2015. január 22., csütörtök

Egy álmot teljes mértékben lehetséges lesz rögzíteni a következő 10-15 éven belül



Ha egy élénk álomból ébredsz, de elfelejted, hogy miről szólt, érdemes lesz beszerezned egy álom felvevőt.




Bár egy ilyen eszköz talán még évekre van, a kutatók létrehoztak egy olyan rendszert, mely bioszenzoros headset segítségével képernyőn látható mozgóképeket képes létrehozni az egyén agyi aktivitása változásainak megfelelően.

A film, amit létrehoz, a készüléket viselő tudatalatti elméjének vizuális felvétele, mely bepillantást enged az álomvilágba.
A Manchester-i székhelyű Richard Ramchurn animátor állt elő a szkenner mozi élmény ötletével, mely lehetővé teszi, hogy mindenki másképp nézzen meg egy filmet.
Eredeti formájában beállítása lehetővé teszi, hogy a felhasználó egy művészeti digitális installációt manipuláljon.
“A narratívák és a rétegek építhetők, melyeket a felhasználó a koncentráció és a meditáció szintjén szabályoz. Bizonyos pontok módosítása a felhasználó pislogásának nyomon követésével érhető el.”
“A közönség az érzéseit ki tudja vetíteni a filmre, amit néznek, és ami egy sor egymást átfedő struktúrából jön létre, melyekkel kölcsönhatásba lépnek, vagy figyelmen kívül hagyják azokat,” – írta a Kickstarteren, melyet a projekt anyagi finanszírozásához használnak.
“A projekt célja, hogy az emberek képesek legyenek fizikailag is látni és hallani az álmaikat,” – magyarázta Ramchurn.
“Megvizsgáltuk a készüléket a Manchesteri Egyetemen tavaly, és egy csomó ember, akik használták, összehasonlították tudatos álom tapasztalataikat.”
A módszer a NeuroSky technológiai vállalat MindWave Mobile headsetjén alapul, melynek ára 159 dollár.
A vizsgálatok során az önkénteseket arra kérték, hogy viseljék a készüléket, és nézzenek egy rövid filmet.
Ramchun elmondta, hogy a “Szerkesztés ritmusa, hogy a film hogyan ugrik egyik jelenetről a másikra, az teljesen az azt néző személy elmeállapotától függ.”
“Csakúgy, mint egy álomban, nem igazán lehet ellenőrizni, hogy mi történik a képernyőn.”
“Az agy választja ki a hangokat és a látnivalókat, de nem igazán lehet irányítani őket, csak együtt kell velük haladni.”
A projekt kidolgozásához Walter Murch, az ‘Egyetlen szempillantás alatt’ című könyve adta az ihletet, amely összahasonlítja az álmokat a filmekkel.
“A probléma az, hogy egy filmet könnyű megjegyezni, mert tudatosak vagyunk, miközben nézzük, de nehéz egy álmot felidézni, ha már felébredtünk.”
“A headset tökéletes eszköz, hogy felfedezzük az álmainkat, mert előtérbe hozza a tudatalattinkat, hogy azt tudatosan is megtapasztalhassuk.”
Ramchun azt jósolja, hogy a tudományos fejlődés előrehaladtával akár részletes álom felvétel is lehetséges a közeljövőben.
Vannak olyan kutatások, melyek arra utalnak, hogy egy álmot teljes mértékben lehetséges lesz rögzíteni a következő 10-15 éven belül” – mondta.
(forrás: ujvilagtudat.blogspot.hu)