2019. október 21., hétfő

Az ausztrál őslakos gyógyítók egyre inkább részévé válnak a mindennapi egészségügyi ellátásnakA Ngangkari gyógyítók évezredek óta gondoskodnak embereik és közösségeik fizikai és érzelmi jólétéről. Most pedig már azt remélik, hogy szolgáltatásaikat mindenkire kiterjeszthetik, és legitim orvosként ismerik el őket, akik a hagyományos őslakos gyógyító módszereket alkalmazzák közvetlenül az emberi szellem kezelésére.


A Ngangkari gyógyítók 14 őslakos közösség leszármazottai, akik az Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara, vagy APY földterületen élnek Dél-Ausztráliában. Nemrég a csoport Dubboba, Nyugat-Új-Dél-Walesbe utazott, hogy a nyilvánosság előtt is bemutathassák tudásukat az Őslakos Egészségügyi Szimpóziumon.

A Ngangkari gyógyítók azon az alapon végzik a kezeléseket, hogy az emberi testnek három fő energiaközpontja van, amelyek mind kapcsolódnak egymáshoz - a szellem, a fej és a belek.

Ahelyett, hogy egy sérült lábra vagy egy fizikai betegségre összpontosítanának, a gyógyítók inkább a szellemet kezelik, amely szerintük a fájdalmat okozza.

A gyógyító és Pitjantjatjara nő, Debbie Watson szerint a szellem szorosan kapcsolódik az érzelmi, mentális és fizikai jóléthez.

"Néhány ember nagyon beteg lesz, például elveszíti a családját vagy elveszíti az országát. Ezért szenvednek az emberek."


A Ngangkuri gyógyítók a kezelés három fő formáját kínálják, beleértve a gyógynövényeket, a füstölő szertartást és a szellem újbóli összehangolását.

A szellem összehangolása során a gyógyítók kezeikkel és fizikai érintésükkel azonosítják, hogy a szellem a helyén van-e, majd visszahúzzák oda, ahová kell.

Watson megérti a szellemet, mint az emberi test alapvető alkotóelemét, és szeretné, ha minél többen hozzáférnének a szolgáltatásaihoz.

"Segíteni akarok az embereknek az egész országban," - mondta.

"Bármely embernek, legyen őslakos vagy nem őslakos. Mindenkinek segítek, mert segíteni akarok."

Bár a gyógyítók már látogatják Victoria, Új-Dél-Wales, Dél-Ausztrália és Nyugat-Ausztrália nagyobb kórházait és vidéki klinikáit, továbbra is a szélesebb hozzáférés előmozdítását támogatják.

Francesca Panzironi, az Aṉangu Ngangkaṟi Tjutaku Aboriginal Corporation vezérigazgatója, amely a gyógyítókat képviseli azt mondja, hogy a hagyományos orvoslásnak együtt kell működnie az őslakos orvoslással.

"Néhány ember azért beteg, mert spirituális beavatkozások történnek a környezetükben, amelyben élnek, a környezetben, amelyben dolgoznak, és a szétkapcsolódás megakadályozhatja az embereket a megfelelő működésben," - mondta.

"De a mi általános tudományos, biológiai ellátási modellünk nem ismeri el a szellemet."

"Ez a nyugati gondolkodásmódból származik, amely felosztotta az észt és a szellemet - tehát a tudományt és a spiritualitást," - magyarázta Dr. Panzironi.

Dr. Clayton Spencer, Nyugat-Új-Dél-Wales helyi egészségügyi körzetének orvosi igazgatója évek óta dolgozik a gyógyítókkal, és egyetért Dr. Panzironival.

Támogatja az integrált egészségügyi rendszert, és azt mondja, hogy a modern orvostudomány számára hasznos lenne az egészség holisztikus megközelítése.

(forrás: ujvilagtudat.blogspot.com)

videó forrás:videa.hu