2021. március 18., csütörtök

Alvin az ország első terápiás macskája


Nem csak trükkökre képes egy darabka párizsiért, de gyógypedagógus gazdájának is sokat segít a munkájában Alvin, az ország első terápiás macskája. Bánszky Noémi évek óta használja háziállatát arra, hogy a kezelések során pozitív élményeket okozzon, számolt be róla az RTL Klub Fókusz című műsora.

 
Sokkal többet beszél a kliens, ha közben simogathat cicát. Valószínűleg azért, mert csökken a szorongás, javul a hangulat, de nem erre használjuk a cicákat, hanem alapvetően szociális helyzeteket és kapcsolati működéseket próbálunk lemodellezni vele  
– mondta Noémi, hozzátéve, amit megértenek a macskán, azt próbálják meg átültetni, hol jöhet át a társas kapcsolatban.

Egy macska szerinte okkal életszerűbb reakciókat adhat a terápia során, mint egy kutya. A kutyák könnyebben alkalmazkodnak, a cicák nem akarnak annyira megfelelni mások akaratának és jó példaként lehet használni őket az emberi kapcsolatok fejlesztésére is. 
 
 
A macska akkor marad benne a kapcsolatban, ha jól érzi magát, de ami nagyon fontos, hogy kifejezi, mit szeretne, egyértelműen kommunikál. Egy gyerek számára is érthető. Például ha simogatom a fejét, akkor közelebb jön és dorombol, ha elkezdek a hasánál turkálni, akkor egyet hátralép – magyarázta.

Nem minden cicából válhat ugyanakkor jó terapeuta, elengedhetetlen, hogy a macskának emberközpontú személyisége legyen, és ne legyen számára probléma, ha idegenekkel találkozik.

A cicaterápia problémás gyerekeknél főleg az érzelemszabályozás és a szorongászavaroknál lehet nagyon hasznos, de van hogy felnőtteknél is segít, megtöri a jeget és nyitottabban kezdenek el a páciensek a problémákról beszélni.

forrás: sokszinuvidek.24.hu

Terápiás macskák - videó
forrás:M2 Petőfi TV