2015. január 4., vasárnap

A Beatles és a Transzcendentális Meditáció



A Beatles 1967-ben találkozott először Maharishi Mahesh Yogival, a Transzcendentális Meditáció alapítójának egyik előadása alkalmával, amely egy időben zajlott a zenekar turnéjával. A csapat úgy döntött, hogy ott a helyszínen megtanulnak meditálni. Majd több hetet töltöttek Maharishitől való tanulással Rishikesben, Indiában.




A Beatles és a Transzcendentális Meditáció kapcsolatát ugyanakkor homály fedi, melyet pletykák, folklór és városi legendák szőnek át. A legjobb, ha az eredeti forráshoz nyúlunk vissza ebben a témában is, mégpedig azokhoz a nyilatkozatokhoz, melyet maguk a Beatles tagjai mondtak el annak idején.

A Beatles első találkozása Maharishi Mahesh Yogival

George Harrison elmondása alapján: „1967. augusztus 24-én mindannyian – kivéve Ringot – részt vettünk egy előadáson, melyet Maharishi vezetett a Hilton Hotelben. Én szereztem a jegyeket. És utána valóban kaptam egy mantrát. Én már eljutottam arra a szintre, hogy azt gondoltam, szeretnék meditálni. Olvastam róla és tudtam, hogy szükségem van egy mantrára – egy jelszóra, ami átvezet egy másik világba. És, ahogyan mindig is úgy tűnt, mindent együtt csináltunk, John és Paul is jött velem.”

Paul McCartney: „George ötlete volt, hogy menjünk. Emlékszem, hogy ott volt Peregrine Worsthorne, olvastam a cikkét másnap, hogy mit gondol. Ő egy kicsit szkeptikus volt. De mi kerestünk valamit; kezdtünk belemenni a szerekbe és a következő lépés az volt, hogy megtaláljuk ennek az egésznek az értelmét.

Láttuk Maharishit északon, amikor még gyerekek voltunk. Ő a tévében volt néhány évente a Granada’s People-ban és a Places című programban, illetve helyi aktualitások kapcsán mutatták. Mindannyian így emlegettük: „Hé, láttad azt az őrölt fickót tegnap este?” Szóval mindent tudtunk róla, amit tudni lehetett: Ő egy kuncogó kicsi ember volt, aki hét alkalommal járta körbe a világot, hogy meggyógyítsa azt. (Ez volt épp a harmadik körútja.)”

George Harrison így emlékezett vissza: „Azt hittem, hogy egy csomó dolgot tesz. Ezt hittük mindannyian. Mire ő azt mondta, hogy ez egy egyszerű meditációs rendszer – húsz perc reggel és húsz per este – lehet vele javítani az életminőséget és találni valami értelmet ennek során.”

John Lennon: „Úgy gondoltuk, hogy ‘Milyen kedves ember!’ és mi ezt kerestük. Úgy értem, mindenki ezt keresi, és mi mindannyian megtaláltuk egy napon. Találkoztunk vele és láttuk, hogy ez egy jó dolog, s elmentünk vele. Jó utazás volt, nagyon köszönjük. A mai fiatalok ténylegesen keresik a válaszokat – a helyénvaló választ, amit az egyház nem tud megadni, amit a szülők nem adnak meg nekik, amit az anyagi dolgok nem tudnak megadni.”

Ringo Starr így számolt be az eseményekről: „Abban az időben Maureen kórházban volt Jasonnel és én látogattam őket. Egy alkalommal, amikor hazaértem az üzenetrögzítőnkön egy üzenet fogadott Johntól: ‘Ó ember, mi már láttuk ezt a fickót, mindannyian elmegyünk Walesbe! Neked is velünk kell jönnöd!’ A következő üzenet Georgetól jött, mondván: ‘Ohh ember – láttuk őt! Maharishi óriási! Mindannyian Walesbe megyünk szombaton, velünk kell jönnöd!’”

George Harrison: „Maharishi kapcsán történt, hogy a bangori szemináriumán azt mondta: ‘Gyere el holnap, és én megmutatom, hogyan kell meditálni.’ Szóval, másnap felültünk egy vonatra és elmentünk.”

