt meg. Boncolásakor
a tünetek egyfajta bénulásra, vagy bevérzésre emlékeztettek. Ennek is a
rézhiány volt az oka. Neki sem volt drága a vizelete.
Hallott már valaki Stuart Burkerről?
Ő öt nagy visszhangot kiváltó könyvnek a szerzője. A könyvek egészségről,
diétáról, táplálkozásról szólnak. Az orvosi diplomát az egyik legjobb bostoni
egyetemen szerezte meg. A könyvekben a fogyás diétájáról van szó. Húszéveseknek
írta a könyveit, ő pedig 40 évesen meghalt.
Szeretnék a példáját és a diétáját
követni? Negyvenévesen halt meg, kardioamepátiában, amelynek oka a szelénhiány.
A farmerek egyszerűen bemennek a tápszerboltba és megveszik a szelént
injekcióban vagy tablettában az állataiknak, hogy megelőzzék ezt a betegséget.
Dr. Stuart Burker, aki öt könyvet írt
a táplálkozásról, 40 évesen halt meg szelénhiányban. Neki sem volt túl drága a
vizelete. Higgyék el, a kardioamepátiát meg lehet előzni pusztán napi 10
centért, és ha ezt nem teszik meg, akkor tiszta bolondok. Másképp nem is tudom
kifejezni magam, ha nem hajlandóak napi 10 centet szelénre költeni, hogy
megmentsék a tulajdon életüket.
Gale Clark 47 évesen főkardiológus
volt Saint Louisban. Találják ki, miben halt meg? Kardiomiopatikus rohamban.
Biztosan látták már, ahogy a tehenek, akik sok kalciumot veszítenek a tejjel,
kavicsokat, csontokat, mindenféle idegen anyagot rágcsálnak. Jó farmer ilyenkor
gondoskodik arról, hogy a táp több ásványt tartalmazzon, mert különben megeszik
az istállót is.
Embereknél is gyakran látni az
ilyesmit. Mint tudjuk, a kismamák állandóan valamit kívánnak, folyton bökdösik
a férjüket: „Hé! Kelj fel, hozz nekem fagylaltot savanyú uborkával!” Ez azért
van, mert a fejlődő magzat elveszi a szervezetéből a szükséges ásványokat. Egy
kis tanács: Vizsgálják meg a kezüket és az arcukat. Ha rózsaszínű foltokat
látnak, akkor ez a szelénhiány korai tünete. Ha találtak ilyet, akkor 6 hónapig
szedjenek kolloid formájú szelént. Mind el fog tűnni. Fél év alatt ezt a
folyamatot meg lehet fordítani. Ha ugyanis a foltok kívülről eltűnnek, eltűnnek
belül is, a belső szervekről, az agyról, a szívről, a májról, a veséről.
Kinek van alacsony vércukorszintje?
Jó, kb. a 10%- nak. Biztosan láttak már hiperaktív gyerekeket, akik rávetik
magukat cukorra. A króm és a vanádium hiánya alacsony vércukorszinthez vezet.
És ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, akkor fejlődik ki a mindenki által ismert
betegség, a cukorbetegség.
Ami az ónhiányt illeti, az olyan
elterjedt tünetben mutatkozik, mint a kopaszság a férfiaknál. Amint látom, a
jelenlévők közül sokaknak szemmel látható ónhiánya van. És ha nem szüntetjük meg
ezt a hiányt minél hamarabb, süketség is fejlődhet ki.
Következik a bórhiány. A nőknek a
bórt ismerniük és tisztelniük kell. Segíti a kalcium megtartását a csontokban,
véd a csontritkulástól. Elősegíti az ösztrogén, férfiaknál a tesztoszteron
termelését. Ha nem veszünk magunkhoz elegendő mennyiségű bórt, akkor drága
hölgyeim, nagyon meg fogják szenvedni a változó kort. A férfiaknál még
rosszabb. Korai impotencia fenyegeti őket.
A cinkhiány első tünete, amikor
elveszítjük a szaglásunkat és ízlelőképességünket. Amikor nem ízlik az ebéd,
amit a felesége főzött, és panaszkodik, hogy semmi ízt nem érez. „Én egész nap
a konyhában toporogtam, hogy finom ebédet főzzek neked, te pedig meg sem
dicséred!” „Érdekes, én bementem a konyhába, de semmi illatot nem éreztem”. Ez
a cinkhiány. Az állatkísérletek bebizonyították, hogy van kb. 7 ásvány, amely
kétszeresére hosszabbítja meg az életüket. Emlékeznek, hogy mondtam, hogy az
embernek 90 tápanyagra van szüksége: 60 ásványra, 16 vitaminra, 12 aminosavra
és 3 zsírsavra.
