2023. október 1., vasárnap

Makovecz Imre - dr. Bistey Zsuzsa - Az Örzők Kápolnája


Makovecz Imre (1935-2011) a 20-ik század legnagyobb magyar építésze.


Svájcban tanulmányúton meglátogatta a Goetheanumot és közelebbről megismerkedett Rudolf Steiner munkásságával és szellemiségével.


Az Első Goetheanum, a Rudolf Steiner által tervezett fa- és betonszerkezet.1913-ban indult az Antropozófiai Társaság éves nyári színházi rendezvényeinek otthont adva.
Ezt az épületet 1922. december 31-én tűzvész pusztította el, egyesek szerint gyújtogatás.

Második Goetheanum, déli oldalnézet. Teljes egészében öntött betonból épült.

Makovecz Imre, aki 2011. szeptembere óta már a küszöbön túlról súg nekünk, az Ispánkra tervezett kápolna anyagaiban és formáiban a következő üzenetet hagyta ránk:

„A kontinens belsejében egy új Nap készül felkelni, melynek fényénél az ellene felvonuló erők önrombolóvá válnak. Ezért a Nap-jövőért már megindult a harc: hatalmas örvénylő folyamatok indultak be egyéni és kontinentális sorsunkban egyaránt.
Félelem lehet bennünk, félnivalónk azonban nincs”.

Koronatanú 2023.06.18. dr. Bistey Zsuzsa - videó
forrás:Filantroposz


Makovecz Imre Ispánkra tervezett minden tekintetben páratlan, mindössze 72 négyzetméteres gerenda kápolnát. A kápolna belső kiképzése egész Európában egyedül álló: hét hatalmas freskóban ábrázolja majd az Őrvidék és Várvidék négy és fél ezer éves történelmének meghatározó eseményeit. 

A megvalósítást- a sikeres látványterv után- kettévágta előbb a Covid, majd utána a háború. 
Ezért nem várunk tovább felsőbb jóváhagyásra, vagy támogatásra. Makovecz Imre testamentuma szerint egy ilyen épületet legméltóbb módon az egyes ember morális fantáziája, áldozatkészsége és intuitív jövőbe tekintése építhet fel a legszabadabb módon.

- forrás: adjukossze.hu -

Az Örzők Kápolnája dr. Bistey Zsuzsa - videó
forrás:Jenő KaloTV