2024. október 3., csütörtök

Müller Péter: Sorsról és életről



"...A várakozásban tanulod meg, hogy Pál apostol miért tartja a "hosszan tűrés"-t a szeretet egyik legfontosabb tulajdonságának.

Egyéni sorsod a kollektív sors része.

Amíg ezt nem tudod, abban a tévhitben élsz, hogy "a harang csak neked szól", holott "a harang mindenkinek szól".

A várakozás gyakran azt jelenti, hogy másokra kell várnunk. Mi már beértünk - ők még nem. S a dolog csak akkor teljesedhetik be, ha mindannyian megértünk rá.

A nagy társasjátékban, melyet Életnek nevezünk, mi csak a saját szerepünket játsszuk. Ritkán éljük át, hogy ami velünk történik, az a többiek története is.

A karmák össze vannak szőve.

Ahhoz, hogy valami beteljesedjen, minden szereplőnek meg kell érnie rá. Néha mi maradunk le, néha a többiek.

És késik a pillanat, amit úgy hívunk: egybeesés.
Ez fontos szó: tulajdonképpen minden beteljesedés rejtett oka.

Hogy ez mikor jön el, emberi szemmel nem látható. Csakis a Gondviselő, a "Nagy Rendező" szemével, aki átlátja az egészet, akinek mindenki fontos, az összes szereplő, s mindenkiben külön-külön is látja az érlelődő folyamatokat.

A várakozás legnehezebb része, amikor én már készen vagyok, de a másik lemaradásban van. S ezért az én sorsom se tud beteljesedni.

Családban, főleg párkapcsolatokban gyakran éljük át ezt a helyzetet. Az egyik már készen áll, a másik lemaradásban van...

Meg kell várni, amíg a másik is "megérik". Ez nem műveltségi kérdés. Az emberi léleknek sokkal hosszabb története van, mint ahogy sejtjük. Mindannyian az érlelődés más-más színvonalán tartunk. Erre szoktuk mondani, hogy vannak "fiatalabb" és "öregebb" lelkek. De ezt csak jelképesen értsd.

Az, hogy valakiben mennyi tapintat, illem, megértés, lelki finomság, önuralom, bölcsesség, tisztaság, alázat, önérzet, tisztánlátás, jóság, netán egy bölcs derűje van, az nem az egyetemi végzettségen és a műveltségen múlik. Az sem, hogy mennyire foglya valaki a saját önzésének vagy szenvedélyének.

Ez tapasztaltság, megéltség - végső soron érettség kérdése. Azt pedig, hogy hol tart valaki az életével, csakis egy "Mindenlátó szem"-mel lehet megpillantani!"

 -  Müller Péter: Sorsról és életről -

- - - - - - 

Müller Péter az újjászületésről, sorsfeladatokról - videó