Nagyon szerencsések vagyunk, mert a
növények képesek megtermelni nekünk a szükséges aminosavat, vitamint és
zsírsavat. Nekünk csak az kell, hogy naponta 15- 20 növényi összetevőt iktassuk
be az étrendünkbe helyes kombinációban, és megkapjunk minden szükséges
tápanyagot. Elvileg ez lehetséges, de az amerikaiak többsége mégsem teszi ezt.
Az átlagos amerikai úgy véli, hogy ha egy kis chips formájú krumplit evett,
akkor teljesítette a napi zöldségadagot. Attól függetlenül, hogy elvileg
lehetséges lenne megkapnunk a szükséges mennyiségű vitamint, aminosavat és
zsírsavat a szükséges arányban a napi diétánkban, gyakorlatilag kevesen teszik
ezt. Ezért, ha Önöknek is drága az életük, mint nekem a sajátom, az unokáim és
dédunokáim élete, akkor Önök is maguk gondoskodjanak arról, hogy biztosítsák a
szükséges mennyiségű tápanyagot, mert garantálom, ha nem teszik ezt meg, akkor
nem fognak 120 évig élni.
Egy másik történet, az ásványok. Ez
egy tragikus történet, mert a növények már nem tartalmaznak ásványokat
semmilyen formában. Ezek már hiányoznak a talajból, így nincsenek meg a
növényekben sem.
Készítettem egy másolatot az Egyesült
Államok Szenátusi üléséről. 74. kongresszus, második ülés, 2.64. dokumentum. Az
áll benne, hogy az ásványtartalom a farmjaink talajában teljesen lecsökkent,
ezért a learatott termés, akár gabona, akár zöldség, akár gyümölcs, nem
tartalmaz ásványokat. Az emberek, akik ezekkel az élelmiszerekkel táplálkoznak,
megbetegszenek az ásványok hiánya miatt. Az egyetlen módszer ennek a
megelőzésére és gyógyítására a táplálék-kiegészítők alkalmazása. Ez áll a
dokumentumban, amelyet 1936-ban írták alá a Kongresszusban.
Azóta jobbra fordult a dolog? Nem,
nem lett jobb. Sajnos, még rosszabb is lett a helyzet. Ennek az az oka, hogy a
farmerek nátriummal, foszforral és káliummal javítják a talajt. Három
komponenssel különböző kombinációban, és senki sem kényszerítheti rá a farmert,
hogy még 60 elemet adagoljon a földbe, mert attól nem függ a termés mennyisége.
Ezért minden egyes termés kivonja a földből az összes lehetséges ásványt. És ha
a 60 helyett csak 3 ásványt pótolunk vissza, akkor a dolog úgy néz ki, mint
amikor havonta 3 dollárt teszünk a számlánkra, de 60-at veszünk ki. El tudják
képzelni, mi lesz a számlánkkal. Megszűnik.
Elmondom Önöknek, hogy az egészségünk
is a katasztrófa szélén van, mert a talajban már nincsenek ásványok, és emiatt
mi együtt és külön-külön teljes felelősséget viselünk az egészségünkért, a
tudatos kiegészítő ásványpótlásért.
Gyakran megkérdeznek: „És 1000 évvel
ezelőtt mit csináltak az emberek, amikor nem is voltak műtrágyák, pedig sokan
éltek hosszú életet. Mit gondolsz az egyiptomiakról, indiaiakról, kínaiakról?”
Ők hatalmas folyók mentén éltek:
Nílus, Gangesz, Sárga folyó, amelyek évente megáradtak, és mindent
elárasztottak. Találják ki, mi történt ilyenkor? A víz iszapot és hegyi homokot
hozott ezermérföldnyi távolságra. És az emberek imádkoztak minden istenhez, és
köszönték az áradást. Mi azért imádkozunk, hogy ne legyen áradás. Pedig az
áradás gazdagítja a talajt termékeny iszappal és ásványokkal, ezzel gazdagítja
a learatott termést is.
