2015. december 9., szerda

Kiderült, milyen testük van a Húsvét-sziget legendás szobrainak a föld alatt!


A régészek elkezdtek ásni és nagyon klassz dologra bukkantak.



A Csendes-óceán délkeleti részén található Húsvét-sziget a rajta található
közel 900 óriási kőszoborról híres. Szinte mindenki felismeri az évszázadokkal ezelőtt földbe ágyazott, jellegzetes monstrumokat, de ami kevésbé ismert, hogy a szobrok a talaj alatt rendelkeznek egy egész testtel.


A szobrok többségét a Rano Rarakuból bányászott viszonylag puha vulkáni tufából készítették, obszidián eszközökkel, zömében 1250 és 1500 között. A legkorábbi „klasszikus” szobrot, ami már a moaik minden fontos vonását magában hordozza, a 12. századra datálták, a legutolsót pedig 1650 körül helyezhették el.



A kutatók sokáig nem tudták, hogyan mozgatták ezeket a hatalmas kőszobrokat, ugyanis van, amelyik súlya 82 tonna.


Mindenesetre kísérletekkel sikerült kimerítően bizonyítani, hogy a szobrok felállítása faoszlopok és kötelek segítségével teljes mértékben lehetséges emberi erővel.

(forrás:lajk.startlap.hu)

Húsvét-sziget - videó



A múlt-kor.hu szerint kutatók kísérlettel bizonyították be, hogy a szobrok nem rönkökön, vagy szánon, hanem a "saját lábukon" mehettek a helyükre. A kísérletet Carl Lipo, a Kaliforniai Állami Egyetem kutatója, Terry Hunt, a Hawaii Egyetem munkatársa és Sergio Rapu Haoa régész végezte. Lipo és Hunt az elméletről a The Statues that Walked: Unraveling the Mystery of Easter Island című könyvükben írtak először. A nagysikerű kötet megjelenése után a National Geographic televíziós csatorna kérte fel a két szakembert, hogy "élesben" támasszák alá az abban hangoztatott, nem kevés kritikát kiváltó állításukat. Az alábbi videón látható a kísérlet, mellyel a kutatók azt bizonyították, hogy a Moaikat csupán kötelek segítségével, lépegetve vihették el felállítási helyükhöz. 
(Forrás: http://hvg.hu)

Húsvét-sziget moai "járt" - videó