2017. április 15., szombat

Peter Deunov filozófus és spirituális tanító



Mindig a szeretet jövőbeli döntő fontosságát hangsúlyozta:

„Szeretetre van szükség ahhoz, hogy megmentsük a világot. Ez az egyetlen erő, amely békét hozhat a népek és a nemzetek közé, amelyben mindenkinek egy küldetést kell teljesítenie a földön. A szeretet kezd megmutatkozni; a jóság, az igazság és a világosság diadalmaskodni fog; ez csak idő kérdése. A vallásokat meg kell tisztítani; mindegyikükben van valami isteni, de az emberi elgondolások ezt a legtöbbször elhomályosították. Minden hívőnek egybe kell gyűlnie, és meg kell egyeznie egyetlen alapelvet illetően: minden vallás alapja a szeretet gyakorlása. A közös kiindulópont a szeretet és a testvériesség.”


Úgy tartják, hogy a Bogumilok keltek új életre Peter Deunov, vagy más néven Beinsa Douno munkásságában. Peter Deunov 1864-ben született, egy ortodox pap fiaként, egy kis Fekete tenger melletti faluban. Fiatalemberként 1888 és 1895 között az Egyesült Államokban, a bostoni és a new yorki egyetemen teológiát és orvostudományt tanult. Hazatérése után több teozófus tanári és lelkészi állásajánlatot is visszautasított. Pályáját 1897-ben lelki tanítóként kezdte, majd ezt követően kiadta a Felhívás a népemhez című művét. 1900-ban megalapította az „Egyetemes Fehér Testvériséget”, amely szereteten, bölcsességen és igazságon alapult. Ettől kezdve járta az országot, hogy tanítsa és gyógyítsa az embereket, és nagygyűlésein minden évben egyre többen vettek részt. Az egyház azonban növekvő nyugtalansággal figyelte tevékenységét, és végül kiátkozással sújtotta. Ezután Szófiában telepedett le, ahol fokozatosan egy társaság alakult ki körülötte, és itt is rendszeresen tartott előadásokat. Éves augusztusi gyűlései a hét szent közelében, a Rila Hegységben kerültek megrendezésre.

Az 1914-es év folyamán, Várnában házi őrizetbe helyezték. Ugyanebben az évben Deunovnak látomása volt Krisztusról, és ettől kezdve Neki szentelte az életét. Később azt mondta: „Amit Krisztus mondott, és amit én mondok most, az egy forrásból származik.”


Peter Deunov élete során számos előadást tartott. Miként sok más szellemi vezető, a huszadik század elejétől kezdve ő is felismerte az eljövendő Vízöntő kor nagy lehetőségeit. Látomása szerint ez 1914-ben kezdődött, és feladatának tekintette, hogy útmutatást adjon az új szellemi időszak kezdetén. 1922-ben iskolát alapított, és folytatta nyilvános előadásait is. Minden évben megtartotta nyári nagygyűléseit is, kivéve 1927-ben, amikor a hatóságok megtiltották, hogy a testvériség bármiféle nagyobb összejövetelt rendezzen.

Szuggesztív erejű, tehetséges ember volt - misztikus, aki tanításait az eredeti kereszténység újjáéledésének élte meg. Ő is kijelentette, hogy ezeket a tanításokat korszakokon át eltitkolták, hogy az átlagemberek számára hozzáférhetetlen legyen. De mindenben a szeretet volt a legfontosabb tényező. Erről így beszélt: „Az igazi szeretet alapján Istent látjuk mindenben, még a legjelentéktelenebb dologban is. Az embernek kiapadhatatlan forrássá kell válnia, nappá, nagy kiterjedéssé, amelyben mindennek megvan a helye. Az isteni szeretet az alkimisták köve, az életelixír.”

Peter Deunov zenész is volt, és sok szép, mély értelmű dalt szerzett. Kidolgozott egy „össz-mozgásművészetet” is, egy olyan szakrális táncsorozatot, amellyel megpróbálta az ember szellemi fejlődését serkenteni.


A második világháború vihara Bulgárián is keresztülvonult. Bulgária része volt a Németországot támogató tengelyhatalmaknak, ezért 1944 elején, körülbelül négy hónappal a normandiai partraszállás előtt Szófiát bombázták. Deunov a Vitosa hegység közelében keresett menedéket. Később, az év során azt mondta egy tanítványának, hogy befejezte földi feladatát, és nemsokára meg fog halni. Ugyanebben az évben, december 27-én reggel 6 órakor halt meg a csodálatos szanszkrit „aum”-mal az ajkán.

