2017. augusztus 16., szerda

Senki nem mozgatja a 4000 éves szobrot



Egy 4000 éves sírban találtak rá a szoborra, ami jelenleg a Manchester Múzeumban áll Angliában, pontosabban szólva forgolódik, noha senki nem mozgatja. 


A 25 centi magas szobor már 80 éve van a múzeum tulajdonában, és egészen néhány héttel ezelőttig teljesen mozdulatlanul pihent a többi szobor között. Ám akkor a múzeum kurátora, a 29 éves Campbell Price egy reggel azt vette észre, hogy a Neb-Senu nevű ember figurája, akit Osiris istenségnek áldoztak fel, fordítva áll a helyén. "Furcsállottam, mert egy vitrinben áll, amihez csak nekem van kulcsom" - mondta a kurátor.


A következő napon a szobor megint a helyes irányba nézett - de aztán megint hátat fordított a látogatóknak. Price visszaigazította az ókori leletet a helyére és egy kamerát állított a tárgyra, hogy később lefülelje a csalót, bárki legyen is. A gyorsított felvételen viszont megdöbbentő jelenet játszódott le: a szobor tényleg magától mozgott.


A kurátor szerint az egyiptomiak úgy gondolták, hogy ha egy test megsérült vagy teljesen megsemmisült, akkor a belőlük kiszabadult szellem új testet keres magának, igaz, valószínűleg arra még ők sem gondoltak, hogy egy szellem épp egy szoborba fog költözni a test halála után.


Brian Cox fizikus szerint azonban ennél jóval egyszerűbb a különös jelenség magyarázata: a differenciál-súrlódás okozhatja a mozgást. Eszerint a szobor alján lévő talp valószínűleg egy egészen minimálisan domború, az alatta lévő üveglap pedig érzékeny a környezet rezgéseire, ez a finom, ámde ritmikus mozgás okozhatja a szobor forgását.


Az elméletet alátámasztani látszik az a tény, hogy az alkotás csak olyankor forog, amikor látogatók vannak a múzeumban, az ő lépéseik rezgetik meg a padlót és azon keresztül az üveglapot.

A kétkedők viszont azt kérdezik: ha ez valóban így van, akkor az elmúlt 80 évben miért csak mostanában kezdett el forogni Neb-Senu? 

(forrás:ma.hu-blog.xfree.hu)