1967. október 4-én a népszerű brit televíziós talk showban, a The Frost-ban készítettek egy 58 perces interjút Beatles tagjai közül John Lennonnal és George Harrisonnal. Ebben az időben a Beatles tagjai már találkoztak Maharishi Mahesh Yogival, és mintegy hat hete a mindennapi gyakorlatban alkalmazták a Transzcendentális Meditációt.

Annak ellenére, hogy ez az idő viszonylag rövid meditációs tapasztalatnak mondható, John Lennon és George Harrison csodálatosan tiszta és szívbemarkoló választ adott a vizsgálódó kérdésekre. Hogy tanúi lehessünk ennek a roppant érdekes párbeszédnek, a felvételt online is meghallgathatjuk (sajnos elég rossz a hangminőség), de az alábbiakban egy átirattal is szolgálunk.




David Frost riporter: Két dolgot említett Maharishi ma reggel az egyének meditációs eredményeivel kapcsolatban. E két dolog az állításai szerint, a nyugalom és az energia volt. Önök is ezt tapasztalták?

John Lennon: Sokkal több energiám van. Ez ugyanaz az energia, de nem kell, hogy hozzányúljak, tudod.

Hogy érti ezt pontosan?

John Lennon: Az energiáról, amit a meditációban találtam meg, tudtam, hogy korábban is megvolt –   de csak a jobb napokon tudtam elérni, amikor minden jól ment. A meditációban azt tapasztalom, hogy akár zuhoghat az eső, ez akkor is megvan.

Igaz, hogy már néhány nap meditáció is ugyanolyan jót tesz?

John Lennon: A legrosszabb napjaim a meditáció óta jobbak, mint azelőtt voltak.

George, ez az Ön számára is így van?

George Harrison: Az energia ott van minden nap látensen, egyébként. Tehát a meditáció csak egy természetes rávezető folyamat. Ha minden nap csinálod, akkor esélyt adsz magadnak, hogy felvedd a kapcsolatot ezzel az energiával és magaddal is kicsit. Következésképpen te képes vagy megtenni, amit rendesen – csak talán kicsit derűsebben.

Hogyan érjük el ezt a meditációs állapotot? Maharishi egyértelműen fogalmazott, hogy ő – vagy valamely tanár – ad mindenkinek egy hangot és mindenkinek van egy ilyen személyes hangja és ezt alkalmazza ritmusosan.

George Harrison: Minden egyes individuális életnek megvan a saját ritmusa. Így kapsz egy szót vagy egy hangot – mantrát – és ennek az egésznek a használatával felülemelkedhetsz a legfinomabb szintű gondolkodáson. A mantra egyre finomabb és finomabb, míg végül meghaladja a mantrát is. Ekkor találja magát a tiszta tudat szintjén.

Valójában semmit sem teszünk a földi vagy irreleváns gondolatok behatolása ellen?

John Lennon: Igen, csak ülsz és hagyod, hogy az elméd arra menjen, amerre akar. Bármit is gondolsz, azt engedd el. Abban a pillanatban, amikor rájössz, hogy gondolkodsz, csak visszatérsz újra a mantra rezgéséhez azért, hogy átvegye a gondolatok feletti irányítást. Nem korlátozzuk vagy használjuk az akaraterőt arra, hogy a gondolatot mantrára cserélje.

George Harrison: Néha eljuthatsz olyan mélyre, hogy még a mantra sincs többé. Amikor eléred ezt a pontot, ez túl van a normális tapasztaláson, az idő és a tér szintjén, identitás nélkül. Így még azt sem tudod, hogy mennyi ideig voltál ott. Te csak rákapcsolódsz, majd vissza egy magasabb szintre és vissza ehhez a szinthez. Ez van.

Szóval a cél, szemben azzal, hogy ülünk és gondolkodunk; egy olyan szint elérése, ahol nincs gondolat?

John Lennon: Néha ennek nem is vagy tudatában. Csak annyira vagyunk tudatosak, mint amikor még ébren vagyunk, épp mielőtt elaludnánk. És néha kijön, hogy már 20 perce ott ülünk. Máskor máshogy jön ki és úgy tűnik, mintha egyáltalán nem telt volna el idő.




És vissza tud tekinteni a meditáció záró szakaszában, hogy mi történt az eltelt 20 percben?

John Lennon: Ez eltér a különböző embereknél.

