2016. november 5., szombat

Egy közvetlenül az agyhoz csatlakozó szem implantátumot kapott egy vak nő, amellyel képessé vált formákat és színeket látniA tudósok jelentős áttörést értek el az emberi látás helyreállításának terén, miután egy hét éve megvakult nő visszanyerte a képességét, hogy formákat és színeket lásson egy bionikus szem implantátum segítségével.


A 30 éves nőnek egy vezeték nélküli stimulátor chipet ültettek az agyába a Kaliforniai Egyetem sebészei Los Angelesben, a termék első emberi tesztje során. Ennek eredményeként képessé vált színes felvillanások, vonalak és foltok látására, amikor egy számítógép jeleket küldött az agyába.

A nő, aki névtelen kívánt maradni nem szenvedett jelentős mellékhatásokat a folyamat során, egy nyilatkozat szerint. 


A Second Sight cég Orion 1 programjának részeként kifejlesztett eszköz olyan technológiát használ a látás visszaállítására, amely megkerüli a látóideget és az agy vizuális kérgét stimulálja, Robert Greenberg, a cég elnöke szerint.


Azok számára tervezték, akik nem részesülhetnek az Argus II retina rendszerben, melyet az elmúlt évben a Manchesteri Királyi Szemklinikán mutattak be, de csak korlátozott alkalmazást tesz lehetővé, mivel a beteg megmaradt retina sejtjeitől függ a használhatósága.

Ez az új rendszer egy lépéssel tovább megy a közvetlenül az agyba küldött jelekkel, és rendelkezik annak lehetőségével, hogy visszaállítsa azok látását, akik gyakorlatilag bármilyen okból vesztették azt el, beleértve a glaukómát, a rákot, a diabetikus retinopátiát vagy traumát, a gyártó szerint.

A következő lépés az, hogy az implantátumot egy szemüvegre épített kamerához csatlakozattják, és a cég azt tervezi, hogy 2017-ben megszerzik az FDA jóváhagyását, hogy előrébb jussanak a kísérletekkel.

A UCLA idegsebésze Nader Pouratian, aki beültette a stimulátort elmondta, hogy a műtét eredményei nagyon ígéretesek.

“Az eredmények alapján a látókéreg stimulálása rendelkezik azzal a potenciállal, hogy helyreállítsa a vakok hasznos látását, ami fontos a függetlenségük és az életminőségük javítása szempontjából,” – mondta.

Az alábbi felvételen egy bionikus szem implantátumot kapott férfi öröme látható, miután 10 év elteltével először láthatta a feleségét.
(forrás: http://ujvilagtudat.blogspot.hu)