2018. március 31., szombat

9 percig tartó klinikai halálélmény



"Utam a fénybe" - egy halál közeli élmény története

Putnoki Tibor 1946. október 1-jén született Mándokon. Gyermekkorát állami gondozottként, nevelőintézetben élte. Gyermekként arról álmodott, hogy pilóta lesz és szárnyalni fog a fellegekben. Álmai hamar kudarcba fulladtak, mert baleset következtében több műtéten esett át. 1974-ben kötött házasságot Piroskával, akivel jelenleg is együtt él. Egy gyermekük született. Boldog családi életüket betegségek sorozata nehezítette meg. Talán a család szeretete, vagy az élni akarás miatt sikerült minden betegségből talpra állnia. 1993-ban egy újabb betegséggel kellett megbirkóznia, itt viszont nagyon közel került az akkor még rettegett halálhoz. Ebben az állapotban találkozott a Fénnyel, a Szeretettel. Innen indul Putnoki Tibor nem mindennapi utazása. 


Mint mondta, 1994-ben Szolnokon volt a kórház intenzív osztályán, amikor megállt a szíve. A halálközeli állapot mindösszesen 9 percig tartott, s ezt az élményt osztja meg országjáró beszámolóin.

-Egy szóval nagyon nehéz elmondani, hogy mit is éltem át abban a 9 percben. A szeretetnek olyan arcával találkoztam, ami sokkal erőteljesebb, mint ahogy azt a mindennapi életünkben képzelnénk. Láttam saját magamat, a körülöttem lévő embereket, s a fényben a saját életemet, a születéstől addig. A fény átölelt és vitt magával. S hogy mi is szakította meg ezt a folyamatot? Talán a saját parancsom. Akkor határoztam el, hogy az embereknek szólni kellene, hogy ne így éljenek – mondta Putnoki Tibor, majd hozzáfűzte, az élményeiről az orvosának azonnal beszámolt, először kicsit tartott attól, hogy ki fogják emiatt nevetni, de a doktor teljesen komolyan vette, s mindent leírt. 

Putnoki Tibor

-Tudom, hogy mindenki fél a haláltól, még ha tagadja is, s ezért tartom fontosnak, hogy erről beszéljek az embereknek. Nem kell félni, s talán, ha nem a félelemmel telik el a földi életünk, ráérünk élni is boldogságban, szeretetben – fűzte hozzá, majd elmondta, azóta teljesen új ember lett, teljesen megváltozott, mert új értékrendet állított fel magában, az élet szépségeire és a szeretetre alapozva – hangsúlyozta az előadó. 

Putnoki Tibortól megtudtuk, 1975-ben dr. Raymund Moody professzor adta ki a témában első és világszerte híressé vált könyvét, Élet az élet után címmel, amelyben 150 halálközeli élményt átélt ember számol be tapasztalatairól. Moody esettanulmány gyűjtésének egyik állomása volt Magyarország, ahol 1997-ben két emberrel készített interjút, többek között Putnoki Tiborral.

Nirvana Visszatérés a halálból? A szeretet fénye Putnoki Tibor - videó
forrás:János Deák


 A sorsfordító esemény azonban nem csak az ő életére volt végérvényes hatással, hanem másokat is maga mellé tudott állítani abban, hogy feladatát, amely miatt visszatért, elvégezhesse: a cselekvő szeretet útján járva mutatni példát abból, hogyan lehet másképpen élni, másképpen cselekedni, mint ahogy ő is tette azelőtt. 1995-ben megalapította a Szeretet Fénye Alapítvány elődjét, a legfőbb hangsúlyt a testi-lelki-szellemi egészségmegőrzésre és a betegségek megelőzésére fordítják. 2015-ben az amerikai IANDS szervezet meghívta Putnoki Tibort előadónak, majd hiteles és példaértékű munkásságának elismeréseként nemcsak újabb meghívást kapott a 2016-os konferenciára, hanem a Szeretet Fénye Közhasznú Alapítványt magyarországi társszervezetté is emelte.

(forrás: papa-ma.hu)

Halálközeli élmény - Átjáró Ég és Föld között - Putnoki Tibor, Horányi Ágnes - videó
forrás: VNTV - VIVA NATURA TELEVÍZIÓ