2016. február 22., hétfő

Az örök fiatalság 10 titka egy shaolin szerzetes tollából


Én bezzeg öregszem. Ezt abból szűröm le, hogy egyre inkább képes vagyok a keleti bölcsességek, tanok irányába fordítani az érdeklődésemet. Lenyűgöz az a nyugalom, erő, ami egy-egy buddhista gondolkodó soraiból kiérződik, lelkesen olvasok mozgáskultúrájukról, életükről és egyszerűen nem tudom nem elhinni azt, amit a saját szememmel látok. 




A tűrőképességükről, a vitalitásukról, a nyugalmukról és óhatatlanul kibukik a számból a létező legfontosabb dolog: ezek az emberek szerintem boldogok.
No meg egészségesek, ami szintén nem egy utolsó szempont.




Shifu Yan Lei shaolin szerzetes összeírt tíz aranyszabályt nekünk, ezeket a sorokat mutatom most nektek. Úgy gondolom, egytől-egyig átgondolandó sorok ezek.




1) Ne gondolkodj túl sokat. A gondolkodás és az agyunk nagyon sok energiát emészt fel, ami nem tesz jót az egészségünknek, és öregebbnek is tűnhetünk miatta.

2) Ne beszélj túl sokat. A legtöbben csak a szájukat jártatják, ahelyett, hogy cselekednének. Te is inkább cselekedj!

3) Ha számítógép előtt dolgozol, 40 percenként tarts 10 perc szünetet. (muszáj lesz szólnom a főnökömnek – a szerk.) Ha valamit folyamatosan nézel hosszú ideig, az nem tesz jót a szemednek, és a belső szerveidnek, illetve a lelkiállapotodnak sem.

4) Ha boldog vagy, próbáld meg uralni az érzést. Ha elveszíted az irányítást, azzal károsítod energiáidat.

5) Ne aggódj túl sokat, és ne legyél dühös, mert ezzel a beleid, illetve a májad rongálod. (és még ráncosít is – a szerk.)

6) Amikor táplálkozol, ne egyél túl sokat. Ha úgy érzed, hogy “teleetted magad”, azzal a lépedet károsíthatod. Amikor újra éhes vagy, egyél egy újabb, kisebb adagot.

7) Bármit is csinálsz, csináld lassan, ne kapkodva. Lassan járj, tovább élsz!

8) Ha csak a fizikai gyakorlatokra teszed a hangsúlyt, és soha nem meditálsz, elveszíted az egyensúlyt és türelmetlen leszel. Elveszíted a tested 50 százalékát, vagyis a jint.

9) Ugyanez megfordítva: ha soha nem végzel fizikai munkát, csak meditálsz és puhány módon edzel, akkor saját magadtól vonod el a jang típusú energiát.

10) A shaolin kung fu mindent megad, amire a testnek és a léleknek szüksége van. Edzéseink célja a jin és a jang egyensúlyának fenntartása. Nem számítanak az edzések időtartamai, csak az, hogy tudd, mire van szüksége a testednek.

(forrás: http://bouvet.cafeblog.hu)