2016. január 11., hétfő

Napelemes “napvirágok” Seattle belvárosában


Öt óriási napelemes viráglámpa világít Seattle központjában, a megújuló energiaforrások kreatív példájaként.




A vidám formatervezés Dan Corson dizájner munkáját dicsérik, aki a Seattle város egyik zöld programjának megbízásából készítette el a napelemes “napvirág” lámpákat, hogy bemutassa a megújuló energiaforrások felhasználásának kreatív módjait. 




Csak mozgásra kapcsolnak be

A „napvirágok” nappal elnyelik a napfényt, éjszaka pedig speciális LED izzók segítségével kibocsájtják magukból. Minden virágba mozgásérzékelőket is beépítettek, így csak akkor kapcsolnak be, ha arra jár valaki.

Az energiatakarékosság szempontjait is figyelembe véve a lámpák nem égnek folyamatosan, csak akkor kapcsolnak be, ha szükség van rájuk.




Nappal töltekeznek

A virágok napközben színes látványosságként díszelegnek a parkban, miközben töltekeznek, éjszaka pedig különféle színben pompáznak, ahogy a rendszer visszatáplálja az energiát az elektromos hálózatba. Az interaktív viráglámpák az éjszakai sötétben egy folyamatosan változó kompozícióvá változnak.




A környezetbarát virágok nemcsak energiatakarékos lámpaként funkcionálnak, hanem még különféle hangokat is kiadnak, amikor elhalad alattuk valaki. Akár mozgás hatására zenét is komponálhatnak a járókelők, ahogy véletlenszerűen elindul egy harmónia.

(forrás:impressmagazin.hu)


Seattle Center éjjel Napelemes „napvirágok” - videó