2015. november 28., szombat

Szó szerint gondolatolvasó egy 5 éves kisfiú



Hihetetlen történetet közölt a minap a Daily Mail. A cikk szerint telepátia jeleit mutatja egy ötéves, savant-szindrómás gyerek, ezért egy neurológus vizsgálja a képességeit. Az orvos azután figyelt fel a kisfiúra, hogy az anyja feltöltött néhány videót a netre.


Ramses Sanguino 


Ezekben az látható, hogy a fiú számsorokat mond vissza, amelyeket úgy írtak le, hogy ő nem láthatta a bennük szereplő számokat.

Ramses Sanguino a kaliforniai Los Angelesben él,

még csak ötéves, de már hét nyelven tanul, és komplex matematikai egyenleteket old meg.

Az internetre feltöltött felvételeken látszik, hogy a hihetetlen képességekkel rendelkező autista fiú pontosan összead kártyákon lévő számokat, pedig a kártyákat eltakarják előle. A videókat Nyx Sanguino, a fiú édesanyja töltötte fel a világhálóra. 




A Harvard orvosi karának korábbi neurológusa, Dr. Diane Powell érdeklődését azonnal felkeltette a kisfiú. Dr. Powell a John Hopkins Egyetemen végzett, jelenleg egy magánrendelője van az Oregon állambeli Medford városában. Ramses vizsgálatát egy kutatás részeként kezdte el.

A doktornő úgy gondolja, a telepátia egy alternatív kommunikációs forma lehet az autista gyerekek és szüleik között, akik kétségbeesetten próbálnak egymással beszélni, de nem tudnak. “Sok telepata autistáról hallottam, és kíváncsi váltam, hogy lehet-e őket megfigyelni és vizsgálni szigorú, kontrollált keretek között” Dr. Powell állítja, legalább hét embernél már felfedezte a telepátia képességét. Most pedig minden idejét az öt éves Ramses megfigyelésének szenteli.

Ramses és a Dr. Powell eddig háromszor találkoztak, a kisfiú megcsillantotta telepatikus képességeit.

Dr. Powell egy random számgenerátorral kiválasztott néhány számot, amit a kisfiú anyjának le kellett írnia és gondolnia kellett rájuk, majd rákérdezett a fiúnál, hogy mire gondol az anyukája. És a kisfiú sikeresen válaszolt.

A fiú anyja művészként dolgozik, állítja, hogy semmilyen trükköt nem használtak a videóknál. Előfordult olyan, hogy a fiú 38 olyan számot mondott vissza, amit nem látott. Egy másik tesztben Dr. Powell-lel 17-ből 16 számot talált ki, volt köztük kétjegyű szám is.

“Lenyűgözött, amikor elkezdtünk Ramsesszel dolgozni. Van valami furcsa kötődés köztünk, ami talán a képességeivel magyarázható – minden előzetes elvárásomat felülmúlja” – mondja lelkesen a doktornő.

A fiú anyukája aggódik, hogyan fognak megfelelő iskolát találni Ramsesnek, aki a doktornő szerint a világ egyik legokosabb ötévese: képes kezdetleges algebrai problémák megoldására, és ismeri a gyökvonást és le tudja írni a periódusos táblát.

Ramses már most megért és beszél valamennyit görögül, héberül, arabul és japánul. A fiút most édesanyja oktatja otthon, miután a kisfiú folyton kijavította a tanárait.

A nő azt mondja: “Már a születése előtt tudtam, hogy egy különleges ember lesz, aki megváltoztatja a világot”.

“Már kisgyerekként sem szeretett játékokkal játszadozni, helyette olvasott. Egyévesen kezdett olvasni, és már akkor mondott angol, spanyol, görög és japán szavakat. 18 hónaposan már tudta a szorzótáblát angolul és spanyolul, megtanulta a periódusos rendszer elemeit és az összes atomszámot. Néhány nyelvet én tanítottam neki, de arról például fogalmam sincs hogyan tanulta meg három éves korára a hindit, az arabot vagy a hébert. Talán a számítógépről, amit gyakran bekapcsolva hagyunk” – sorolja fia korát meghazudtoló tudását az anya.

A fiút beíratták iskolába, de egy rémálom volt az anyuka szerint. Ugyanis az osztályból egyedül az ő fia tudott olvasni és számolni. Az osztályfőnök először szerette és “kis professzornak” hívta Ramsest. Aztán a fiú hamarosan kijavította a betűzési és számolási hibáit a tanárnak. ”Ki kellett vennem az iskolából, ott már semmi újat nem tudtak tanítani neki.” – mondja az anya.
 
"Biztos vagyok benne, hogy a telepátia létezik"

“Ugyanolyan biztos vagyok abban, hogy a telepátia létezik, mint rengeteg más tudományosan bizonyított tényben. Soha semmire nem mondanék 100%-ot, de láttam a bizonyítékokat. Sok tudós nem hisz a telepátiában. Rengeteg olyan emberrel találkoztam azonban, akik azt mondták, hogy nyilvánosan nem állnának ki mellettem, de ők is láttak bizonyítékokat telepátiára. Sokan azért nem jönnek elő ezekkel az élményekkel, mert félnek, hogy nevetség tárgyává tennék őket és elveszítenék a munkájukat. Az ilyen témák veszélyeztetik az ember szavahihetőségét, de ezt tudtam akkor is, amikor belekezdtem a vizsgálatba” – magyarázta a Dr. Diane Powell.

“Különbözik a többi embertől, ők pedig nem értik a gondolkodását. A számok megszállottja, mindent megszámol: házakat, könyveket, betűket és addig nem mozdul el, amíg a számolás végére nem ért. Matematikai kérdéseket tesz fel a játszótársainak, így nehezen barátkozik. Félek, hogy magányos lesz.” – meséli Ramses anyukája.

Dr. Powell más gyerekeket is vizsgál, reméli, hogy Ramsest sikerült bejuttatnia egy speciális, tehetséges autistákat képző iskolába. “Ramses a öt legokosabb savant szindrómás között van a világon. Szüksége van rá, hogy hozzá hasonló gyerekek vegyék körül és segítsék kibontakoztatni a benne rejlő lehetőségeket.”

“Remélem feltalálja a rák ellenszerét vagy valami hasonló dolgot visz véghez egyszer a fiam. A legjobb oktatást és egy boldog életet kívánok neki.” – mondja az édesanya.
(forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)


Ramses bámulatos képességeiről - videó