2019. október 20., vasárnap

Ki volt Maria Treben?



"Minden panasz gyógyítására terem egy gyógynövény" 
Maria Treben

Maria Treben 1907. szeptember 27-én született Saaz városában. Hívő keresztény volt, aki feltétel nélkül hitte, hogy a természet gyógyító ereje, mint Isten patikája szolgálja az emberiséget. Maria Treben - Egészség Isten patikájából (1980) volt legelső könyve, mellyel az egész világon ismertté vált.


A még iskolás Maria Treben vakációi során a környező vidék gyógynövényeit, gyógyfüveit név szerint megismerhette. A természet és a gyógynövények szeretetét édesanyjától örökölte, aki háziasszony volt és maga is lelkes követője a vízkúráknak. Maria Treben apjának foglalkozása nyomdatulajdonos és kiadó volt, akit 10 éves korában vesztett el. Görkauba, később Prágába költözött anyjával és testvéreivel, majd líceumban tanult.

Maria Treben 18 éves korában gyakornokként dolgozott, majd később főállásban a prágai Napilapnál, amely mellett Max Bord titkárnője is volt.
A prágai Operaházban találkozott későbbi férjével, az egyetemista Ernst Gottfried Trebennel, akiről azonnal tudta, hogy ő lesz a férje. 1939 augusztusában össze is házasodtak és az erdő széli Kaplitzban telepedtek le Ernst szüleinek családi házába, aki mérnökként dolgozott. Maria Treben háziasszonyi szerepet vállalt.1942 októberében született meg gyermekük, Kurt Dieter.

Maria Treben

Férjét a háború után (1945) bebörtönözték. Maria Treben fiával két évet németországi menekülttáborban töltött. Tífusz miatt a weissenburgi kózházba kerültek, ahol dr.Schneider gyógyszer hiányában vérehulló fecskefű teát használva mentette meg életüket. Ez lehetett a kiindulópontja annak, hogy Maria Treben intenzíven tanulmányozni kezdte a gyógynövények hatásait.

1947-ben Ernst Treben kiszabadult a fogságból és Mühlviertelbe, majd Grieskirchenbe költöztek.
1961-ben Maria elveszítette anyját.

Maria Treben találkozott Richard Willforttal, aki ráébresztette az általa már ismert növények hatékonyságára. Ismereteit átadta Maria Trebennek, aki ettől kezdve teljesen elmerült a gyógynövények tanulmányozásában. Régi gyógynövényrecepteket próbált ki, meghallgatta az idős falusiak tapasztalatait és saját eszenciákat, gyógynövény leírásokat készített. Első előadását a gyógynövényekről 1971-ben tartotta egy apáca rábeszélésére.

A későbbiekben született három unokája, és megértő szeretetben éltek.
1988-ban férje halála után már nem volt igazán életkedve. 1991.júl.26-án csaknem ugyanazon a napon tért örök nyugalomra.
(forrás: mariatreben.hu)

Maria Treben - Egészség Isten patikájából :

Svédkeserű készítése házilag - videó
forrás:Eredeti Maria Treben