2012. január 28., szombat

A vegetáriánus életforma

"Az vagy, amit megeszel!"
(görög mondás) 
 
"A legtöbb, mit ember tehet a Föld jövőjéért, hogy vegetáriánussá válik."
"Semmi sem olyan üdvös az emberek egészsége szempontjából, és biztosít nagyobb esélyt a Földünkön lévő élet túlélése érdekében, mint a vegetáriánussá való fejlődés."
 (Albert Einstein)


 "Az állatok a barátaim... és nem eszem meg a barátaimat."
 (George Bernard Shaw)

 "Aki nem értékeli az életet, az nem érdemli meg azt. Ezen állatok ivadékait elválasztatják a szüleiktől, feldarabolják, barbár módon lemészárolják őket. Bár az ember az állatok királya, mégis borzalmas dolgokat művel. Mások élet árán élünk. Temetőhelyek vagyunk. Gyermekkoromtól visszautasítottam a húsevést."
 "Egy nap úgy fognak tekinteni egy állat megölésére, mint egy ember megölésére, azzal egyenértékű, bűnös cselekedet lesz."
 (Leonardo da Vinci) 


"Egy nemzet nagysága és morális fejlődése lemérhető azon, hogyan bánnak az állatokkal."
 (Gandhi) 
"Vegetáriánus vagyok, mint ahogy szenvedélyes antialkoholista is, mert így tudom a legjobban használni az agyam."
 (Thomas Alva Edison)



Ha leölnek egy állatot, az ezt előre megérzi. Képzeljük el a levágásra váró állatok állapotát! Tudják, meg fogják ölni őket. Hatalmas a félelmük, és a bennük termelődő hormon mennyisége. A tudományos vizsgálatok szerint a félelem hatására bizonyos hormonok szabadulnak fel. Adrenalin kerül a vérbe, hogy kezelni tudjuk a stresszhelyzetet. A felszabaduló hormonok, amelyek erőt adnak egy feszült, nehéz helyzetben, a testben maradnak, és károsítják azt. Ismerjük a stressz azonnali hatását az emberi testre, és hogy létezik egy test-elme-lélek kapcsolat. Tudományos korunkban ez teljesen világossá vált. Amit megeszünk, az nemcsak a fizikai testünkre van hatással, hanem a mentális, az érzelmi és a spirituális állapotunkra is.
Amikor megesszük a leölt állatok húsát, ezek a hormonok hatnak ránk, szív- érrendszeri és egyéb betegségeket okoznak. Agresszívvé tesznek, félelmet generálnak bennünk.
 Ha a vegetáriánus életmód kérdésének a mélyére tekintünk, kiderül, hogy zöldségek és gyümölcsök fogyasztása nem csupán fizikailag egészséges, hanem az ezekben az ennivalókban lévő vibráció nyugodtabbá, szeretetteljesebbé, együtt érzőbbé, etikusabbá is tesz bennünket. Az etikus élet pedig a spiritualitás alapköve. Az erőszakmentesség, a becsületesség, az önzetlen segítségnyújtás, a szeretet, az együttérzés és az alázat az alap ahhoz, hogy spirituálisan fejlődhessünk, hogy képesek legyünk lecsendesíteni az elménket, és így meg tudjuk tapasztalni a mindannyiunkban jelen lévő Fényt. 
 Ahhoz, hogy csend legyen bennünk, olyan ételeket szükséges a szervezetünkbe juttatnunk, amelyeknek megnyugtató, csillapító hatása van.