2016. május 2., hétfő

Egy súlyosan látássérült festő csodálatos alkotásai


John Bramblitt színpompás festményeiről ismert. A 43 éves amerikai férfi 2001-ben kezdett el festeni, miután az epilepsziája következtében, súlyos rohamok után elveszítette a látását. 


Ugyan képes észlelni, hogy éppen nappal vagy éjszaka van-e, de ennél többet már nem. Mint mondja, először ő sem gondolta volna, hogy bárki képes lehet festeni anélkül, hogy látna, de kifejlesztett egy sajátos módszert, aminek köszönhetően csodálatos festményeket készít.


John először az üres vászonra megrajzolja a kép részleteinek körvonalát. Ezeket kitapogatva aztán már jól el tudja különíteni az egyes színek helyét.



John képes megkülönböztetni a színeket a festékek textúrája alapján. A megfelelő színárnyalatok kikeverésére pedig kidolgozta a saját technikáját.




“Amikor színeket keverek ki, recepteket használok. Ezek alapján pontosan tudom, az adott árnyalathoz pontosan mennyi kell egy-egy festékből. Olyan ez, mint egy recept alapján főzni”. A festő egyébként a texasi Denton-ban él feleségével és kisfiával, akikről már több portrét is készített.
(forrás: erdekesvilag.hu)

 Rálátás -John Bramblitt festő - videó