2016. november 5., szombat

Egy közvetlenül az agyhoz csatlakozó szem implantátumot kapott egy vak nő, amellyel képessé vált formákat és színeket látni



A tudósok jelentős áttörést értek el az emberi látás helyreállításának terén, miután egy hét éve megvakult nő visszanyerte a képességét, hogy formákat és színeket lásson egy bionikus szem implantátum segítségével.


A 30 éves nőnek egy vezeték nélküli stimulátor chipet ültettek az agyába a Kaliforniai Egyetem sebészei Los Angelesben, a termék első emberi tesztje során. Ennek eredményeként képessé vált színes felvillanások, vonalak és foltok látására, amikor egy számítógép jeleket küldött az agyába.

A nő, aki névtelen kívánt maradni nem szenvedett jelentős mellékhatásokat a folyamat során, egy nyilatkozat szerint. 


A Second Sight cég Orion 1 programjának részeként kifejlesztett eszköz olyan technológiát használ a látás visszaállítására, amely megkerüli a látóideget és az agy vizuális kérgét stimulálja, Robert Greenberg, a cég elnöke szerint.


Azok számára tervezték, akik nem részesülhetnek az Argus II retina rendszerben, melyet az elmúlt évben a Manchesteri Királyi Szemklinikán mutattak be, de csak korlátozott alkalmazást tesz lehetővé, mivel a beteg megmaradt retina sejtjeitől függ a használhatósága.

Ez az új rendszer egy lépéssel tovább megy a közvetlenül az agyba küldött jelekkel, és rendelkezik annak lehetőségével, hogy visszaállítsa azok látását, akik gyakorlatilag bármilyen okból vesztették azt el, beleértve a glaukómát, a rákot, a diabetikus retinopátiát vagy traumát, a gyártó szerint.

A következő lépés az, hogy az implantátumot egy szemüvegre épített kamerához csatlakozattják, és a cég azt tervezi, hogy 2017-ben megszerzik az FDA jóváhagyását, hogy előrébb jussanak a kísérletekkel.

A UCLA idegsebésze Nader Pouratian, aki beültette a stimulátort elmondta, hogy a műtét eredményei nagyon ígéretesek.

“Az eredmények alapján a látókéreg stimulálása rendelkezik azzal a potenciállal, hogy helyreállítsa a vakok hasznos látását, ami fontos a függetlenségük és az életminőségük javítása szempontjából,” – mondta.

Az alábbi felvételen egy bionikus szem implantátumot kapott férfi öröme látható, miután 10 év elteltével először láthatta a feleségét.
(forrás: http://ujvilagtudat.blogspot.hu)