2021. november 8., hétfő

A nevetés a legjobb gyógymód


A nevetés egyetemes nyelv; a legjobb gyógyszer. Ahol nevetnek, ott megvan a közösséghez tartozás és a remény érzése, az elfogadás, a gyógyulás lehetősége.

A nevetés az őszinte öröm ünnepe, amely legyőzi az elszigeteltséget, a félelmeket, a neheztelést és a konfliktusokat. Ez az egyetemes, a mindenütt-jelenvaló végtelen kinyilatkoztatása mindarról, ami pillanatnyi és átmeneti.

A nevetés győzelem a félelem felett. Ha elfelejted a nevetést, elveszted a természetes, Isten által adott immunitást a félelemmel, a szorongással, az önzőséggel, a hiúsággal, a nárcizmussal szemben.
Amikor elveszíted a nevetés képességét, elveszíted az utad. A nevetés az életélvezetet fűszerezi a szeretetteljes kedvesség gesztusaival, reményt és új megoldásokat hoz, meggyújtja a szívben a hallhatatlanság lángját és újraegyesíti az embert a végtelen igazsággal.

A nevetés a választás lehetősége. Segít különféle szemszögekből nézni egy adott helyzetre, elgondolkodni a nem szokványos ötleteken, megváltoztatni a gondolkodásmódot, forradalmasítani az ember világgal kapcsolatos elképzeléseit, és különböző lehetőségek megteremtését is támogatja.

A nevetés lehetővé teszi, hogy elhatárolódjunk a helyzettől, és más oldalról is megvizsgáljuk azt.

Ezért nevetve félhetsz, de válaszd a szeretetet; lehet, hogy dühös vagy, de válaszd a nyugalmat; lehet, hogy szorongsz, de válaszd a reményt; talán a poklok kínját éled át, de válaszd a paradicsomot!
A nevetés felszabadít. Az a csodálatos, hogy lehetetlen egyszerre nevetni, és ugyanakkor ragaszkodni a szenvedéséhez.

A nevetés az elme samponja, lemossa az összes régi sérelmet, félelmet, traumát, előítéletet és elégedetlenséget. A túlzott komolyság súlyosbítja a problémákat, a nevetés szétszórja azokat. Az életművész rendelkezik azzal a képességgel, hogy nevetni tud a szorongásán is.

A nevetés a legjobb gyógymód. Ez az egyetlen gyógyszer, amelynek túladagolása nem csak hogy nem árt, hanem fokozza a hatást is! Amikor egy ember nevet, elméje, teste és lelke felragyog. A nevetés felemeli a hangulatot és javítja a fizikai jólétet.

Az orvosok évszázadok óta kutatják a nevetés szervét, a nevetés mirigyét, az agy nevetésért felelős központját, a nevetés hormonját és még a nevetési gént is. Hiába! A nevetés természete nem élettani jellegű. A nevetés lelkiállapot. Ez azt jelenti - hogy a szeretet és nem a félelem mellett döntesz; a szellem és nem az ego mellett; a szabadság és nem a küzdelem mellett- akaratod kifejezése nem igazodik a körülményekhez.

A kegyelem és az áldás a nevető emberre száll. Ezért a nevetést gyakran imaformának, a lélek énekének vagy az Úr meghosszabbított kezének tartják.

A nevetés megszabadítja az embert az ego fogságától, és visszaemeli őt az abszolút „Én” ölelő tenyerébe, ahol újra nyugodtnak, teljesnek és „igazinak” érezheti magát. A nevetés megerősíti az integritást és törli a világtól való elszigeteltség, a félelem és a gyengeség illúzióit.

A nevetés összekapcsolja az embert a magasabb énjével, a szívével, a teremtő potenciáljával és a jelenleg elérhető korlátlan lehetőségekkel.

Ne várj addig, amíg a problémák megszűnnek, hogy újra nevethess!
Ahhoz, hogy a problémák eltűnjenek, nevetned kell, engedd el most a bajokat, érezd jól magad, táncolj most és mosolyogj most! A nevetés megváltoztatja a világnézeted. A nevetés győzelem.
Az a nap, amit nevetés nélkül töltöttél, elvesztegetett idő volt.

- Késmárki László: A gyógyulás kulcsa -

- - - - - - -

 A nevetés fiziológiája, és pszichológiája Prof. Dr. Bagdy Emőke - videó

forrás:M5