2015. május 13., szerda

Drága jövő nemzedékek: Sajnálom!



A videó nem csak a szemléletes animációk miatt figyelemre méltó, amelyek révén a rapper bemutatja a későbbi nemzedékeknek, hogy milyen fák voltak itt a sivatag helyén és hogyan irtottuk ki azért, hogy még több pénzünk legyen – hanem a szövegek miatt is.


Prince Ea 


Bocsánatot kérek azért, mert túlságosan el voltunk foglalva a saját dolgainkkal ahhoz, hogy tegyünk valamit.

Bocsánatot kérek azért, mert nem fogtuk fel, hogy milyen különleges a bolygónk,

Például amit ti Amazonas-sivatagként ismertek, azt a mi időnkben Amazonas-esőerdőnek hívták, fák milliárdjaiból állt, és...

Ja tényleg, ti talán nem is tudjátok, mi az a fa.

Tudnotok kell, hogy a fák csodálatosak: azt a levegőt lélegezzük be, amit ők hoznak létre; kitisztítják a levegőnket, tárolják és megtisztítják a vizet, gyógyítják a betegségeinket, táplálnak minket – így hát nagyon sajnálom, hogy el kell mondanom nektek: mindet elégettük.

Kivágtuk őket kegyetlen gépeinkkel. A Föld fakészletének 50%-a pusztult el 100 év alatt.

Gyerekként azt olvastam, hogy az indiánok felelősséget éreztek azért, milyen állapotban találja a Földet a következő 7 generáció.

Bocsánatot kérek. Bocsánatot kérek azért, mert a társadalom fölébe helyezi a profitot az embereknél, a mohóságot a szükségleteknél...

Bocsánatot kérek azért, mert hitelkártyának használtuk a természetet, és úgy tettünk, mintha nem lenne hitelkeret, kihalásba hajszoltuk az állatokat és elvettük tőletek a lehetőséget, hogy lássátok, milyen különlegeset. Vagy hogy barátságot kössetek velük.

Bocsánatot kérek azért, mert megmérgeztük az óceánt, még fürödni sem tudtok benne.

De leginkább a gondolkodásmódunkért bocsánatot, azért, mert a pusztítást még mindig úgy hívjuk, hogy „fejlődés”.

Ezután Ea még beszól egy kicsit az Egyesült Államok republikánus politikusainak, majd meggondolja magát.

Tudjátok mit? Nem is kérek bocsánatot... Visszafordíthatjuk az egészet. Hogyan? A gyökeret kell megkeresnünk. Mi vagyunk a megoldás gyökere, a mi generációnk, rajtunk múlik, hogy vigyázzunk a bolygónkra, ez az egyetlen otthonunk.

Bármiért is harcolsz: a rasszizmus vagy a szegénység ellen, a feminizmusért, a melegjogokért vagy bármilyen fajta egyenlőségért, semmit sem fog érni. Mert ha nem dolgozunk együtt a környezetünkért, mind egyformán fogunk kipusztulni.

Bocsánat.

(forrás: evamagazin.hu)

Drága jövő nemzedékek: sajnálom - videó