2015. november 17., kedd

Kiderült, hogyan kezeli az érzelmeket az agy. Agyunk azonos érzelmi nyelvet "beszél" másokéval



Amerikai kutatók kiderítették, hogy az érzelmeink milyen agyműködés eredményeként jönnek létre. Az eredmény meglepő.

A Mail Online értesülései szerint a kutatás rávilágított, hogy az emberi agy ugyanúgy kezeli az érzelmeinket, mintha íz-, szag-, vagy tapintási ingerekről lenne szó. A Cornell Egyetem kutatói szerint agyunk hasonló kóddá alakítja az érzelmekhez tartozó fiziológiai reakciókat. Ez a kód írja le, mit érzünk különböző érzetek, helyzetek, illetve emberek láttán. Tulajdonképpen úgy működik, mint egyfajta érzelmi barométer, amely jelzi, hogy az adott érzelem a skála pozitív, vagy negatív tartományában helyezkedik el.


Az agy egyedi kódot generál a teljes érzelmi spektrum különböző részeihez 


"Finom mintát fedeztünk fel az agy érzelmek feldolgozásáért felelős területén, az orbitofrontális kéregben zajló idegi aktivitásban" - magyarázta a Mail Online-nak Adam Anderson a Cornell neurológus kutatója. "Tegyük fel, hogy leülünk meginni egy pohár bort, amely mindkettőnknek nagyon ízlik, vagy mindketten meghatódunk egy szép naplemente látványától - ez azért van, mert hasonló mintázat figyelhető meg az agyunk működésében."

A szakember szerint az agy egyedi kódot generál a teljes érzelmi spektrum különböző részeihez, a kellemestől a borzalmasig, a jó érzésektől a rosszakig. Ez az idegsejtek elrendeződését befolyásolja, az egyik irányba áramló jelek pozitív érzéseket ébresztenek, míg a másik irány a negatívaké. 

A kutatás során a tudósok különböző képeket mutattak a kísérlet résztvevőinek, illetve különböző ízélményekben részesítették őket, miközben az idegrendszerükön végigfutó jeleket figyelték. Ezután arra kérték az önkénteseket, hogy értékeljék a szubjektív élményeket, majd a kapott eredményeket összevetették az agyi aktivitásban mutatkozó mintákkal.

Anderson csapata úgy találta, hogy az idegi átvivő anyagok egyes vegyértékei határozták meg az érzésekhez köthető mintákat az orbitofrontális kéreg azon területén, amely egyébként a látásért és az ízérzékelésért is felel. A szakértők szerint ez azt jelentheti, hogy külső, szubjektív élményeinket nem egy agyi "érzelmi központ" dolgozza fel, hanem sokkal inkább az érzetek percepciójától függ, hogy agyunk hogyan értékeli azokat. 

A kutatók arra is rájöttek, hogy a szubjektív érzések - függetlenül attól, hogy a szemünkön vagy a nyelvünkön keletkeztek - hasonló mintát mutatnak a kéregben, amely arra utal, hogy az agy azonos érzelmi kódot alkalmaz az egymástól eltérő típusú, ám minőségét tekintve pozitív érzetekkel, érzésekkel kapcsolatban. Ráadásul ez a fajta működés részben megfigyelhető volt az egyes önkénteseknél külön-külön is. 

Függetlenül a személyes érzéseinktől vagy érzelmeinktől, a bizonyítékok azt mutatják, hogy agyunk azonos érzelmi nyelvet "beszél" másokéval - tette hozzá Anderson.

(forrás: hazipatika.com)