2016. január 19., kedd

Az égig érő fák - Japán bambuszerdői



Lenyűgöző látványt nyújtanak a Sagano Bambuszerdő magasba törő fái, ahol keskeny ösvények vezetnek a sűrű bambusz sorok között.




A bambusz fák hazája Ázsia, ahol egymást érik a sűrű bambuszerdők. Az egyik leghangulatosabb a Japánban található Sagano erdőpark.



20 méter magas fák

 

A bambusznak több mint 1000 faja ismert, melyek megfelelő körülmények között akár 20 méternél is magasabbra megnőhetnek. Az átlagos magasságuk azonban 3 és 10 méter közötti, szárvastagsága pedig 2 és 5 centiméter között van.



Különös hanghatás

 

Az 1600 hektáros Sagano az egyik legszebb város, Kiotó közelében található. Különös látványt nyújt, ahogy a bambusz szárak között átszűrődik a fény. A vékony növények közt cikázó fuvallatok különleges hangja is egyedülálló a világon.


Japánban könyvet és íjat is készítenek belőle

 

Az üreges felépítésű, kis súlyú és nagyon hajlékony, rugalmas száraknak köszönhetően az élet szinte minden területén hasznosítható növények. Készíthető belőle kerítés, építési állványzat, kerti vagy akár szobai bútor, de még ékszer is. A japánok annak idején könyvet és íjat is készítettek bambuszból. A bambusz szárakat alkotó rostokat pedig a lenhez vagy kenderhez hasonló módon hasznosítják. A talajból kibújt fiatal bambuszhajtás, a bambuszrügy a legtöbb faj esetében ehető, az ázsiai konyha egyik kedvelt alapanyaga.
(forrás:impressmagazin.hu)