2016. november 15., kedd

Az emberi teljesítőképesség határai sokkal tágabbak, mint hisszük



Hogyan tud egy vak ember kerékpározni, egy shaolin pap vasrudat elhajlítani, vagy egyes emberek rendkívüli számításokat végezni fejben? Különleges emberek, különleges képességek, és a hozzájuk tartozó ámulatba ejtő magyarázatok.


Herbert Nitsch minden idők legsikeresebb szabadtüdős búvára. Az osztrák férfi 33 világrekordot állított fel. Senki sem tudja tovább visszatartani a levegőt víz alatt és olyan mélyre merülni, mint ő. Herbert Nitschnek egyetlen lélegzettel 214 méteres mélységbe sikerült lemerülnie. Egy majdnem végzetes baleset után sem adta fel, hogy megdöntse saját elképesztő teljesítményét.

Wim Hof meditál és jégben fürdőzik, meztelenül sétál a sarkvidéken, vagy fürdőruhában mászik fel a Himalájára. "Jégembernek" is nevezik a holland férfit, aki 18 nemzetközi rekordot állított fel az extrém hideg elviselésében. A legfigyelemreméltóbb képessége az, hogy képes uralkodni testének hőmérsékletén.

Ines Papert 13-szoros jégmászó világbajnok, akit hihetetlen módon vonzanak a hegycsúcsok. Pókasszonyank is nevezik, aki férfiakat meghazudtoló képességekkel, erővel és kitartással rendelkezik a legbrutálisabb körülmények között is.

Daniel Kish röviddel születése után elvesztette látását. Ő vak, és mégis majdnem úgy él, mint a látók. Járja a világot, sétál és kerékpározik. Ebben testének rejtett képessége segíti. Daniel Kish füleivel majdnem úgy hall, mint egy denevér.


Lukas Irmler szédítő magasságban lebeg a mélység felett. A világon ő a legjobb az egy szál kötélen történő sétálásban. Nik Wallenda a Colorado folyó egyik mellékágán kel át egy acél kábelen egy egyensúlyozó rúddal a kezében. A mélység fölött 420 métert kell megtennie anélkül, hogy visszafordulna. Hogyan képes a két férfi legyőzni a magasságtól való félelmét?

Shi Yan Yao hat évesen lépett be egy shaolin kolostorba. Életét a meditációnak és a harcművészeteknek szentelte. A teste úgy tűnik, hogy nem ismer határokat.


Gert Mittringés Rüdiger Gamm olyanok, mint egy emberi számítógép. Akár gyökvonásról vagy hatványozásról van szó, rekord idő alatt oldják meg fejben a legbonyolultabb feladatokat bármiféle segédeszköz nélkül.

Derek Paravicini egy vak és autista tudós. Az ő világa a zene, és megmutatja, hogy az emberi agy mire képes. Négy éves korában tanult meg zongorázni, és amikor játszik, megtölti a koncerttermeket. Ha egyszer meghallgat egy zenét, képes azt lejátszani a zongorán. 12 ezer zeneszámot tud fejből, és tökéletes a hallása.

Jan Becker számára az emberek olyanok, mint egy nyitott könyv. Jan emberi hazugságvizsgálónak írja le magát, vagyis gondolatolvasó. De vajon hogyan csinálja? Valóban képes belelátni mások gondolataiba?

(forrás: http://ujvilagtudat.blogspot.hu)