2016. május 16., hétfő

Az imádság jótékony hatásai! Hogyan segítenek a vallásos mondatok a mindennapi életben?


A vallásról, hitről mindenkinek más a felfogása, másként viszonyul ahhoz a belső világhoz, amelyet magáénak érez. Vannak mélyen hívők, és vannak, akik inkább a ráció, a tudás szolgálatába állnak. Azonban a tudomány is, mint amilyen a pszichológia, már tisztában van azzal, hogy az imádkozás lelkileg megerősíti az embert.


Clay Routledge, a Észak-Dakotai Egyetem pszichológia professzora vizsgálatokat végzett az imádságok erejéről, hatásairól. A szakember szerint a vallásosság elég bonyolult dolog. Az erős hit lehet jó is, de gonosz tettekre is késztethet egyeseket. Mégis, több tudományos vizsgálat alátámasztotta, hogy ha valaki rendszeresen imádkozik, az jó hatással van a lelki egészségére.

Íme, 5 dolog, hogy imádkozni jó!

1. Az imádkozás segít az önkontrollban

Ahogy az erőgyakorlatok megedzik az izmokat, úgy az imádkozással nagyobb önkontrollra lehet szert tenni. Imádkozás esetén az ember lelke, az indulatai megnyugszanak. És, ha valaki képes higgadt maradni, akkor kisebb az esélye annak, hogy rossz, elhamarkodott döntéseket fog hozni. Például: ha valaki nem tudja türtőztetni magát, és rengeteget eszik, azzal nem tesz jót az egészségének, de ha képes kontrollálni étvágyát, és van önuralma, az már jó jel.

2. Jobb emberré tesz

Routledge egy kísérletben azt vette észre, hogy azokat az embereket nehezebb feldühíteni, agresszívvá tenni, akik imádkoznak. Kevésbé ellenszenvesek azzal az emberrel, aki tudatosan rosszat tett nekik.

3. Megbocsátóbbak leszünk

Az az ember, aki egy másik emberért imádkozik, könnyebben meg tud bocsátani az életben, elnézőbb tud lenni, mint aki nem mond esténként egy imát.

4. Növeli a kölcsönös bizalmat

Azok, akik hisznek, akik imádkoznak, könnyebben megbíznak másokban, egymásban. Egy vallásos közösség pedig képes összetartani, a tagok bíznak egymásban, ami erőt ad, és felér egy lelki terápiás kezeléssel.

5. Csökkenti a stresszt

A szakértők azt is megfigyelték, hogy azok, akik másokért imádkoznak, kevésbé sebezhetők, kisebb a stresszhatás az életükre. Az is érdekes tapasztalat volt, hogy egy imádkozó ember képes volt egy másik emberben feloldani a stresszt, a szorongást, mert az a személy képes bevonzani a pozitív, nyugtató dolgokat az életébe, és másokéba is.

(forrás: http://filantropikum.com)


Jézus élete című filmből, Sinkovits Imre hangjával - videó