2017. március 28., kedd

Hypogeum



A Hypogeum egy földalatti sírtemplom Máltán. Egy nagyon bonyolult barlangrendszer – labirintusnak is mondható temetkezési hely –, amelyet most már a turisták is látogathatnak. Kr. e. körülbelül 3300 és 2500 között épült. 


Az akkori szigetlakók saját kezükkel, csontokkal és kövekkel ásták ki. Az eredmény bámulatos lett, hisz 20 termet alakítottak ki, nem beszélve arról, hogy az egész barlangrendszer háromszintes. Ez is bizonyítja azt, hogy már akkor is nagyon fejlett civilizáció volt, hisz mérnöki pontosságú munkát végeztek.


A Hypogeum első szintjén sírboltok találhatóak, a második ennél bonyolultabb szerkezetű, hat méterrel van a föld alatt. Ami igazán látványos ezen a szinten, az a váróterem. A díszes terem a főszoba, és itt található az orákulum szoba is, ahol a jós „átvágta” a szigetlakókat.


Az orákulum szoba falaiba kis kamrákat véstek, ezeknek köszönhetően visszhangzik a terem, így a szigetlakók azt hitték, hogy halott szeretteikkel beszélgetnek, miközben a jós állt a dolog mögött. Akkoriban azt hitték, hogy a jósok képesek a halottakkal kommunikálni, s közvetítenek feléjük.

A harmadik szinten a kutatók nem találtak semmi érdekeset, viszont ez is nagyon mélyen van. Mindenesetre a világ minden tájáról érkeznek ide kutatók, régészek, hogy vizsgálják a barlangrendszert. Nagyon érdekes, igazi történelmi helyiség, amit mindenképp megéri meglátogatni, főként, ha Máltán járunk.
(forrás: bogair.hu)