2016. március 20., vasárnap

Egy bámulatos hangszer, ami a tenger hullámaiból alkotja a dallamot



A horvát származású Nikola Basic a turisták által is igen kedvelt kikötővárosba álmodta és valósította meg nem mindennapi alkotását, a tengeri orgonát.


Az építész 2005-ben úgy döntött, hogy  kis zenét visz a hangulatos városba és megépítette monumentális tervét. A különös hangszert az Adriai-tenger partjánál lévő márványlépcsőkbe építették és nem túlzás állítani, hogy a kb. 71 méter hosszú, 35 bemenetes megoldás fantasztikus muzsikát varázsol. 



Minden bemenet 5 orgonasípot tartalmaz, melyeket különböző akkordokra hangoltak.  A sípok beállítása révén különböző hangokat adva reagál a hullámokra és gyakorlatilag ebből születik a dallam.


“Egy tökéletes hely, ahol a naplemente és a tenger látványa mellett hallgathatjuk a hullámok által játszott zenei kompozíciókat.“

Személyes felvételünk a zenéről - videó
 
A tengeri orgona további varázsa, hogy mindig más-más zenét játszik, függően a tenger hullámzásától és a szél játékától. Mindezek ismeretében nem véletlen, hogy már igen szép számú díjat kapott Nikola műve és Zadar egyik legnagyobb látogatottságú helye lett a muzikális kikötő.
(forrás: http://sokszinuvidek.24.hu)