2016. április 7., csütörtök

Őserdei médiumok


Egyes amazonasi indián törzsek varázslói időtlen idők óta ismerik a "lélek indájának" titkát. A Dél.Amerikában őshonos növényből készült ital elfogyasztása után nem csak a trenszcendens világgal tudnak kapcsolatot létesíteni,hanem rendkívül gyógyító erőre is szert tesznek.


A különleges "orvosság" a 20. század végén Európába is eljutott, ahol a kísérleti alanyok olyan mértékben váltak médiumokká, hogy a készítményt átkeresztelték telepatinnak.

Az Amazonas vidékén curanderónak nevezett sámánok egy része – meglepő módon – nem istenektől vagy szellemektől, hanem egy jellegzetes növénykivonattól eredezteti természetfeletti adottságait. Az Ecuador, Peru, Kolumbia és Brazília trópusi őserdeiből származó ayahuasca – tudományos kifejezéssel Banisteriopsis caapi – nevű szőlőfajta szárából és kérgéből készített főzet olyan hallucinogén anyagot tartalmaz, amelynek segítségével a varázslók könnyedén összeköttetésbe léphetnek a túlvilággal.

Bódító diagnózis

A találóan lélekindának vagy a „holtak indájának” is nevezett ayahuasca látványos hatásáról első ízben Dr. William McGovern amerikai antropológus tudósított, aki az 1920-as években járt az Amazonas mentén rejtőző, elszigetelt településeken. „A vörösesbarna, erős illatú ital fogyasztásakor fergeteges ünnepségeket tartanak, ahol a kezdeti rosszullétet rituális tánc, bódulat és vizionálás követi – írta McGovern. – Egy helyi varázsló szokatlanul mély transzba esett, és telepatikus állapotban beszámolt a több száz kilométerrel távolabb zajló eseményekről, pedig soha nem járt azokban a falvakban, így az ott élőkkel sem találkozott. Egy napon kijelentette, hogy a szomszédos törzs főnöke váratlanul meghalt. Feljegyeztem a naptáramba ezt az információt, és amikor néhány héttel később meglátogattuk a kérdéses törzset, kiderült, hogy a varázsló valóban nem tévedett.”



Az indiánok a gyógyítás terén is előszeretettel alkalmazzák a bódító italt, mert olyan diagnosztikus képességgel ajándékozza meg őket, amely még a modern orvosi műszerek eredményességét is megközelíti. Sőt, a készítmény hatását növeli, ha azt más növényi főzetekkel – leggyakrabban a Brugmansia suaveolens és a Psychotria viridis kivonatával – keverik. Az indián gyógymódokat tanulmányozó nyugati szakemberek döbbenten tapasztalták, hogy a transzállapotba esett sámánok szinte kivétel nélkül megfelelő diagnózisokat állítottak fel, és az általuk előírt orvosságoknak köszönhetően a betegek nagy része teljesen felépült.

Pszichikai fogékonyság

Mint ismeretes, a különböző hallucinogén szerek többsége előbb függőséget, majd testi és szellemi hanyatlást okoz, végül pedig halálhoz vezet. Az ayahuasca azonban – éppen ellenkezőleg – kiterjeszti az érzékelés határait, támogatja az intuíciós és megérző képességet, valamint olyan jelzések vételére is alkalmassá teszi az agyat, amelyeket hagyományos tudatállapotban nem bír feldolgozni. Jeremy Narby amerikai antropológus arra a következtetésre jutott, hogy a varázslatos készítmény hatása alatt álló sámánok gyakorlatilag „belülről látják” az emberi testet, s persze a szervezet működésében keletkezett zavarokat. A szer hatásának csökkenésével azonban a különleges adottság is megszűnik, és az indián gyógyítók újra visszatérnek a földi valóságba.



Serena Roney-Dougal brit parapszichológus szerint az amazonasi indában található harmalin nevű kémiai anyag a „pszichikai fogékonyságért” felelős agyi terület, a tobozmirigy működését serkenti. „Minden jel arra utal, hogy ez a szerv közvetlen kapcsolatban áll a pszi-képességekkel, a harmalin pedig hatékonyan támogatja az érzékszerveken túli észlelést” – véli a kutató, aki szerint a tobozmirigy aktiválását előidéző ősi módszereket a modern orvostudomány is hasznosíthatja. Az amazonasi növényből készített főzet összetevőit a párizsi Pasteur Intézet laboratóriumi körülmények között is vizsgálta, ahol – a kísérleti alanyok elméjében tapasztalt rendkívüli változásokra utalva – a „telepatin” nevet adták az egyedülálló készítménynek.

(forrás:Prusinkszi István-
misztikusvilag)

Interjú Serena Roney Dougal - videó