2018. március 14., szerda

Hogyan jósoltak Tibetben? – Ősi, titkos módszerek



Tibetben egykor a lámák voltak a szellemi vezetők, akik értettek a jósláshoz is. A nagy tudású, beavatott lámák a titkok tudói, különféle furcsa módszerekkel jósolták meg a jövőt.


Jóslás tésztalabdából


Ezt a módszert leggyakrabban a legközelebbi láma reinkarnációjának a felkutatására használták, de arra is megfelelő módszernek bizonyult, ha valaki a saját lámájától szeretett volna segítséget kérni valamilyen fontos kérdésben. A lehetséges válaszokat felírták külön-külön egy-egy papírdarabra, majd egyforma tésztalabdába göngyölték.

Ezt követően a tésztalabdákat egy fazék sós vízbe dobták, és egy szent helyen három napig állni hagyták. Három napig imádkoztak a fazék fölött, és senki nem érhetett hozzá a tésztalabdákhoz.

A három nap elteltével a vezető láma megérkezett, és megkeverte a vizet a fazékban. Az a tésztalabda tartalmazta a választ, amelyik először esett le a fazék aljára. 

Rituális tűz jóslás

A tűz minden ősi kultúrában szent dolog volt. A tibeti lámák pedig ismerték a tűz szellemét, és válaszokat kaptak a lángokból. A rituális tűz jóslás közkedvelt eljárás volt, hiszen maga a Tűzisten mutatja meg a válaszokat a feltett kérdéseinkre.

A rituális tűz jóslatnál a lángok formája, aranyló, vagy narancsos színe szolgáltatta a válaszokhoz az alapot. A tűz jóslás igen eredményesnek bizonyult az ősi időkben. A tűz felett kellett feltenni a kérdést, majd a lángokat figyelték, hogyan változnak. Ha a lángok színe fehérre vált, azt jelenti, hogy a kérdező életébe új változások következnek be.

Ha a láng sárgába hajló, az erőt, egészséget mutat. Ha parázsló vörös, az egyértelműen sikert ígér. A kékes-lilás lángok pedig fejlődést jeleznek.

Szinte mindegyik szín pozitív dolgot jelent, kivéve, ha a kérdésfeltevést követően füst száll fel a lángok között, vagy feketébe csap át a lángok színe, mert ez betegséget és bajt jelent. 

Lámpás jóslás

A jóslásra használatos lámpák általában aranyból vagy ezüstből készültek, a talpa pedig általában fából. A jósló lámpást mindig tisztán tartották, mert ez egy szent tárgy volt. A jóslás előtt is mindig rituálisan megtisztították, majd vajat kentek a lámpás tetejére.

Ahogy a vaj szétolvadt, tanulmányozták a lámpa fényét. Ha a lámpa fénye széles és sárga, az jót jelent. Ha a feltörő fénynek rózsaszínes az árnyalata, az gazdagságot jelent.

A csúcsos fénycsóva sikert jósol, a pislákoló fény azonban veszélyt jelez. Az pedig, hogy a vaj lassan vagy gyorsan olvad el a lámpáson, a jóslat időbeni érvényességét mutatja.

(forrás: hu.ezo.tv-rejtelyekszigete.com)

Threng Mo, jóslás Málával - Mála Mo divination
Viktor Harangozó - videó
A kétszeres számlálás módszere a tibeti jóslásban