2024. szeptember 23., hétfő

Zsigray András: Öntudatra ébredés



Nem egyszerű megérteni, hogy mi történik meditáció közben az emberrel. Ha jól meditálsz, akkor beüt a meditáció, mint valami drog. Hirtelen könnyed, légies lesz a tested, átjár az eufória. Úgy érzed, hogy mindenkit szeretsz, és gyönyörű az élet. De ehhez nagyon jól kell meditálni.

Miért jelennek meg ezek a tapasztalások? Azért, mert az emberben megemelkedik az energiaszint. Olyanok vagyunk, mint valamilyen elektromos lények, akik saját magukat zárják el a nagyobb energiaáramlástól a tudatlan gondolataik miatt. Az elménkkel gondolatokat hozunk létre, amelyek befeszítik a testet, szorongást okoznak. Ha teljesen gondtalanul, félelem nélkül létezünk, a test kilazul, kinyílik, és átjárja az energia. Ekkor üt be a meditáció.

A létezés következő szintjén, az evolúció új szintjén az ember tudatosságban lép szintet. Felülemelkedik a kicsi ÉN-en, azon a tudatosságon, amely az alsóbb, félelem-alapú energiaszinteken uralja az elmét. Magasabb tudatossági szinten másképp működik az emberi agy.

Kérdéseket teszel fel, és válaszok érkeznek. A magasabb energiaszintnek köszönhetően jobban összekötődsz Istennel, a forrásenergiával, és ezáltal a mindentudással. Az agy ilyenkor úgy működik, mint az internet: összekapcsolódik a kollektív tudatossággal. Az összes szent ember és próféta ilyen tudatossági szinten adott át üzeneteket intuitív módon. Ugyanígy születtek meg a nagy felfedezések is.

Hogyan kell elképzelni magunkat magasabb tudatossági szinten? Úgy, hogy a kicsi ÉN mellett megjelenik a megfigyelő is. Mintha lenne valaki, aki azt figyeli, mi történik a testünkben, az érzelmeinkben, a gondolatainkban és a tudatunkban, amikor valakivel beszélgetünk.

Felfogjuk, amit mondanak nekünk, és közben gondolkodunk a válaszon. Eközben eggyel hátrébb figyeljük azt is, miért pislogunk, milyen érzelem jelent meg bennünk, és azt, hogy az érzelmet milyen gondolat előzte meg. Mindezt egyszerre, úgy, hogy a beszélgetőpartner semmit nem észlel belőle.

Minden olyan gyakorlat, amely a magasabb energiaszintű tudatállapotot jeleníti meg, segít eljutni a magasabb tudatállapotba, és annak energiaszintjére. Erről szól a meditáció. Egyszerűen fogalmazva, minden olyan gyakorlat meditációs gyakorlat, amely során megfigyelőkké válunk.

Egy tudatos lélegzetvétel vagy egy tudatos gondolat megválasztása már meditáció lehet. A kicsi ÉN-ként, egóként sosem vagyunk tudatosak a légzésre: az csak megtörténik velünk. Nem figyelünk az orrcimpánkban beáramló levegő érzetére, nem tudatosítjuk, hány másodpercig tartjuk bent a levegőt, nem figyeljük magunkat. Magasabb ÉN-ként azonban természetes állapotunk, hogy tudatosak vagyunk a testünkben zajló belső folyamatokra.

Ezért amikor tudatosan gyakoroljuk a tudatosságunkat, sikerülhet elérni a magasabb energiaszint érzetét.

A gondolkodás is csak megtörténik velünk, mint a légzés. Amikor tudatosan választjuk meg a gondolatainkat, akkor magasabb tudatossági szinten vagyunk. Az összes ősi ima és mantra is erről szólt. A mai újkori megerősítések is meditációk: pár percig, fél óráig azoknak a gondolatoknak adunk figyelmet, amelyeket mi választunk. Tudatosak leszünk arra, mi történik az elménkben, és megjelenik a megfigyelő ÉN.

A magasabb tudatosságú ÉN segítségével megjelenhet a magasabb energiaszint is, ha kitartóak vagyunk, és ekkor beüthet a meditáció.

A jóga is meditáció: tudatosan tartod a testedet. Nem csak megtörténik veled a testtartás, hanem tudatos vagy minden porcikádra, és tudatos vagy pár percig, fél óráig a mozdulataidra. Magasabb energia szinten folyamatosan tudatos vagy arra, hogy hogyan tartod a karod, vagy hogy mozog-e a lábujjad.

A test megszokja az energiaszintet: minél többször éred el a magasabb rezgésszintet, annál inkább az lesz az állandó állapotod. Ugyanúgy, ahogyan a szorongás is megszokottá válik, még azután is, hogy a problémák már megoldódtak.

Ezért van értelme gyakorolni: kitartással tudatváltáson mehetünk keresztül, és öntudatra ébredhetünk.

- Zsigray András -

- - - - -  

Oliver Shanti: Garden of the Soul - A lélek kertje - videó