2014. január 2., csütörtök

A tudat forradalma - Interjú Prof. László Ervin tudományfilozófussal



"Újfajta gondolkodás nélkül nincs felelősségteljes élet és cselekvés. A planetáris tudatosság azt jelenti, hogy felismerjük és átérezzük az emberiség létfontosságú egymásra utaltságát és alapvető egységét, és hogy önként elfogadjuk az ebből származó etikát. Ennek kifejlesztése elkerülhetetlen az emberiség számára, ha fenn akar maradni e bolygón."
A tudós nemrégiben megjelent új könyve, a Meg tudod változtatni a világot az emberiség lehetséges összefogásáról vagy összeomlásáról szól. E rendkívül aktuális kötet megjelenése alkalmából beszélgettünk a professzor úrral.

- Milyen tudati, gondolkodásmódbeli változásokra lenne szükség az egyes ember és a társadalom szintjén, hogy az emberiség elkerülhesse a katasztrófákat?
 
- Alapvető változásokra van szükség. Olyanokra, amilyenek azokban az emberekben zajlanak, akiknek különös élményeik voltak. Például a halálközeli élményt megélt embereknek egész más a világfelfogása, ahogy más a szemlélete azoknak is, akiknek ufókkal kapcsolatos tapasztalataik voltak. Ők más tudattal rendelkeznek. Akik mély meditációval vagy imádkozással foglalkoznak, azoknak is megváltozik a gondolkodásmódja. Még érdekesebb, amikor egy űrhajós visszatér a világűrből és elmondja tapasztalatait: "néztem a kis bolygónkat kívülről, s nem láttam rajta határokat, országokat, hanem egységes, élő bolygót láttam". A Földön 6,3 milliárd ember él. Úgy kéne elképzelnünk a bolygónkat, ahogyan az űrhajósok látják kívülről: ez mindannyiunk otthona, ahol úgy érdemes élni, hogy a következő generációk is jól érezhessék magukat.

- Mit ért Ön planetáris tudat és planetáris etika alatt?

- A Földön nyolc-tízezer éve létezik társadalom, ami kisebb egységekre, falukra, birodalmakra, országokra bomlik. Most tovább kellene lépnünk, mégpedig egy összekötött világ megteremtése felé. A nemzeti tudaton kívül Európában kialakulófélben van az európai tudat, amit sürgősen fejleszteni kéne. A helyi, családi, nemzeti és kontinentális tudat és etika mellett érezzük azt is, hogy hozzá tartozunk az egész világot átfogó, összekötő társadalomhoz. Tehát szocializálni kellene magunkat szélesebb körben is. Az információáradat miatt minden olyan, mintha itt lenne, az egész világ ugyanazokat az eseményeket nézi a tévében, egy "világfaluban" élünk. A lényeg az, hogy ki kell szélesítenünk azt a szférát, amiről úgy érezzük, hogy hozzá tartozunk. Ugyanis az egész földi emberiséghez hozzá tartozunk. Erősen befolyásolja az életünket, hogy mi történik a közel-keleten, vagy Amerikában a terrortámadás után. Nem lehet azt mondani, hogy mi úgyse tudunk semmit tenni. Ha mindenki ezt mondaná, akkor csak tovább romlana a helyzet. Igenis tőlünk függ, hogy milyen világot alakítunk. S ez már az etika része.

- Hogyan függ össze minden az információ területén, a pszi-mezőben?

- Erről a Kozmikus kapcsolat című könyvemben írtam. Az alapelgondolás: a modern fizika szerint az anyag az energiának az összesűrűsödése, ez pedig egy alapvető energiamezőből keletkezett az ősrobbanás következtében. Ami ebből megmaradt, az az anyaga a világegyetemnek, s mi is ebből állunk. Eddig azt képzelték a fizikusok, hogy ez az alap-energiatömeg, amiből minden származik, ez tartja meg és közvetíti az energiát. Az utóbbi években kezdünk rájönni, hogy ez információt is tárol, mégpedig mindent, ami a világban történik, s ami az anyag mozgása következtében, mint információ keletkezik. Ez köti össze az egész világot.

- Nevezhetjük akár Istennek, vagy valamilyen univerzális Teremtőnek is?

- Ennek az értelmezése szimbolikus. A vallásokban és tradíciókban különféleképpen írják le azt, hogy van a természetben valami, ami bennünket összeköt. A természet emlékezetének mindannyian részei vagyunk. Ez egy isteni információhalmaz vagy tudat, ami a különböző egyéni tudatok része. Az Akasha-mező az egyik ilyen szimbolikus megközelítés.

- Mi az a rendező erő, amit mi véletlennek élünk meg? Mi köze a sorshoz?

- Nem lehet azt mondani, hogy mert minden össze van kötve, előre el is van határozva. Az összeköttetések nem olyan mechanisztikusak, mint egy gépezet, amit előre felhúznak és utána teszi a dolgát. Nagyon sok összetevő, esemény van a világon, s ha az egyik rész változik valahol, az kiterjeszti a hatását az összes többi részre. Az összeköttetés laza olyan tekintetben, hogy a véletlennek, az egyéni kezdeményezésnek szerepe van benne. A káoszdinamika is azt mutatja, hogy egész kis dolgoknak hatalmas hatása lehet. A filozófia és a fizika a determináció fogalmát használja erre a kérdésre. Ez nem mechanisztikus, klasszikus determináció, hanem inkább korreláció, vagyis összefüggés.