Filipposz király, Nagy Sándor apja
feleségül vett egy 12 éves lányt, Kleopátrát, Egyiptom hercegnőjét. A lány
egyáltalán nem hasonlított a méregdrága ruhában és sminkben járó Elizabeth
Taylorra. Lapos mellű, soványka teremtés volt. Miért vette mégis feleségül a
király? Azért, mert Egyiptomban volt a legjobb a gabona. Mindenki tudta ezt,
márpedig a makedón hadsereg éppen az egész világot készült meghódítani. Szükség
volt a legjobb minőségű élelmiszerre a katonáknak, hogy 20 órás menet után
tudjanak 6 órát küzdeni és győzni. Ha kimerült talajon termesztett gabonával
táplálkoztak volna, akkor 20 perc után már azt kiabálták volna: „Édesanyám,
vigyél haza”. Filipposz tudta, hogy Egyiptom az a hely, ahonnan a legjobb
gabonát lehet szerezni. Az áradások ellátták a talajt kitűnő ásványokkal.
Minden, művészetekben és technológiákban fejlett kultúra ilyen helyről
származik. Az ilyen helyen élő emberek a legjobb szellemi potenciállal
rendelkeztek, mert az étrendjük ásványokban gazdag volt.
Most pedig a következőt teszem.
Példának veszek néhány ásványt, hogy
elképzelésük legyen, miért annyira fontosak. Csak egy párat említek meg, de az
összes ásványra igaz ez. Legelőször tekintsük a legelterjedtebb ásványt, a kalciumot.
Mindenki ismeri.
A kalciumhiány az oka megközelítőleg
147 különböző betegségnek.
Néha a betegségnek emberi neve van.
Ilyen például a Bell’s Palsy, amikor az arc egyik fele eltorzul. Ez még nem
bénulás, csak az arcideg parézise. A kalcium hiánya okozza.
Csontritkulás: ez a betegség a 10.
helyet foglalja el a felnőtt lakosság elhalálozási okainak körében. Ez egy
nagyon költséges betegség. A csípőprotézis műtétje 35000 dollárba kerül, de ha
ne adj Isten, két protézisre van szükség, akkor 70000 dollárba. Ha
biztosításunk van, akkor szerencsések vagyunk, mert akkor ingyen megcsinálják.
A virginiai Mrs. Pitch, aki 115 éves
korban halt meg, ha emlékeznek, az esés utáni következményekbe halt bele.
Amennyire én tudom, az állatoknál nincs csontritkulás. Például, van egy 100
tehénből álló csordája, és idén nem született borjú, amelynek az eladásából
fedezni lehetne költségeket. Pedig ki kell fizetni a takarmányt, az
állatorvost, karban kell tartani a farmot és a legelőt, javítani a kerítést,
stb. Felhívja az állatorvost: „Mi történt? Nem kellene túladni ezeken a
teheneken?” Az állatorvos eljön, megvizsgálja a teheneket, és azt mondja, hogy
a tehenekkel nincs semmi baj. Majd megvizsgálja a bikát és kijelenti: „Itt a
probléma, bikának csontritkulása van, és ilyen csípőízületekkel nehéz a dolga a
tehenekkel”. Ahhoz, hogy megelőzzük ezt a betegséget, a borjúnak mindössze napi
10 cent értékű kalciumot kell adni, és sosem lesz csontritkulása.
A fogágy- és ínygyulladás megelőzése
érdekében a fogorvosok szerint javasolt minden étkezés után fogat mosni és
fogselymet használni. Állatorvosként állatok százezreivel találkoztam,
egerekkel, patkányokkal, nyulakkal, kutyákkal, birkákkal, disznókkal, lovakkal,
oroszlánokkal, tigrisekkel és medvékkel. Ők nem szenvednek ínybetegségekben, de
nem használtak fogselymet sem. Igaz, a leheletük nem éppen virágillatú, de az
ínyeik egészségesek. Annak az oka, hogy az állatoknál nincs fogínysorvadás,
ugyanaz: nincs kalciumhiányuk.
Menjünk tovább, vegyük az
ízületgyulladás problémáját. Emlékeznek, már szóba került a csirkeporc és a
zselatin. Az ízületgyulladást 85%-ban az ízület csontvégeinek ritkulása okozza.
Létezik közönséges ízületgyulladás (artritisz), oszteoartritisz, lumbágó,
reuma, és mind a csontritkulás következménye.
Tovább, magas vérnyomás; Az első,
amit javasol az orvos: csökkenteni a sót az étrendünkben. Ezt mindenki tudja,
mert nagyon régóta ezt sulykolják belénk. De jussanak eszünkbe a tehenek. Az
első, amit a farmer a takarmányba tesz: egy darab só.
