2023. december 25., hétfő

Szláv népek karácsonyi mesefilmjei


Minden népnek megvannak a népmeséi, - ahogy a magyaroknak, úgy a szláv népeknek is. Ugyanazon mondavilág, - égi népek, égi világok, ahonnan csillagként pottyannak le hozzánk látogatók, vagy épp szivárványhídon érkeznek. Nagyon sok olyan szláv népmese van, - melyek télen, havas környezetben játszódnak, így hangulatosan beleillenek a karácsonyi műsorokba. Felvidéki magyarként gyerekkorom óta nagyon szeretem ezeket a meséket, mesefilmeket.
 
 
Ugye csak a bolond hiszi azt, hogy a mesebeli világ létezhet is valahol. Hogy az égi világok, varázslók, tündérek, egyszarvúak, sárkányok, csak a mesében léteznek. Hogy kapuk, átjárók lehetnek a világok között, hogy az égi népek megtudnak, (vagy megtudtak) minket látogatni. Elmesélek egy történetet, mely szerint nem is annyira bolond az, aki hisz a mesékben.

Egyszer valaha réges-régen az égi világból látogató érkezett a mi világunkba, a Földre. Akkortájt még kevés ember élt a Földön, de a népek, törzsek már léteztek, - melyekből később a nemzetek lettek. Minden népcsoportból kiválasztott az égi látogató egy embert, akit magával vitt az égi világba. Egy olyan világba, ahol az állatok beszéltek, az emberek ezer évig éltek, ahol a szeretet, jóság uralkodott. Majd az égi látogató megmutatta a kiválasztottaknak a Föld alatti világot is, ahol sötétség uralkodott, - ahol a gonosz szellemek, ördögök éltek.
Ezután megkérte a kiválasztottakat, hogy rajzolják le amit láttak, - rajzolják le a világokat, és rajzolják le az átjárókat. A rajzokat véssék kőbe, faragják fába, hímezzék ruhákra, - ügyelve arra, hogy a tudás öröklődjön nemzedékről nemzedékre. Óvják, őrizzék a tudást, - mert jön majd valaki odalentről, aki mindent megfog tenni azért, hogy az emberek elfelejtsék a Föld feletti, és Föld alatti világokat. Olyan varázslatokra lesz képes, mely elfelejteti majd az emberekkel, hogy kik ők, és hol helyezkednek el a mindenségben. Olyan bűbájt fog alkalmazni, melynek köszönhetően az emberek csak meséknek fogják hinni a valóságot.

Ezer évek teltek el, és még ezer évek. Úgy lett, ahogy az égi látogató megjövendölte, a Föld népét gonosz varázslatok manipulálták. A sötétségből érkezett látogató felismerte a rajzokat, - látta, hogy az összes nemzetet átjárja a tudás. Kőbe volt vésve, fába volt faragva, ruhákra volt hímezve. Látta, hogy lehetetlen mindent elvarázsolni, lehetetlen mindent megsemmisíteni. Ezért kikiáltotta, hogy minden népnek ősi tudása eretnek, pogány, - át kell térni egy hitre, egy ősi történetre. Egy olyan történetre, melyet kedve szerint formált, alakított, - azon hátsó szándékkal, hogy az ősi tudás feledésbe merüljön. Meseszerű, nevetséges történetté váljon, amibe talán csak a gyerekek hisznek. Vagy aki mégis megpróbál hinni benne, azt bolondnak gondolják.

Az égi látogató előre tudta mindezt, és nem bánta. Tudta, hogy eljön majd egy olyan kor, amikor már akkora lesz a gonoszság, hogy az emberek keresni kezdik az igazságot. Kutatni kezdik az ősök tanításait, és feltárják az ősi szimbólumokat. Felismerik, hogy népcsoporttól, nemzettől függetlenül ugyanazon történetek vannak elmesélve, és ugyanazon rajzok vannak kőbe vésve, fába faragva, ruhára hímezve. Az égi látogató tudta, hogy a teremtésben ciklikusan a fény uralkodik a sötétséggel felváltva. Hogy a fényben, aranykorszakban az emberek az egység részei, ismerve a többi világot, használva a tudást. A sötétségben manipulálva vannak, elvarázsolva vannak, elzárva a többi világtól, igazságtól.

Talán pirkad az újabb aranykor hajnala, mert egyre többen szabadulnak ki az egy nemzet, egy vallás béklyói alól. Egyre többen értik meg, hogy habár más nyelven beszélünk, más a bőrünk színe, - őseink vallásainak története, szimbólumvilág üzenete azonos, egységes. Egységes. Ugyanabba a családba tartozunk, ugyanazon égi látogató tanított minket egykoron, - azzal a céllal, hogy egy nap ezt majd felismerjük, és visszataláljunk hozzá a sötétségből, elkülönültségből.

Nincs már messze a teljes ébredés. Addig is a varázslatos világok ősi üzenetként visszaköszönnek a téli szláv mesefilmekből, vagy a magyar népmesékből. Vagy bármely népcsoport népmeséjéből.

forrás: Zsigray András

- - - - - - 

A cukorbot legendája adventi történet - videó
forrás: Yep Naná