- A pszi képességeknek, mint például a telepátia vagy tisztánlátás, mindannyian birtokában lehetnénk?

- Eredetileg minden élőlény képes ezekre, az állatvilágban például teljesen elterjedt a pszi-érzékelés. Azt a viselkedést, amit mi állati ösztönnek hívunk, s olyan gyors és kifejlett, hogy azt már nem lehet a génstruktúrából levezetni, az egyfajta emlékezés. Az információt a pszi-mezőből kapják. Az állatok nem felejtették el ezt a tudást, bármikor hozzá tudnak férni. Ők nem félnek a haláltól, mert tudják, hogy a halálukkal elkezdődik egy másik lét, amiben korábban, eredetileg már benne voltak. Az emberi világban viszont, különösen a modern korban, ezt a típusú információt elnyomtuk a tudatunkban, mert sokáig az volt az elképzelés, hogy ilyesmi nem létezik. Elterjedt az a nézet, hogy csak az létezik, amit közvetlenül a szemünkkel és a fülünkkel tapasztalunk, és ami kézzel fogható. A pszi-képesség megvan bennünk, s fejleszteni lehet. Álmai, megérzései mindenkinek vannak. A spiritualitás minden módja segítségünkre lehet abban, hogy újra használni tudjuk pszi-képességeinket. A spiritualitáson keresztül kinyílik a tudatunk, s rádöbbenünk, hogy egy nagyobb egység részei vagyunk.

- Mi történik velünk a halál után? Mi történik a tudattal, mit tapasztal?

- Erre következtetni lehet sok olyan adatból, melyek a halálközeli élményt megélt emberek beszámolóiból származnak. Ha a világ tényleg több, mint amit a szemünkkel és a fülünkkel felfogunk, tehát egy információs tengerből is áll, akkor az információtengerben minden tárolódik. Az egész gondolatvilágunk, és minden, ami velünk történt, az megmarad. A nagy kérdés, amire nehéz válaszolni, hogy hogyan marad meg. Az egész egység kiolvasható a pszi-mezőből, vagy részekben olvasódik ki újra? Például gyerekeknél gyakran előfordul, hogy automatikusan "be vannak kapcsolódva", vagyis emlékeznek egy korábbi életükre.

- Miért van szükség a reinkarnációra? A tudat fejlődése miatt?

- Az információmegmaradás folyamatában semmi nem múlik el. A reinkarnáció azt fejezi ki, hogy a lélek átkerül egy új testbe, ami lehetővé teszi a fejlődést. Semmi nem múlik, tűnik el, az energia és az információ is megmarad, s ezáltal az egész világ, mint egy egység tud fejlődni. A reinkarnáció a tudat halhatatlanságát is kifejezi. A modern nyugati világ ezt tagadja. Úgy tartja, hogy az emberi élet a születéssel kezdődik és a halállal ér véget. Pedig az információmegmaradás miatt az emberi élet csak egy fázis. Az információ felhalmozódásának a fázisa.

- Azok, akiket mi fénylényekként, vagy földönkívüliekként érzékelünk, nálunk fejlettebb tudatú lények?

- Erre nagyon nehéz olyan választ adni, ami a tudományban levezethető. Hogy ilyen lények valamilyen formában léteznek és működnek, arról már annyi adat van, hogy azt el kell fogadnunk. Ennek a fizikai magyarázatát megadni azonban rendkívül nehéz. Úgy gondolom, hogy lehetnek olyan életformák, amik tárolódnak és tovább fejlődnek az információs mezőben, magasabb formában, anélkül, hogy anyagi testet öltenének. Lehet, hogy az ilyen tudatformák már nem a földi civilizációkban élnek. Sok Föld típusú bolygót fedeztek fel, a tudósok pontosan tudják a méretüket, a helyüket. Úgyhogy más civilizációk a világegyetemben nagy valószínűséggel már sokkal régebben működnek, mint a földi civilizáció. És fognak új civilizációk is keletkezni, amikor elérik azt a pontot, ahol a tudat megmarad anyagi bázis nélkül.

- Ha a pszi-mezőben minden tárolódik és vizsgálható, akkor ezek a lények miért jönnek ide?

- Erre nem tudunk abszolút választ adni. Lehet, hogy van valamilyen interplanetáris civilizáció. Arról van adat, hogy - mivel nagy a veszély az emberiség továbbélése szempontjából - mintha bolygónk állapota gondot okozna nekik. Talán emiatt segítséget kapunk más civilizációktól. Sok embert ismerek, akik teljesen megbízhatóak, szavahihetőek, s komolyan mondják, hogy információkat kapnak más tudatformáktól, össze vannak kapcsolva velük. Ők mondták el azt is, hogy az utóbbi években nagy segítséget kaptunk, s megadatott az emberek számára a lehetőség, hogy spirituálisabb úton tovább fejlődjenek. 

- Szalontai Kriszta -

- - - - - - 
 
Az Önfelismerő Kozmosszal Integráns Tudatosság - László Ervin professzor - videó
forrás:Exopolitics Hungary - Exopolitika Magyarország