2018. október 4., csütörtök

Isten a nagyobb Elvis



Hollywoodi tündérmesének indult a történet: 1957-ben egy csodaszép fiatal színésznő megcsókolta Elvis Presley-t a filmvásznon, a Loving you szerepében, majd újabb filmeket forgatott. Nem sokkal később viszont úgy döntött, szerzetesnő lesz, szóval lecserélte Elvist Istenre…


Dolores Hart mindig tagadta, hogy a vásznon kívül bármi lett volna köztük Elvisszel.


Mikor kérdezték tőle, hogy milyen volt csókolózni vele, kuncogott, és azt mondta, a képernyős csók akkoriban 15 másodperc volt, ez 40 évig tartott…


A színésznő az 1961-es, Kertész Mihály rendezte Assisi Szent Ferencben is játszott, Assisi Szent Klárát alakította. Miközben forgatták a filmet, találkozott XXIII. János pápával, akinek így mutatkozott be: „Dolores Hart vagyok, a színésznő, aki Klárát játssza.” Mire a pápa azt mondta: „Nem, te Klára vagy!”


Többek között ennek hatására lett szerzetesnő 24 éves korában, az amerikai Connecticutban, noha nem katolikus családban nevelkedett. Jelentkezésekor limuzinnal érkezett a rendházba, és így szólt a rendfőnöknőhöz: „Többé nem akarok színésznő lenni, minden mögöttem van.” A főnöknő pedig úgy válaszolt: „Sajnálom, gyermekem, de tévedsz! Most újabb szerepet vállalsz…”


Mikor belépett, felbontotta az eljegyzését a vőlegényével, egy Los Angeles-i építésszel. „Persze, Don, szeretlek…” – mondta neki. Mire a férfi így felelt: „Nem minden szerelem ér véget az oltárnál.” A férfi soha nem nősült meg, és minden ünnepen meglátogatta Dolorest a rendházban, egészen 2011-es haláláig.


Dolores barátai, például Paul Newman segítségével művészeti iskolát és színházat alapított az apátságban. Előadták már a West Side Storyt és a My Fair Lady-t is. A 75 éves nővér jelenleg a közösség elöljárója. Az életét bemutató Isten nagyobb, mint Elvis című dokumentumfilm Oscar-jelölést kapott, így Dolores 1959 után 2012-ben ismét végigmehetett a vörös szőnyegen…
(forrás: Új Ember)

Az Istennek szentelt közösségi élet nem volt könnyű. „Az első éjszakán úgy éreztem, mintha a huszadik emeletről ugrottam volna ki, és fenékre estem. Fogalmam sem volt, mit jelent, hogy naponta hétszer kell énekelni, a kertben kell dolgozni, tízünknek kell egy fürdőszobát használni"- emlékezik vissza.
Az imádkozó rend, amely földműveléssel, állattartással is foglalkozik, teljesen magához vonta azt a hollywoodi sztárt, akiről társai azt tartották, hogy úgy sem marad sokáig közöttük.
A máig is sugárzó Dolores Hart, aki a rend spirituális vezetője, megtalálta önmagát, lelki békéjét, megőrizte báját, humorát, iróniáját. Bölcs tanácsaival nemcsak társai kételyeit igyekszik eloszlatni, de a rendházba betévedt idegeneken is rendszeresen segít.


  A filmben feltárul Dolores régi és új élete, a nézők bepillanthatnak a bencés apátság működésébe is.

 Isten nagyobb, mint Elvis dokumentumfilm - videó
forrás: gloria.tv