Egyetlen farmer sem lesz versenyképes,
ha nem ad sót a jószágának. Egyszerűen belehal az állatorvos számláinak
látványába, meg fog őrülni. Nekünk pedig azt javasolják, hogy a só nem
szükséges, sőt ártalmas, hogy elég az a sómennyiség, ami benne van a kenyérben,
a salátában.
Ne higgyék el. Képzeljék el, hogy egy
orvos, aki 58 évet él, azt mondja: „Ne egyenek sót, ne egyenek vajat”, azok
pedig, akik 120 évet élnek a sót is, a vajat is fogyasztottak.
Próbáljanak választani!
Kialakítottam egy 5000 fős kísérleti
csoportot, akik magas vérnyomásban szenvedtek, és naponta dupla adag kalciumot
adtam nekik. Néhány hét múlva abbahagytam a kísérletet, mert az alanyok
65%-ánál rendbejött a vérnyomás, csak a megduplázott kalciumadagtól. Amikor
ezek a páciensek megjelentek a kezelőorvosuknál, az orvos felkiáltott: „Ó!
Milyen jó a vérnyomása, mit szedett?” Kísérleten vettem részt, dupla adag
kalciumot kaptam” – válaszolta a páciens.
A következő probléma az izomgörcs;
Éjszaka felébred, és nem tudja megmozdítani a lábát. Mindannyian tapasztaltuk
ezt. Ez általában a kalciumhiány jele.
Következik a posztmenstruációs
szindróma; lelkifizikai állapot, amelyet hisztérikoektómiának szoktunk nevezni.
A San Diego-i Kaliforniai Egyetemen a napi kalciumadag megduplázását javasolták
és a lelki és fizikai tünetek 85%-a megszűnt.
Az utolsó probléma, a derékfájás. Az
amerikaiak 85%-a szenved derékfájásban, attól függetlenül, hogy számítógép
előtt ülnek, teherautókat rakodnak, vagy buszt vezetnek. Ez egy nagy amerikai
tragédia. Valójában a derékfájás a csigolya csontritkulása, függetlenül attól,
hogy van probléma a porckoronggal, vagy nincs. Ha a porckorongnak nincs mibe
kapaszkodnia, a csigolya elvékonyodik, elpusztul, különösen, ha még rézhiány is
jelen van.
Beszéljünk még a cukorbetegségről. Ezt
a problémát mindenki ismeri, az Egyesült Államokban ez a harmadik leghalálosabb
betegség. Olyan szövődményekkel, mellékhatásokkal jár együtt, mint a vakság,
veseelégtelenség, különböző fokú szív- és érproblémák. Ha cukorbetegsége van,
akkor átlagosan kevesebbet fog élni, mint az, akinek nincs.
1957-ben az állatorvosok megtudták,
hogy a cukorbetegség megelőzhető és gyógyítható ásványok segítségével. Ez
hivatalosan megjelent abban a szaklapban, amely a nemzeti orvostudományi
intézményeket képviselte: „a cukorbetegség megelőzhető és gyógyítható króm és
vanádium segítségével”.
Csak a vanádium már magában is képes
helyettesíteni az inzulint a felnőtt cukorbetegeknél, jelentette ki a
Vancouveri Orvosi Egyetem és British Columbia-i Egyetem Orvostudományi
Intézete. Természetesen nem tudják az inzulin adagolását azonnal megszüntetni.
Sokuknak ehhez 4-6 hónapra van szükségük, vagyis ez egy fokozatos folyamat,
mialatt állandóan megfelelő mennyiségű krómot és vanádiumot kell szedni. Saját
szememmel láttam, milyen jól működik ez páciensek százainál.
Nagyon jó lenne, ha sikerülne nekem
meggyőzni Önöket, hogy az ásványokat külön szedni kell, nem érdemes várni, hogy
azok élelmiszerrel bejutnak a szervezetünkbe. Különösen nem kell függeni attól,
ami be van csomagolva dobozokba, zacskókba, üvegekbe.
Háromféle ásványi anyag van,
amelyekre külön figyelmet kell fordítanunk.
1. típus: fém formájú ásványok.
Ezeket általában kövekből nyerik ki. Felszívódásuk 8-12%. Ha elérjük a 25- 40
éves kort, a felszívódásuk 3-5%-ra csökken.
