2017. szeptember 19., kedd

A macska, aki előre jelezte a betegek halálát



Oscar képes arra, hogy megérezze az ember halálának közeledtét.


Több mint 50 esetet jegyeztek fel, hogy az idősotthon macskája megérezte valakinek a halálát.

A halál előtti utolsó órákban odabújik hozzájuk, és dorombolással jelzi a szeretetét. Ennek megfigyeléséről David Dosa, az amerikai Brown Egyetem professzora könyvet írt Vizitelés Oscarral címmel. A professzor könyvében nem elemzi tudományos szempontból Oscart, bár megfogalmaz egy olyan elméletet, amely szerint a macska valójában azokat az ápolónőket utánozza, akik felnevelték - vagy pedig érzi a szövetelhalás jellegzetes szagát, mint egyes kutyák, amelyek kifinomult szaglásuknak köszönhetően felismerik a daganatos betegségeket.


Oscart, a fehér-szürke kandúrt 2005-ben, hat hónapos korában fogadta örökbe egy állatmenhelyről a Steere House idősotthon. A személyzet úgy gondolta, hogy háziállatokkal tehetik otthonossá az intézményt. A kis jövevények játszottak a látogatóba érkező gyerekekkel, felvidították a személyzetet és a betegeket. Egy évvel később az orvosok és a nővérek arra lettek figyelmesek, hogy Oscar kórteremről kórteremre jár.

Megnézte és megszaglászta a betegeket, de csak ritkán töltött huzamosabb időt velük - kivéve azokat, akik az utolsó óráikat élték. Megérzése olyan pontos volt, hogy a személyzet tudta: ha Oscar elnyújtózik egy beteg mellett, ideje felhívni a családtagokat. Ha nem engedték be a haldokló szobájába, megpróbált bejutni, kaparta az ajtót és a falat.


Az ápolónők egyszer betették egy olyan beteg ágyába, akiről úgy gondolták, hogy elérkeztek végórái. Oscar azonban leugrott, és egy másik beteg mellé kuporodott. A személyzet biztos volt benne, hogy a macskát ezúttal cserbenhagyták megérzései, de kiderült, hogy előrejelzése ezúttal is pontosnak bizonyult. Az első beteg két napra rá erőre kapott, míg a másik - a személyzet számára váratlanul - meghalt. Oscar később az életben maradt beteg mellett is virrasztott, amikor annak ütött az utolsó órája.

Oscar, a macska, amely megjósolja, mikor fognak elmenni az emberek - videó
 

Állati telepátia

A telepátia a szó klasszikus értelmében olyan folyamat, amely során az állat vagy az ember olyan módon érez bele a másik tudatába, vagy látja a még meg nem történt eseményeket, amely a fizikai, vagy a természeti törvények szerint nem magyarázható. Tudományos kutatások által alátámasztott tény, hogy sok állatfaj megérzi és előre jelzi a a természeti katasztrófákat, időjárás változást, a kutyák például képesek jelezni a gazdájuk epilepsziarohamát, vannak adatok a halál előre jelzésére is macskáknál és kutyáknál egyaránt. Sajnos azonban a tudósok még nem ismerik pontosan azt a csatornát, ami a mai ismereteinket felülírva bebizonyíthatná, hogy több az állatok megérzése a kifinomult érzékelésnél.
(forrás:egyazegyben.com)

 Oscar a macska - videó