2018. július 5., csütörtök

A zene jótékony hatása



A zene nemcsak segít megbirkózni a mindennapi nyomással és a nehezebb élethelyzetekkel azáltal, hogy ellazít és felvidít minket, hanem segít többek között a fájdalomcsillapításban, és fokozza szellemi tevékenységünket is.


Függetlenül attól, hogy milyen dalokat szeretünk hallgatni, kik a kedvenceink, csak a javunkat szolgálja a zene szeretete – fizikai és mentális egészségünket jótékonyan befolyásolja. Néhány pozitív hatását össze is gyűjtöttük, hogy lássuk, miért is hallgassunk még több muzsikát.

1. Csillapítja a fájdalmat 

A zene jelentősen csökkenti az érzékelt fájdalom intenzitását – enyhítve ezzel a szenvedést és segítve a gyorsabb felépülést.

2. Sportolás közben jobban ösztönöz

Egészséges férfi hallgatókat teszteltek biciklizés közben egy főiskolán – jobban teljesítettek azok, akik sportolás közben zenét hallgattak. Futás közben is növeli a zene a motivációnkat és ezáltal a teljesítményt, állóképességet is. A kedvenc számaink az edzőtermi teljesítményünket is javíthatják. A zene figyelemeltereléssel javítja a teljesítményünket – ha a kedvenc számunkra, kedvenc albumunkra koncentrálunk, észre sem vesszük, hogy letekertünk pár kilométert, igaz?

3. Segíti az edzés utáni regenerálódást

Tanulmányok igazolták, hogy a zenehallgatás edzés után segíti a szervezetünk gyorsabb regenerálódását. Bármilyen zene segít ebben – főként a lassú zene, melynek nagymértékű relaxációs hatása van testünkre mozgás után.

4. Segít a pihenésben, elalvásban

A klasszikus zene bizonyult a leghatékonyabbnak abban, hogy megnyugtasson minket, és javítsa alvásunk minőségét. Biztonságos és olcsó „gyógyszer”.


5. Segít abban, hogy kevesebbet együnk

A lágy zene és a félhomály étkezés során lelassítja, megnyugtatja az embereket, így kevesebbet fogunk enni, mivel hamarabb elérjük a teltség érzetét.

6. Fokozza a véráramlást

Tudósok megfigyelték, hogy zenehallgatás közben a betegeknek olyan érzelmeik lesznek, melyek jó hatással vannak az erek működésére. Boldogabbak lesznek a páciensek, és ennek eredményeképp megnövekedik a véráramlás az erekben.

7. Csökkenti a stresszt

A zenehallgatás enyhíti a stresszt azáltal, hogy biokémiai „antistressz-harcosokat” termeltet a testünkkel.

8. Segíti a meditatív állapotot

Lassú zene hallgatása közben az ütemek megváltoztatják az agyhullámok sebességét, ami hasonló ahhoz, mint amikor valaki meditál, vagy hipnotikus állapotban van. A ritmikus ingerek kiváltásának ebben az állapotban jótékony hatásai vannak – segít migrén vagy viselkedési problémák kezelése esetén is.

9. Enyhíti a depresszió tüneteit

Kutatások azt mutatják, segít a zene, ha reményvesztettek vagyunk és szorongunk: a klasszikus zene és a meditatív hangok különösen felemelőek számunkra, míg a heavy metal és techno zene csak súlyosbítja a depressziós tüneteket.

10. Feldobja a hangulatot

A dalok, dalszövegek segítenek az embereknek jobb hangulatba kerülni, és érzelmeiket felerősítik. A kedélyállapot szabályozásában és az öntudat erősítésében jelentős szerepe van a zenének.

11. Fokozza a szellemi teljesítményünket

A háttérzene fokozza teljesítményünket tanulás, tesztek írása, megmérettetések során – azonban újabb kutatások azt bizonyították, hogy csak akkor, ha ez a zenei darab tetszik a hallgatóságnak, ha javítja érzelmi állapotukat.

12. Jobban teljesítünk a zene segítségével nagy nyomás alatt

Nagy megmérettetések előtt hallgassunk vidám zenét! Kosárlabdázók teljesítménye igazolta kutatások során, hogy a fülbemászó, vidám zene és dalszöveg segít nagy nyomás alatt is jól teljesíteni.

13. Csökkenti a szorongást

Egy tanulmány bebizonyította, hogy a zenehallgatás annyira csökkenti a szorongást, mint egy jó masszázs. Duplázd a kikapcsolódást, kényeztesd magad – hallgass zenét masszázs közben!

14. Enyhíti a betegek rossz közérzetét

Műtét előtt álló betegeknek javasolt a zene hallgatása, sokkal nyugodtabbak és felkészültebbek az operációra, mint azok, akik nem hallgatnak dalokat. Műtét után is segít a rehabilitációban a zenehallgatás – pihentet, ellazít, ezáltal gyorsítja a felépülést. Agyvérzés után felépülő és rákos betegek esetében is többször bebizonyították a zene jótékony hatását – csökkenti a fizikai fájdalmat, a rossz közérzetet, segít nekik az érzelmeikről beszélni, és csökkenti a szorongást.

15. Jobb kedvre derít minket vezetés közben is

Pozitív hatással van a zenehallgatás ránk vezetés közben – ha házsártosabbak, türelmetlenebbek vagyunk, mindenképpen hallgassunk zenét! Segít megnyugodni, ellazulni, és jobb kedvre derít minket.
(Forrás:E. Kovács Margit-boldogsagprogram.hu)

Neurológusok által kifejlesztett zene, ami 65%-al csökkenti a stresszt és a szorongást - videó
forrás:JustMusicTV