Nagyon rossz, ha olyasmit szedünk,
mint a kalciumlaktát, ami közönséges fém-ásvány. Tegyük fel, hogy 1000 mg-os
tablettákban van. Akik naponta 2 tablettát szednek, sokan mondták: „Doktor úr,
én nagyon sok kalciumot szedek. A rádióban hallottam egy adást az
ízületgyulladásról, és naponta 2000 mg kalciumot szedtem, de az nem volt jó
hatással az ízületgyulladásomra, sőt, rosszabbul lettem”.
Kérdezem: „Pontosan milyen
kalciumkészítményt szedett?” Válasz: „Kalcium-laktátot”. Hát itt van a hiba,
mert ebből a mennyiségből csak 250 mg a fém-kalcium, a maradék 750 mg pedig
laktóz és tejcukor. Ha figyelembe vesszük, hogy ebből csak 10%-ot tudunk
hasznosítani, a 250 mg-nak a 10%-a 25 mg. Vagyis ha két tablettát szedünk
belőle, akkor az nem 2000 mg kalcium, hanem csak 50 mg. Úgy néz ki, hogy a
szükséges kalcium-mennyiség beviteléhez az ilyen tablettából naponta 90-et kell
bevennünk, minden evéskor 30-at. És ne felejtsük a maradék 59 ásványt.
A 60-as években a mezőgazdaságban
elkezdték alkalmazni „Cal added” (kalcium hozzáadásával készült) ásványokat. Ezek
olyan fém-ásványok, amelyekben a fématom be van burkolva aminosavakkal,
proteinekkel és enzimekkel. Ez a forma 40%-ig növeli a felszívódást. Éppen
ezért vetette rá magát az ötletre az élelmiszeripar.
A harmadik csoport a
kolloid-ásványok. Ezek rendelkeznek a legnagyobb abszorpciós képességgel,
márpedig az abszorpció, a felszívódás érdekel minket elsősorban.
A kolloid-ásványok 98%-ig
felszívódnak, ami 2,5-szer több, mint a „Cal added” ásványok, és tízszer több,
mint a fém-ásványok felszívódása. A kolloid-ásványok csak folyadék formában
léteznek, és csak nagyon apró részecskékben, 7000-szer kisebbek a
vörösvérsejtnél. Minden részecske negatív töltést hordoz, a vékonybél fala
pedig pozitívat, elektromágneses mező keletkezik, amely a bélfal felé
koncentrálja a fémrészecskéket. Mindez együttvéve 98%-os felszívódást
eredményez.
A növények nagyon érdekes szerepet
játszanak a kolloid-ásványok keletkezésében. A szöveteikben átalakítják a
fém-ásványokat kolloid-ásványokká. Amikor elfogyasztjuk a növényeket, az ásványok
felgyülemlenek a szervezetünkben, és hasznosítani tudjuk őket.
De mivel a talajunkban nincsenek
fém-ásványok, a termés sem tartalmaz elegendő mennyiségű ásványt. Minden hosszú
életű ember, aki 120-140 évet élt, sok közös vonással rendelkezik. Mindegyik
magashegyi falvakban élt, 2500-4000 m magasan a tengerszint fölött. Lakóhelyükön
évente kevesebb, mint 5 cm
csapadék esik, vagy egyáltalán nem esik. Ezek nagyon száraz régiók. Mit
gondolnak, hogy nyerik az ivóvizüket? Hóolvadásból. A víz, amely az örök hó alól
folyik, nem annyira tiszta és átlátszó, ha pohárba töltjük, akkor sárgás-fehér
vagy kékes-fehér színű. 60-72 ásványt tartalmaz.
A Titikaka-tónál vagy Tibetben az
ilyen vizet jégtejnek nevezik, és nem csak isszák, de ami sokkal fontosabb,
öntözik a földjeiket is évről évre, nemzedékről nemzedékre már 2,5-5 ezer éve.
És náluk nincs cukorbetegség, szív-elégtelenség, magas vérnyomás,
ízületgyulladás, csontritkulás, rák, szürke hályog, születési rendellenesség,
börtön, kábítószer, adók, orvosok, és 120- 140 évig is élnek betegségek nélkül.
Mit gondolnak, fontosak a kolloid-ásványok?
És minden olyan nap, amikor nem
vették be az ásványokat, lerövidítették az életüket néhány órával, vagy akár
nappal.
Gondolkozzanak ezen és legyenek
egészségesek!
(forrás: http://lmv.hu)
Dr. Joel Wallach - A 91 esszenciális tápanyag titka - videó