2021. december 26., vasárnap

Ha igazi csodára vágysz, forgasd A csodák tanítása c. könyvet! + Film

 

Fél éve olvasom, forgatom, és szinte minden megváltozott. Őszintén mondom, óriási segítség volt, illetve folyamatosan az. A csodák tanítása tele van bölcsességgel, gyakorlatokkal, olyan válaszokkal, amelyeket mind keresünk. Ha valaki igazi csodára vágyik az életében, akkor nem nélkülözheti ezt a könyvet! 
 
 
„Ami valós, azt semmi nem fenyegetheti.
Ami valótlan, az nem létezik.
Ebben rejlik Isten békéje.”

Ezekkel a sorokkal kezdődik A csodák tanítása. 1965-ben született meg a könyv egy belső diktálás során, amit az amerikai Columbia Egyetem pszichológusa, Helen Schucman kapott. Bizonyos részeket William Thetford szerkesztett, aki szintén részt vett a könyv elkészítésében. Hét éven keresztül írták, amit a Hang diktált nekik. A könyv három részből áll: a törzsszövegből, a munkafüzetből, és a tanítók munkáját segítő kézikönyvből. Olyan spirituális átalakulást „ígér”, amihez nem kell mester vagy tanító.

Alapja, hogy különbséget tesz a valódi és a valótlan dolgok között. Segít leépíteni a tévhiteinket, megszabadít a káros, mérgező, hamis hiedelemrendszerektől.

Nagyon fontos, hogy a könyvet kellő nyitottsággal kell kezelni. Olyan, mint egy Biblia, tele útmutatásokkal, tanításokkal. Ha nagyon leegyszerűsítve szeretnék fogalmazni, úgyis mondhatnám, hogy arról szól: hogyan egyesülj ismét Istennel. Pontosabban miként ismerd fel, hogy egyek vagytok, mert soha nem szakadtatok el egymástól. Ám a könyvben szereplő Isten nem a klasszikus keresztény Isten, ami egyeseknek zavaró lehet, mások viszont örömmel veszik tudomásul, hogy ez egy sokkal emberközelibb Isten. Ebben segít a könyvben található 365 gyakorlat is. 
 
Bár a könyv keresztény nyelvezetet használ, de ez senkit se tévesszen meg, mert egyetemes spirituális témákkal foglalkozik. 
 
 

Lényeges leszögezni: ez nem dogma. Nem vallás. A könyv többször is kijelenti, hogy ez az út egy lehetséges változat. Rengeteg egyéb módszer létezik, – ezek bár formájukban eltérnek egymástól – de végül minden út Istenhez vezet.

A könyv lényege emellett az, hogy rávezessen: az egyetlen és legfontosabb dolog az életben a szeretet.

A szeretet összeköt minket, a szeretet megvált és meggyógyít. Ahogy a megbocsátás is. Az a feladatunk, hogy megbocsássunk magunknak és másoknak. Ugyanis a megbocsátás feloldoz, összehoz bennünket. Általa a bűntudat vagy a harag többé nem mérgez, nem korlátoz. A megbocsátás révén közelebb kerülünk egymás szívéhez, önmagunkhoz és Istenhez is. 

A gyakorlatok

Nemcsak abban segítenek, hogy közelebb kerülj Istenhez, hanem a te saját isteni részedhez is. Hiszen Isten nem csak jelen van mindenütt, de ott van benned is. A gyakorlatok segítségével olyannak láthatod önmagadat, a környezetedet amilyenek valójában, és nem pedig olyannak, amilyennek látni akarod vagy amit mások tanítottak neked velük kapcsolatban. Megláthatod a valódi világot, tehát elnyerheted a tisztánlátást.

Nem könnyű könyv, nem egy laza esti olvasmány. Általában végigolvasok egy fejezetet, máskor csak egy-egy oldalt. Ugyanis minden egyes oldala tele van fontos gondolatokkal, tudással. Ez nem egy gyorsan kiolvasható regény. Időt kell rá szánni, de megéri! Ahogy érdemes elmerengeni egy-egy bekezdésen is. Van idő, mikor könnyedén haladok, fejezetről-fejezetre, elmém úgy siklik, mint kés a vajon. Máskor pedig szabályosan át kell rágni rajta magamat, hogy megértsem, amit olvasok.

A csodák tanítása segít jobban megismerni önmagunkat és a világot

Lassan, de biztosan formálja át az ember hitrendszerét és gondolkodásmódját. Ráébresztett arra, hogy mindenre és mindenkire az én egyéni elképzeléseimet vetítem ki. Embereket, tárgyakat, eseményeket, mindent én ruháztam fel jelentéssel. Nem olyannak látom őket, amilyenek igazából, mert a múltam, a tapasztalataim meghatározzák a látásmódomat.

A csodák tanítása azt tanítja: minden, ami félelem alapú, az hamis. Minden, amit szeretet alapú, az igaz. Nem mindegy, hogy valakihez vagy valamihez félelemmel vagy szeretettel viszonyulok. Hogy mikor cselekszem, éppen mi mozgat? Szeretet vagy félelem?

Ahhoz hogy hasson, a tanítások belénk ágyazódjanak, nagyfokú őszinteségre, tudatosságra van szükség. A változások és a csodák bevonzásának a kulcsa az, hogy az ego helyett a szeretet kezébe kell adni az irányítást. 

Oké, oké, de hogy jönnek képbe a csodák?

Úgy, hogy amikor már nem az egód, hanem a szeretet vezérel és beengeded az életedbe Istent, újra egyesülsz vele, vagyis megtalálod vele a kapcsolatot, amit valójában soha nem veszítettél el(!), akkor Isten átalakítja az életedet. Hiszen ő szeretettel teli, boldog életet szán neked és megadja, ha engeded!

Azok, akik változásra vágynak vagy önmagukat keresik, elmennek egy spirituális zarándokútra, böjtölnek, hosszasan meditálnak. Mások kezükbe fogják A csodák tanítását, olvassák, és mindennap elvégeznek egy gyakorlatot. Ugyanis a könyv, nem csak tanítás. Zarándoklat is. Hosszú az út, sokszor rögös is, de megéri. Hálás vagyok, amiért a kezembe került. 

- Wadolowski Balogh Orsolya -
 
 - - - - - 

Kapcsolódó írás:
A csodák tanítása + Film

- - - - - -

A csodák tanítása Course in Miracles film: