2017. április 7., péntek

Rejtélyes videó 1938-ból: hogy került mobil egy nő kezébe?


Egy a YouTube-on megjelent felvétel szerint már 1938-ban is létezett vezeték nélküli telefon. A videón szereplő nő dédunokája szerint ez valóban így volt.

A felvételen egy fiatal nő egy mobiltelefonhoz hasonló készüléken beszél, 1938-ban - írja a Daily Mail.


A rövid filmet nézve azonnal elindultak a találgatások és az időutazós összeesküvés elméletek.

A videón szereplő fiatal lány dédunokája azonban kommentelőként oldotta fel a rejtélyt, Planetcheck néven. A felvételen eszerint a 17 éves Gertrude Jones látható, aki állítólag azt mondta: az amerikai Dupont tudományos kutatóvállalat kísérletezett vezeték nélküli telefonokkal a 30-as években.

Gertrude és öt másik nő pedig egy hétig tesztelhette a készülékeket. A felvételen a fiatal lány éppen az egyik fejlesztő tudóssal beszél.

Egy másik felhasználó szintén azt állította: ismer valakit, aki akkoriban a vállalatnál dolgozott.

A hivatalos verzió szerint, 1973. április 3-án Martin Cooper, a Motorola cég mérnöke a New York-i 56. utca és a 6. sugárút sarkán állva a kezében tartott mobiltelefonról felhívta Joel S. Engelt, a konkurens AT&T Bell Labs társaság kutatórészlegének vezetőjét - ezzel a hívásával vette kezdetét a mobilkommunikáció forradalma.

A vezeték nélküli kommunikáció ötlete negyedszázaddal korábban, 1947-ben a Bell Labs társaságnál vetődött fel. Ők az Egyesült Államok nagyvárosaiban korlátozott számban már az 1930-as évektől használt, autóba szerelt hordozható telefonok továbbfejlesztésében gondolkodtak, így a technológiai áttörés versenytársuknak, a Motorolának és fejlesztőmérnökének, Martin Coopernek sikerült.

Cooper álma ugyanis sokkal merészebb volt: a személyes használatra kifejlesztett, kézben hordozható mobiltelefon, amelynek száma nem egy helyhez, egy íróasztalhoz vagy egy otthonhoz, hanem egy személyhez kötődik, és amellyel tulajdonosa bárhonnan telefonálhat és bárhol elérhető.
(forrás:rejtelyekvilaga.webnode.hu)

Mobil egy nő kezében - videó