George Harrison: Nehéz elmondani azt bárkinek, hogy mi történik, mert a tanítás alapja az egyéni tapasztalat.

Tehát Önök megtapasztaltak valamit, ami valószínűleg kifejezhetetlen. De az a helyzet, úgy értem, hogy a gyakorlat végeztével – úgy érzik, hogy nyugodtabbak, s többet tudtak meg önmagukról. Úgy értik ezt, hogy valamivel többet tudnak meg vagy valami másról van szó?

George Harrison: Nem érzed, hogy több a tudásod vagy épp semmi. Lehetséges, de ezt nem lehet ilyen konkrétan. Csak azt érzed, hogy energikusabb vagy. Amint kijössz belőle, máris frissítő.

Tehát a cél az, hogy magunkkal hozzuk a meditációs állapotot, amikor kívül vagyunk?

John Lennon: Tény, hogy Maharishi azt mondta a meditáció egy hasonlattal élve olyan, mintha egy rongyot aranyba mártogatnál. Szóval belemártod és kihozod. Ha az anyag engedi, akkor egy kicsit mindig ragacsos lesz. Ha egész életedben egy barlangban ülsz, akkor csak egy kicsit leszel „ragacsos”. Tehát a meditációba bemégy és kijössz, be és ki – éveken át.

Egyikőjük – azt hiszem, Paul McCartney – azt mondta, hogy valójában az az érzés, amit a meditáció ad, olyan amit a drogok nyújthatnak átmenetileg. Valóban így van?

George Harrison: A drogokkal kapcsolatos, még mindig a relatív szintje. Csak várni és álmodni – mindez a relatív, csak ezen a durvább szinten. Mivel, amikor meditálsz, az egy egészen finomabb szint. Szóval tényleg nem lehet összehasonlítani őket. A drogokkal bepillantást lehet kapni néhány dologra, növelik a tapasztalatot. De, ha drogot használsz és reménykedsz, hogy kihozza a finomságot ebből a durva szintből – nos, ez sosem fog működni.

Már kísérleteztek drogokkal, ugye?

John Lennon: Ez már régen volt. Már nem ment tovább… A lényeg az, hogy az igazi én egy mélyebb szinten van. És közeledünk ehhez a meditációval vagy a jóga valamely formájával – nem azt állítom, hogy a meditációnak ez az egyetlen formája, hogy elérjük ezt. Nyilván nem, a jóga is átvesz számos különböző technikát. De a lényeg az, hogy minden lélek isteni és a meditáció technikájával megnyilvánul ennek a mivolta, hogy az alap isteni minőségű.

Az eltelt hat hét nyilván óriási hatással volt Önökre. Nem találnak aggodalomra okot, most a meditáció kezdetén – nem feltétlenül a szabályokkal kapcsolatban, hanem a mindennapi szokásokat illetően?

John Lennon: Ez ad egy rutint. Te pedig ugyanaz maradsz továbbra is. Nem kell megváltoztatni a vallásodat vagy bármit, tudod. Bármilyen is vagy, csak folytasd.

George Harrison: Ha Maharishit egy modellnek tekintjük arra, hogyan kell élni, az hasonló lenne, mint a kereszténység. Nos, ez a válasz, hogy hasonló dolog lenne.

Mit gondolnak, Maharishi és az ő meditációja segíthet megoldani a világ problémáit?

John Lennon: Csak tenni kell – hazamenni és felismerni a mélyebb szintű tudatosságot. Az igazi probléma az, hogy hiányzik a bölcsesség a világból. Tehát minden egyes embernek, minden egyes egyénnek megvan a dolga, hogy mit tegyen.

Ezáltal minden egyes ember mélyebbre és mélyebbre mehet önmagában, s az egyes emberek meg fogják találni a helyes gondolatokat?

John Lennon: Mindenféle gondolatot lehet találni. A Lényeg azonban az, hogy nem gondolunk semmire, de egyre mélyebbre megyünk. Nem tudjuk, mi fog történni egy gyilkossal, aki ezt gyakorolja – talán megváltozik a tudata a meditáció miatt, tudja. Nem tudhatjuk, meg kell kérdezni Maharishit erről. De ez kielégítően jó. És egyszerű.
(forrás: tminfo.hu)

A Beatles Indiában - videó