2019. január 27., vasárnap

A rítus (The Rite) Teljes film



Valós események ihletése alapján készült a film


A rítus (eredeti cím: The Rite) egy 2011-ben bemutatott amerikai thriller, amely Matt Baglio A rítus: egy ördögűző születése című könyvének adaptációja. A könyv, és így a film is valós eseményeken, az amerikai Gary Thomas atya elbeszélésein alapul. A filmet Rómában és Budapesten forgatták. 

A film készítése:

Mikael Håfström 2010. februárjában kezdett el dolgozni egy ördögűzésről szóló thrilleren. A főszereplőket - Luca atyát és Michael Kovakot - játszó színészeket (Anthony Hopkinst és Colin O'Donoghue-t) márciusban választotta ki. A film producerei Beau Flynn és Tripp Vinson már korábban is közreműködtek producerként egy hasonló témájú filmél (The Exorcism of Emily Rose). 


A film Matt Baglio A rítus: egy ördögűző születése című, 2009-ben megjelent könyvén alapul. Baglio művének megírásához részt vett egy ördögűzéssel kapcsolatos szemináriumon Rómában. Itt találkozott Gary Thomas atyával, a saratogai Szent Szív templom plébánosával, akit San Jose püspöke kért fel arra, hogy legyen az egyházközség ördögűzője. Az eleinte szkeptikus és vonakodó Gary Thomas atya kétségei azonban Rómában hamarosan szertefoszlottak. Ismeretségének köszönhetően Baglio több mint húsz, Gary atya által levezetett ördögűzésen lehetett jelen.

Amikor Beau Flynn és Tripp Vinson tudomást szereztek a könyv előkészületeiről, megvették a szerzőtől a filmkészítés jogát, és felkérték Michael Petroni, hogy írja meg a film forgatókönyvét. Petroni a forgatókönyv írásakor igénybe vette Baglio segítségét, aki ugyanebben az időben írta könyvét. 


A film megrendezésére Håfström-öt kérték fel. Bár a film alapvetően a démonokra és az ördögűzésre koncentrál, a rendező szerint a film ennél jóval több, hisz "a történet arról is szól, hogy egy fiatalember hogy ismeri meg önmagát és találja meg az útját az életben." A film előkészületeikor Håfström meglátogatott néhány ördögűzést Rómában. Bár a szertartásokon személyesen nem vett részt, de hallhatta ami bent történik.

A film készítésekor Gary Thomas atya is jelen volt, és elismerte, hogy az ördögűzés rítusának ábrázolása a filmben nagyon pontos.
(forrás:wikipedia.org)

A rítus (The Rite) Teljes film: