2023. május 9., kedd

Merkúr-bot


"Van egy ellenszer, amely meg fogja akadályozni az ahrimáni lényeket, hogy behatoljanak tudatunkba, egy olyan szimbólum, amit az embernek éltetnie kell önmagában. Ez a Merkúr botja, a luminózus bot egy fekete kígyóval és egy fényes luminózus ragyogó kígyóval. 
(Rudolf Steiner, Ezoterikus órák 1904-1909)


Merkúr bot (más néven Hermész botja, caduceus,) Ábrázolása: Hermész botjára feltekeredő kígyók 8-as alakban a bot tetején egymással szembefordulva, tetején szárnyakkal.
Jelentése: A magasabb szellemi (isteni) világgal való kapcsolat, vagy annak megtestesítője (v.ö. Hermész, az istenek hírnöke).

Részlet - Cseri Krisztina: Merkúr-bot euritmia

A szent euritmia segítségével étertestünket az Éteri Krisztussal való találkozásra tudjuk hangolni, ami egyúttal egyfajta ellenpólust és egyben védelmet képez a modern technológia ahrimáni csapdáival szemben. Ma nem túlzás azt mondani, hogy a Második Bűnbeesés idejében élünk, amikor Ahrimán beavatkozik az ember étertestébe és a Föld éteri aurájába. Ahrimán meg akarja nyerni magának az embereket a materialista gondolkodás révén, majd teljesen magához akarja ragadni őket a technológia eszközeivel. Terve olyan gyorsan haladt előre az elmúlt években, mint egy gyorsvonat, és sok ember úgy ül a vonaton, hogy egyáltalán nincs tudomása arról, hogy merre megy a vonat valójában. 

2019-től kezdve új mérföldkőhöz érkeztünk. A koronavírus-járvány tartja fogva az emberek tudatát, s az emberek többnyire az oltásokban próbálnak megoldást találni a kérdésre. Nagy kérdés, hogy az oltások bármilyen fajtája valóban kivezet-e a válságból, amely egyúttal az emberi evolúció fontos állomása. Még materiális szemszögből is felmerül a kérdés: nem jönnek-e majd más, akár súlyosabb betegségek is (természetes úton vagy mesterségesen gerjesztett módon, vagy a kettő egymásra tett hatásának eredményeként), amikor az ember még nagyobb döntések elé lesz állítva - például hányféle oltást hányszor vegyen fel, és azokkal miképpen terheli meg szervezetét. Másrészt maguk az oltások is új fejezethez érkeztek.

Ebben a helyzetben meg kell találnunk azt a Krisztusi segítséget, amely egyszerre a „harmadik út”, és egyszerre adhat megoldást döntéseinkhez, amelyeket a „horizontális színtéren” kell kinyilvánítanunk. A szent (imádságos) euritmia segít kiemelkedni a „fejben maradt” helyzetből. Az euritmia átszellemesíti a végtagokat, melyekkel utána másképp közeledünk a világhoz. Például nem írunk alá valamit, ami nem összeegyeztethető a kezünkkel rendszeresen végzett euritmiai mozdulatok révén megtapasztalt éteri áramokkal. Vagy nem megyünk el valahová lábainkkal, melyeken keresztül előtte megtapasztaltuk a Föld szíve és az Ég közötti szellemi áramlást. Fejünk és cselekedeteink között – a szív fókuszán keresztül – egy olyan híd jön létre az euritmia gyakorlásával, amit gondolati szinten is csak úgy tudunk megfelelően érzékelni és értékelni, ha tényleg belelépünk abba, amiről beszélünk, vagyis ha rendszeresen tesszük is azt, amit elképzelünk, amiről meditálunk.


Mára sokan felvették a koronavírussal szembeni oltást és sokan vannak, akik nem. Vannak akik nagyon megszenvedték a betegséget, vannak akik nem, s olyanok is vannak, akik még nem is estek át rajta. Azt gondolom, hogy a Merkúr-bottal kapcsolatos euritmia minden esetben segítséget nyújthat az embernek a kivezető út megtalálásához, noha elsősorban a döntéshez vezető segítséget és konkrét védelmi lehetőséget jelent. A szellemtudomany.hu 2 honlapon a Videótárban megtalálható Robert Powell felvétele Staff of Mercury címmel (melyet néhány hónappal ezelőtt készített). Robert – miután elmondja a gyakorlat lényegét – személyesen mutatja be a mozdulatokat Beethoven-Liszt 8.szimfónia II.tételére (Allegretto scherzando). A mozdulatsor nem nehéz, mindenki sikerélményhez juthat tanulása közben. 

A Merkúr-bot euritmia – ahogy a szellemi háttérből a későbbiekben kiderül – sokkal átfogóbb távlatokat ragad meg, mint ahová jelenlegi fókuszunk a mindennapokban koncentrál, viszont ha az adott betegségre alkalmazott új technológián meditálunk, akkor rendkívül plasztikusan közel kerülünk a gyakorlat teljes szellemi-gyakorlati mibenlétéhez. A DNS molekulákban és a Merkúr-bot körüli térben is kísértetiesen hasonló, kettős spirálvonal halad – ez a hasonlóság a kiindulópont szellemi elmélyülésünkhöz, s ezért teszünk lépést ebben az írásban a szent euritmia „általános” gyakorlatai közül egy konkrét gyakorlat felé: A gyakorlat szellemi hátterével való azonosulás erőteljesebb fókuszt ad Ahrimán támadásainak megértéséhez. 

A saját tapasztalatom az, hogy a mozdulatok és a zene egysége „élő jellé” vált bennem, és az élmény által közelebb kerültem a bennem lévő genetikai örökítőanyag lényegéhez – leginkább szentségének megértéséhez és megéléséhez. Ennek a szentségnek a megtartása és
védelmezése kerül fókuszba a gyakorlat végzése során.
 

Ahogy Robert Powell és Kevin Dann a Krisztus és a maja naptárban ír róla, Ahrimán beavatkozása a tudat szintjén az értelmi lelken keresztül hatol az emberbe, amely az asztráltesthez tartozik, és amit az ember a gondolati életével befolyásol, és így az énünk gondolkodási tevékenységével fokozható. Az ahrimanizált gondolkodás ellenpárját Rudolf Steiner egy olyan meditatív gyakorlat formájában adta meg, amely megakadályozza, hogy „ahrimáni lények hatoljanak be a tudatunkba”: 

„Van egy ellenszer, amely meg fogja akadályozni az ahrimáni lényeket, hogy behatoljanak tudatunkba, egy olyan szimbólum, amit az embernek éltetnie kell önmagában. Ez a Merkúr botja, a luminózus bot egy fekete kígyóval és egy fényes luminózus ragyogó kígyóval. A kígyó egy szimbóluma az asztráltestnek. Az asztráltest minden éjszaka leveti bőrét; eldobja az elhasznált bőrt. Ennek a fekete kígyó a szimbóluma. Éjszaka új, csillogó bőrt vesz magára, és az asztráltestnek ezt az újonnan felélénkített, szép, ragyogó bőrét szimbolizálja a ragyogó kígyó... ez a szimbólum, a Merkúr botja, aki az "istenek hírvivője", és ezt a botot a kezében tartja... ez a bot kitilt mindent, ami be akar törni a tudatba és meg akarja zavarni azt.


A Merkúr-bot vertikális tengelyét, amit caduceusnak is neveznek, belsőleg sugárzó sárgának képzelhetjük el. A Merkúr-bot erőteljes védelmező szimbólumához 
Rudolf Steiner hozzáteszi:

„képzeljük el, hogy úgy érezzük magunkat, mintha kék aura venne körbe minket, amely megvéd minden gonosz gondolattól és érzéstől, melyek kívülről akarnak ránk támadni. Érezzük belsőleg, hogy ez az aura elzár bennünket minden gonosz hatástól. Csak jó erők tudnak behatolni a lelkünkbe. Ezt hatékonyan összekapcsolhatjuk a következő meditációval.” 

Meditáció a külső hatásokkal szembeni védelemért

Erősödjön meg aurám külső burka. 
Vegyen körbe engem áthatolhatatlan edényként minden tisztátalan, önző gondolat és érzés ellen. Csak az isteni bölcsesség felé nyíljon meg.

Ez a meditáció különösen fontos, ha az Éteri Krisztus „ragyogó kék áramára” gondolunk. A sugárzó kék aura védelmező burkának elképzelése közvetlenül összeköt bennünket az Éteri Krisztus beáramlásával. Ezen felül, a Merkúr-bot szimbóluma szintén hatékony lehet, mikor elalvás előtt használjuk, mivel ahrimáni gondolatok hatolhatnak belénk éjszaka, alvás közben. 
Ahogy erről Rudolf Steiner így beszélt:

 „Mikor alszik az ember, ahrimáni lények közelítik meg és azt mondják: A jó valójában rossz, és a rossz valójában jó… Ezzel a hízelgéssel az ahrimáni lények azt hiszik, hogy elérhetik aljas, gonosz céljukat [hogy az emberek teljesen az alacsonyabb természetüktől függjenek].” 

Itt arról van szó, hogy tudatosan védeni kell a fizikai és az étertestet, mikor az asztráltest és az én elválik a fizikai/étertesttől az alvás órái alatt. Az is nagyon hatékony segítség, ha testünket fénykeresztként képzeljük el elalvás előtt – vagy Merkúr-botként.

- forrás: szellemtudomany.hu -

- - - - - - - - -

Kapcsolódó írás:

 Euritmia

 http://dszilvia.blogspot.com/2023/04/euritmia.html

 - - - - - - - - -

Szent Euritmia - Merkúr-bot (génterápia helyett is) - videó 

https://www.youtube.com/watch?v=ccAajhgoYfg&t=1626s 

 Dr.Robert Powell (és felesége, Lacquanna Paul) alapvetően a Rudolf Steiner által feltárt szellemi igazságokra és világképre alapozzák kutatásaikat, és életfeladatuknak az általa megkezdett munka folytatását tekintik. 

Robert Powell, Kevin Dann: Krisztus és a maja naptár

Steiner a következőt jegyezte meg:
"Ahrimán gondosan eltervezi a céljait előre;...[ő] megtalálja azt a fontos eszközt,
amellyel előkészítheti inkarnációját. Az ő inkarnációja kétségkívül eljön, és a
tisztánlátás hiánya lehetővé teszi számára a győzedelmes előkészületet."

Steiner leszűkítette Ahrimán inkarnációjának lehetséges
idejét, mondván, hogy ez a harmadik évezred elején fog bekövetkezni. Más
megjegyzései világossá tették, hogy ez az inkarnáció Amerikában fog
megtörténni.

- - - - - - - -

Kapcsolódó írás

 Terry Boardman: Ahrimán inkarnációja - mikor és hol? 

https://dszilvia.blogspot.com/2023/03/terry-boardman-ahriman-inkarnacioja.html

Fontos megjegyezni, hogy Robert Powell (és felesége, Lacquanna Paul) alapvetően a Rudolf Steiner által feltárt szellemi igazságokra és világképre alapozzák kutatásaikat, és életfeladatuknak az általa megkezdett munka folytatását tekintik.

Forrás: https://asztrologia.freewb.hu/tanulmany/
Fontos megjegyezni, hogy Robert Powell (és felesége, Lacquanna Paul) alapvetően a Rudolf Steiner által feltárt szellemi igazságokra és világképre alapozzák kutatásaikat, és életfeladatuknak az általa megkezdett munka folytatását tekintik.

Forrás: https://asztrologia.freewb.hu/tanulmany/
Fontos megjegyezni, hogy Robert Powell (és felesége, Lacquanna Paul) alapvetően a Rudolf Steiner által feltárt szellemi igazságokra és világképre alapozzák kutatásaikat, és életfeladatuknak az általa megkezdett munka folytatását tekintik.

Forrás: https://asztrologia.freewb.hu/tanulmany