2018. május 15., kedd

A rejtélyes Rishik – Figyelemre méltó bölcsek és tudósok isteni ismeretekkel Indiában



Évezredekkel ezelőtt, a történelem hajnala előtt, a Himalája távoli régiójában élt egy figyelemre méltó emberekből álló csoport, akiknek a létezését homály fedi.


Őket ma Rishikként ismerjük, s olyan ősi bölcsekként tekintünk rájuk, akik isteni tudás birtokában voltak.

Neveik: Agni, Vayu, Aditya, Angiras és látnokokként tehetségük volt a belső bölcsességhez, képesek voltak látni a múltat, a jelent és a jövőt.


A Rishik egyszerre voltak tudósok és spirituális emberek

A „hinduizmus tudósainak” is nevezett ősi indiai Rishik alkották meg a Védákat. Ők dolgozták ki a hinduizmus tudományát, a Sanatana Dharmát, ily módon biztosították India spirituális hagyományának és kultúrájának az állandó megújulását és folyamatát.

A „Rishi” vagy a „rsi” fogalom eredetileg a védikus himnuszok alkotóit és megéneklőit jelentette.

Azonban, a posztvédikus hagyomány szerint a Rishi ugyanakkor olyan „bölcs”, aki előtt az istenek feltárták a Védákat (a Tudást)


A Védákat sok Rishi írta meg. Image credit: India Facts

A Rishik olyanok voltak, akiket tökéletes emberekként írhatnánk le. Együtt léteztek a természettel, szerények, alázatosak voltak és soha senkinek és semminek sem ártottak. A védikus irodalom szerint a Rishik bebocsátást nyertek az istenek és a démonok birodalmába.

Azon általános képességük, mellyel a közeljövőben bekövetkező eseményeket előre le tudták írni, sokakat arra indított el, hogy eltöprengjenek azon, vajon földönkívüliek voltak-e, avagy egyszerű, mégis rettentően szokatlan és roppant tehetséges emberek lehettek-e.

A kvantumfizika szerint a múlt, a jelen és a jövő egyszerre létezik. Vajon a Rishik jártasak voltak a mi kvantumfizikai elképzelésünkben?

A Rishik örökül hagyták az isteni tudásukat

A négy Rishit: Agnit, Vayut, Adityat és Angirast később egy másik Rishikból álló csoport váltott fel, akik látnokok voltak bámulatos emlékezőtehetséggel és ezt a tudásukat a következő nemzedékekre hagyták.

Úgy tűnik, hogy ezek a kiváló lények újra és újra megszülettek Indiában minden egyes korban, hogy fenntartsák a Sanatana Dharmát, amelyről a világ kezdete óta tudomásuk volt!

Mitológiai órákat adva a hadügyi tudósoknak, India védelmi minisztere, Manohar Parrikar azt mondta, hogy az ország ősi bölcsei „valószínűleg remek tudósok voltak”.


A Rishik átadták tudásukat

Parrikar ugyanakkor arra kérte a Védelmi Kutatások és Fejlesztések Szervezetének tudósait, hogy tanulják el a „Rishiktől” az alázatos létezésnek, valamint az irigységen és a haragon való uralkodásnak a művészetét.

Számos oka van annak, hogy miért is kellene komolyan venni a múlt bölcsességét. Az úgynevezett modern találmányaink zöme valójában nem más, mint annak a technológiának az újbóli felfedezései, melyekben őseink több ezer évvel ezelőtt jártasak voltak.

A Rishikről szóló információkat a Védákban találhatjuk meg. A Véda Tudást jelent. Sok Rishi hozta el az emberiség számára a létezés és a nem létezés összes ismeretét.

A Védák szerint a védikus kultúra egésze a csodás Sarasvati (Szaraszvati) folyó partjain alakult ki. Manapság sokáig elvetettük a Sarasvati folyó létezését, mondván, csupán mítosz. A modern tudomány igazolta, hogy a legendás Sarasvati folyó valóban létezett 4000 évvel ezelőtt.

A Saptarishik: A hét indiai bölcs

Nagy lelkekként és időutazókként a Rishik rendelkeztek azzal a képességgel, amivel eldönthették, hogy ebből a világból honnan hová induljanak. Úgy hiszik, hogy a Rishik szünet nélkül, állandóan léteznek. Egyik szemüket rajtunk tartják és figyelik, hogy sokunk hogyan is vesztegeti el az idejét és miként él a tudatlanság uralta életet.

Szin Csaba: A teremtés és a tudat:
http://mek.oszk.hu/04000/04065/04065.pdf

A Saptarishik a hét indiai bölcset alkotják.

Az érdekes Saptarishik alkotják a „Hét Bölcset”, akiket Brahma, a hindu Szentháromság Teremtője küldött. A hindu csillagászatban a Göncölszekér csillagképet a Hét Rishi után nevezték el. Metaforikusan a hét érzéket vagy a test hét létfontosságú áramlását jelenítik meg.

Ahogyan az isteni természet sok más létezője is, úgy szoros kapcsolatban állnak a csillagokkal és a kozmosszal.

Még érdekesebb, hogy a világ más tájain is találkozunk a Hét Bölcsről szóló legendákkal és mítoszokkal. Vajon ezek a hivatkozások ugyanazokról a személyekről szólnak, akik a világ más és más helyein különböző nevek alatt ismertek?
(forrás: Száraz György - http://boldognapot.hu)

Dr. Tasi István - A védikus tanítások a lélekvándorlásról - videó