2012. május 13., vasárnap

Filozófiai kert ( Wagner Nándor )

"Egymás jobb megértéséért"
 "Ne a változástól, az állandóságtól félj!"
(Lao-Ce)




A kompozíció a világ különböző kultúráit képviselő öt alakot ábrázol – Ábrahám, Ekhnaton (IV. Amenhotep), Jézus, Buddha és Lao-Ce –, akiktől származtathatók a világ nagy vallásai.
A körön kívül egy képzeletbeli egyenlő oldalú háromszög egyik oldalán látható három alak: Assziszi Szent Ferenc, Daruma (Boddhidarma) herceg és Mahatma Gandhi.




A szoborcsoport Wagner Nándor Japánban élő művész ajándéka volt Budapestnek még 1997-ben, amelyet 2001 október 18-án avattak fel, "Egymás jobb megértéséért" felirattal a kiegészítő kőtáblán. 2006 október 16/17 éjszakáján elloptak három alakot. 2010-re ezeket a Fővárosi és a Budavári önkormányzatok forrásaiból pótolták, így most ismét együtt a teljes mű. Öt alak - Ábrahám, Ekhnaton (IV. Amenhotep), Jézus, Buddha és Lao-Ce - a világmindenséget, a közös Istenséget jelképező kör alakban, egy fénylő gömb felé nézve nyertek elhelyezést. Ez a közös pont a vallásokban: nevezzük Allahnak, Istennek vagy Kamiszamának, a mindenségről, a legfelsőbb világról van szó. Mellettük kapott szobrot Asszisi Szent Ferenc, Daruma (Boddhidarma) herceg és Mahatma Gandhi - elhelyezésük egyenlő oldalú háromszöget alkot. Wagner szerint ők azok, akik elérték a szellemi megvilágosodást és ennek eredményét saját társadalmuk gyakorlatában meg is valósították. (Ez utóbbi három alakot lopták el, és állították most helyre.) Az öntőformát Akiyama Chiyo asszony, a művész özvegye bocsátotta rendelkezésre - Wagner Nándor már a 2001-es felállítást sem élhette meg. 


 A szobrok elhelyezkedésének ábrája:


" Az orchidea nem veszíti el illatát, csak mert senki sem szagolja, a csónak nem süllyed el, csak mert senki sem ül benne. A bölcs nem hagyja el az Utat, csak mert senki sem ismeri azt."
(Lao-Ce)