2023. április 26., szerda

A karma mindenkit utolér


 Felesleges idegeskedned, bosszúhadjáratot indítani, és sötét vizekre evezni a lelkedben. A karma majd cselekszik helyetted és revansot vesz.

 
Legyünk őszinték: néha elég szemétnek tűnik az élet. Amíg te keményen dolgozol a pénzedért, más talicskával lopja haza. Te bemész meló után megvenni a WC-papírt, a kollégád meg gurigaszámra hordja haza sutyiban a melóhelyetekről. Ketten töritek össze a Nutellás üveget a boltban, mégis egyedül neked kell kifizetned. Nap, mint nap érnek kisebb-nagyobb bosszúságok, igazságtalanságok. Emberek vágnak be eléd a sorba, nálad képzeletlenebbek kapják meg a munkát.

Aztán a saját életed igazságtalanságain feldühödve világi szinten kezdesz azon agyalni: miért ússzák meg a bűnösök a tetteiket? Miért nem kerül börtönbe a tolvaj, az erőszaktevő, a gyilkos? Miért a jók szenvednek, és a rosszak lubickolnak a bőségben, a jólétben, a szabadságban, a gondtalan életben? Ez az ősi kérdés régóta foglalkoztatja az embereket, és minden vallásnak megvan rá a maga válasza, de most nem kerülnek kifejtésre. Egy dolognak kell most a szemed előtt lebegnie: 

Előbb-utóbb mindenkihez bekopog a karma tett-ellenőrzésre

Mindenkinek van egy karma-egyenlege. Van rajta némi hozott is az előző életekből, meg persze az idei életből, ha nem jól ügyeskedtünk. Ha valaki válás után elperelte a feleség/férj bugyiját is, és az utcán él, a gyereke meg suliba menet mindennap azt látja, hogy koldul, akkor valószínűleg terhelte a karma egyenlegét. Ahogy abban az esetben is, ha valaki meló után elkapja a kollégát, és megkínálja az arcát a gyűrűivel, amiért napközben bunkó volt. Vagy a szomszéd meghúzta a kocsiját, ezért az övét fellocsolja benzinnel és felgyújtja. Rengeteg olyan eset van, amikor megszólal az emberben a „szemet-szemért” törvény, gyakran jogosan. De nincs rendjén az, hogy Bosszúállókat játsszunk, és a kezünkbe vesszük a dolgokat, hiszen akkor hol tartana a világ?

Elvileg civilizált társadalom vagyunk, ami próbál előre haladni, nem pedig vissza a sötét középkorba. Szóval, ne bújjunk a karma álruhájába, és intézzük magunk a dolgokat, hanem hagyjuk rá. Előbb-utóbb mindenkihez kimegy elszámolni, ebben biztosak lehetünk.

Felesleges, hogy bemocskoljuk a kezünket, és magunk intézkedjünk

Egyrészt azért, mert a bosszú eddig még senkivel sem tett csodát. Nem adott, hanem elvett az embertől. Másrészt tedd fel magadnak a kérdést: megéri lesüllyedni annak a szintjére, aki kiszúrt veled? Senki sem mondja, hogy könnyű, de mikor épp nekimennél valakinek, visszaszólnál lekillbilleznéd a fejét, gondold át: megéri? Nem egyszerűbb, bölcsebb, és békésebb megvárni, amíg a karma megkóstoltatja vele a bakancsát? Szó sincs arról, hogy akkor csendben tűrj, és légy a világ lábtörlője. Hanem arról: válogasd meg bölcsen a harcaidat.

Ahol az a tét, hogy megterheled a karma-egyenlegedet, ott érdemes inkább hátralépni és türelmesen várni. Sokkal édesebb a karma győzelme a gonoszság, az igazságtalanság felett, mintsem az, ha csorba esik a lelkeden. Ha hagyod, hogy a másik fél mocsoksága felhúzzon, depresszióba taszítson, vagy sötét tettekre vegyen rá, megint ő nyert. Ezt akarod? Miért hagynád győzni, és fáradnál, süllyednél le hozzá, ha simán megvárhatod, hogy a karma intézze a dolgot? Néha a legbölcsebb dolog, amit tehetünk: ha nem teszünk semmit. 

Nincs kiskapu, ha a karmáról van szó

Nehogy azt hidd, hogy terhelheted nyugodtan a számládat, úgyis majd a következő életedben szívsz miatta. Ez sajnos nem így működik. Lazán megfizethetsz ebben az életedben a tetteidért. Ne akkor kelljen elméláznod azon, megérte-e magadnak igazságot szolgáltatni, amikor elszegényedsz, lebetegszel, beomlik a tetőd, elhagy a párod, csak mert igazságot szolgáltattál magadnak.

Amikor szóba jön a karma, mindig eszembe jut az a helyes mém a gyűrűsfarkú makival, a maga bölcs üzenetével, amit azzal egészítenék ki: „Nyugodjál le a p*csába, a karma úgyis mindenkit utolér!” Mivel így van. Előbb-utóbb mindenki megkapja azt, amire rászolgált, és aki nem ismeri a karma törvényeit, vagy magasról tesz rá, azt is ugyanúgy utolérik a következmények. Mindenki ott lesz az ajándékosztásnál, csak nem biztos, hogy mindenki azt fogja kapni, amire számít. Valamilyen formában mindenki megkapja, amit érdemel.

Bízz a karmában és abban: neked igenis megéri jónak lenni. Hogy a sok zsivány, gátlástalan, becstelen, tisztességtelen ember mellett is kifizetődő jónak maradni, és nemcsak azért, mert ezzel fogod megváltani a jegyedet a mennyországba, hanem már ebben az életben elnyered érte a jutalmadat. Előbb vagy utóbb.

- forrás:Wadolowski Balogh Orsolya - arkadia.hu -

- - - - - - - 

 A Karma és 12 törvénye - videó

forrás:Zsóri Péter Official