Két nappal később megjelentek a kommunista hatóságok, hogy letartóztassák, és valószínűleg ki is végezték volna. A sírkövére, amely közvetlenül a bolgár főváros mellett található, csupán egy pentagramot véstek, az alábbi szavakkal: „szeretet, bölcsesség, igazság, igazságosság, erény” - egy nagy lélek öröksége.


A tanuló a fényben él.

Ez az egyetlen igazi világ.

Az árnyék nem valóságos.

Keresd a fényt, amely nem vet árnyékot.

Kerülj minden olyan gondolatot és érzelmet,

amely elsötétíti a tudatodat.

A tiszta szeretet szenvedéshez vezet,

A szenvedés tapasztalatot teremt,

A tapasztalat belátáshoz juttat,

A belátás bölcsességet szül,

És a bölcsesség az igazsághoz vezet.

Az emberi szeretet ingatag és változik,

A szellemi szeretet változás nélkül változik,

Az isteni szeretet megváltoztathatatlan és nem változik;

csak fejlődik.

Először a teljességet kell szeretned;

Azáltal, hogy mindent szeretsz, a részeit is szeretni fogod.

Ha elnyered a kozmikus szeretetet,

Minden teremtményt szeretni fogsz,

Mert az élet egysége a valóságod.


Peter Deunov


„Hiszek a szeretetben és a bölcsességben, amely az életet megteremtette. Hiszem, hogy megvan az erejük a világ újjáteremtésére. Hiszek abban, hogy az élő szeretet és bölcsesség meg tudja változtatni az életünket, társadalmunkat és otthonunkat. Ha elfogadjuk a szeretetet és a bölcsességet, kibontakozik az igazság és az igazságosság. Az angyalok leszállnak az égből, és jó gyümölcsöket ültetnek a lelkünkbe. Mondom nektek: az Isten él bennem, és én az Istenben élek. Ha ezt nem hiszitek el, ezzel nem sértetek meg engem. Azt kérdezitek, mit akarok, és miért jöttem a világra? Meg akarom gyújtani a kialudt lámpásokat, hogy úgy árasszátok a fényt, mint a gyertya vagy a fáklya. Nem a megszabadulásról prédikálok. Arról beszélek, hogy Isten akarata hogyan teljesülhet be a világon. Az utat tanítom, ami az élő Isten akaratának teljesítése, akiben a szabadulásotok rejlik. Ő általa testvéreknek fogjátok érezni egymást, és felkészít titeket arra az életre, amely eljön a földre. Nem arra van szükségetek, hogy előadásaim és személyem lenyűgözzön titeket. Az a fontos számotokra, hogy elfogadjátok a tanításokat. Ha alkalmazzátok őket, megoldódnak a problémáitok. Nem az a fontos, hogy én ki vagyok. Az a fontos mennyit vesztek át tőlem. Istennek hála, hogy találtatok egy áramló kútforrást, és ne mondjatok semmit az ebben betöltött szerepemről. Deunovistáknak hívnak minket. Ez tévedés. Isten szeretetét hirdetem. Ne mondjátok azt, hogy a beszédemet egy bizonyos Deunov találta ki, hanem hogy az a világosság testvériségének tanítása. Holnap valaki más jön, más néven. Azoknak a nagysága, akik a világba jöttek, abban áll, hogy továbbadták azt az igazságot, amelyet Istentől kaptak. Ha azt hiszitek, hogy a mestert elválaszthatjátok Istentől és Istent a mestertől, akkor nem értettétek meg a törvényeket. Ha a mester azt képzeli, hogy bármit is meg tud tenni Isten nélkül, akkor rossz mester. Isten az egyetlen mester, aki az embereket tanítja. E célból Ő bármilyen formát felvesz. Ez teszi Istent olykor láthatóvá, olykor pedig láthatatlanná. Ne engem kövessetek, hanem Isten szeretetét. Van valami idegen a világon, és ez az isteni. Az isteni az, amit át szeretnék adni nektek, és megértetni veletek. Ahhoz, hogy megérthessétek, be kell lépnetek a szeretet birodalmába. Azok nem az én gondolataim, hanem isteni gondolatok. A világ teremtése előttről származnak, és ezért önmagunk megnyilatkozásai. Még a legkisebb hatás is, ami a jó felé mutat, Isten nyelvén szól.

Gyakran megkérdezik, miről szól a tanításom, és akkor én így válaszolok: "Ezek az élő természet tanításai, amelyek minden élő erőt magukban foglalnak, amelyekkel a tudomány foglalkozik. Ez az ember tudománya, annak a tudománya, ami józan a világon. Ez az Isten tudománya, a szereteté.”

(forrás: http://lectorium.hu)