2018. május 13., vasárnap

Így emlékszik a férjére Raksányi Gellért özvegye



Tíz éve már, hogy Raksányi Gellért, a Nemzet színésze elhunyt. Özvegye, Kata azóta is egyedül él és szeretettel ápolja az emlékét.


Raksányi Gellért vagy, ahogy mindenki szólította, Kutyu, igazán romantikus módon ismerte meg a nála 28 évvel fiatalabb feleségét: épp a trolira vártak, amikor leszólította. Az akkor már 31 éve agglegény férfi már a találkozgatásaik legelején megmondta: nála sem az együttélés, sem pedig a házasság nem jöhet szóba. Kata akkor csak mosolygott, s annyit mondott, ő is ugyanígy gondolja.

Később aztán természetesen másképp alakultak a dolgok: Kata a Story magazinnak elmesélte, hogy szeptemberben ismerkedtek meg, decemberben már arra kérte, költözzön hozzá, később pedig a kezét is megkérte. Az egykor úszóedzőként és kineziológusként dolgozó, ma már nyugdíjas nő elárulta boldog házasságuk titkát: élni és élni hagyni. „Nagy szabadságot adtunk egymásnak” – jelentette ki.

A 28 évnyi korkülönbség ellenére semmi nem akadályozta meg őket a boldogságukban, bár az elmúlás mindig sötét árnyékként kísértett. „Kutyu már a kapcsolatunk elején, a nagy korkülönbség miatt aggódott értem, féltett, hogy mi lesz velem, ha ő elmegy.”

fotó:index.hu

23 éve együtt éltek már, amikor kiderült, hogy Kutyu gyógyíthatatlan beteg. Utolsó napjait a Kenyeres utcai hospice házban töltötte, amelynek ápolói rengeteget segítettek a Nemzet színészének az utolsó napokban. „Én is ott voltam vele, fogtam a kezét, és végig azt motyogtam: 'Kutyu, tudod, ha menni kell, akkor a fény felé'.”

Balatongyökörön helyezték végső nyugalomra, ahol díszpolgár is volt. A halotti tort is ott tartották, aminek az éjjelén különös dolog történt: Kutyu kerékpárján felgyúlt a villany, rá nem sokkal pedig a Katáén is. Hiába próbálták kikapcsolni őket, nem sikerült nekik, egész reggelig égtek a fények. Kata szerint ez a különös jelenség segített férjének a fény felé mennie.

Bár Kutyu már tíz éve elhunyt, Kata nem ment újra férjhez, azóta is a közös otthonukban él, ráadásul mindig őrzi a színész különleges kalapjait, az óráját és egy újságcikket is kettejükről. Kata elárulta, hogy bár Kutyu 83 éves volt, nem tudott felkészülni a halálára. „De ettől Kutyu hiánya, az űr, amit maga után hagyott, soha nem múlik el.”

(forrás: blikk.hu - story)

Arról, hogy mindig útközben élsz - MÁRAI SÁNDOR - FÜVES KÖNYV
Előadó: Raksányi Gellért (forrás:Mihályfalvi János) - videó