2016. november 19., szombat

A szellem, aki lebuktatta saját gyilkosát



Zona Heaster Shue 1897-ben bekövetkezett halálát természetes halálnak nyilvánították, majd eltemették. Az elhunyt nő szelleme azonban nem sokkal később többször megjelent szeretteinek, és elmondta, hogy valójában meggyilkolták. Zona Heaster esete az egyetlen dokumentált bűnügyi eset, amikor egy halott tanúvallomása vezetett a gyilkos nyomára.


A túlvilág létezik. Erről nagyon sokan meg vannak győződve, és nincsen szükségük bizonyítékra. Vannak, akiknek különleges viszonya van a halottakkal, és a másvilággal, és bizonyítékokat, valami megfoghatót szeretnének arról, hogy van a halál után is valami.

Különös haláleset

Az ő figyelmükbe ajánljuk Zona Heaster Shue meggyilkolásának történetét, mely mind a mai napig az egyetlen jól dokumentált bűnügyi eset, ahol egy szellem vezette el a hatóságokat saját gyilkosához.

Az egész 1897 januárjáig nyúlik vissza. Egy Erasmus Shue nevezetű férfi mit sem gyanítva átküldte a szomszédjának a fiát, hogy nézze meg, mit csinál felesége, mert el szeretett volna menni a piacra. Arra volt kíváncsi, hogy kellett-e volna a nőnek valami.

Zonát azonban a Greenbier Country-i rönkházban holtan találták meg. Teste már kihűlt volt, élettelen, és hamuszürke, már régóta halott lehetett.

A lépcső alján feküdt, összezárt lábakkal, az egyik kezét a mellkasára szorítva, a másikat pedig kinyújtóztatva maga mellett.

A kétségbeesett szomszéd fiú az anyjához rohant, rögtön elmondta neki, hogy mi történt; az anyja értesítette a helyi orvost, George W. Knappet.


Shue is hamarosan megjelent a helyszínen, még az orvos előtt, és felcipelte felesége kimúlt testét az emeletre, és betette őt a hálószobába, miután megmosdatta és felöltöztette.

A férfi nagyon zavartan viselkedett, mely talán a sokktól, vagy a hirtelen jött gyásztól uralkodott el rajta.

Magas nyakú, galléros ruhát és fátylat adott rá; így készítette föl a temetésre. Miközben Knapp a holttestet vizsgálta, Shue végig a felesége fejét ölelte és csendben sírt.


A halottkém semmilyen bántalmi nyomot nem talált a holttesten, így mivel nem találtak nála betegséget sem, arra jutottak, hogy talán a terhesség okozta szövődményekbe halt bele.

Akkoriban ugyanis a halottkémi munka elég hanyag volt, és az orvosok szerettek volna hamar túl lenni az egyes eseteken, valamint nem volt meg a megfelelő szaktudások és eszközük ha pontos diagnózishoz.

Egyre mélyülő rejtély

A temetés annak minden rendje és módja szerint lezajlott. Azonban a gyászszertartáson és a koporsó körül sertepertélő özvegy Mr. Shue különösen kezdett viselkedni. Például a felesége nyakára tekert egy oda nem illő sálat, melyet állítólag néhai párja annyira szeretett.

A holttest fejét is megtámasztotta egy párnával. Az emberek furcsállották a dolgot, de nem szóltak. Mindenki úgy volt vele, hogy csak sajátos módon próbálja feldolgozni a gyászt.

A halott feleség anyja soha nem kedvelte Mr. Shoe-t. A temetés után elég sokáig meg volt róla győződve, hogy a kovács férfi ölte meg a lányát, és a Mr. Shoe valójában ügyesen félrevezetett mindenkit.

Mivel ezt azonban nem tudta bizonyítani, így letett arról, hogy valaha is kiderül az igazság. Azonban hetekkel később különös jelenségekre lett figyelmes maga körül. A tárgyak megmozdultak, a fényképek leestek, és a lánya dolgai rendre eltűntek.

Zona többször is megjelent ezt követően álmában, és próbált arról beszélni, hogyan is halt meg.


A nő szelleme megvallotta az anyjának, hogy Shue kegyetlenül bántalmazta, és egy éjszakán eltörte a nyakát, mert azt hitte, nem készített neki húst vacsorára.

Minden összeállt az anyuka előtt. Többekkel beszélt, még a helyi ügyészt is megkereste a történtekkel és a látottakkal, aki bár valószínűleg nem hitt neki, mégis elrendelte a tárgyalást, mikor a nő több tanút is kerített, akik egyetértettek abban, hogy a férfi szokatlanul viselkedett.

Egyrészt a gyilkosságkor a helyszínre kiérkező halottkém mesélt egy furcsaságról. Amikor Zona nyakát és fejét akarta megnézni, Shue zaklatottá vált. Knapp nem akarta provokálni a férfit, így annyiban hagyta a dolgot.

Gyanúba keveredő férj

A halott nő szomszédja is arról számolt be, hogy a férfi milyen furcsán viselkedett a temetés alatt, és Dr. Knapp is elismerte, hogy nem tudta teljes egészében megvizsgálni a holttestet.

Prestonnak ennyi elég is volt ahhoz, hogy elrendelje a tetem exhumálását, és új vizsgálatot kérjen – Shue hiába tiltakozott. Dr. Knapp és két másik orvos megállapították, hogy a nő nyakán fojtogatás nyomai láthatók, a csigolyái megrepedtek, és a légcsöve is összezúzódott.


A férfire azonban nem tudták még így sem rábizonyítani a gyilkosságot, hiszen minden nyomot eltüntetett, alapos volt, így azt gondolta mindenki, hogy meg fogja úszni az egészet.

Azonban ahogy elkezdtek nyomozgatni és egyre mélyebbe ásni a férfi múltjában, nagyon megdöbbentő dolgok derültek ki. Mr. Shue ugyanis kétszer is megnősült már korábban, de az első feleség azt állította, hogy a férfi nagyon erőszakos volt, és verte őt.

A második házasság alig nyolc hónapig tartott, és a feleség halálával végződött. A két házasság között Shue azzal dicsekedett a börtönben, hogy azt tervezi, hét felesége lesz élete során.

Az esküdtszék egy óra tíz perc alatt úgy döntött, hogy igen, így fest. Shue-t bűnösnek találták. Életfogytiglani börtönre ítélték, de nem sokat ült: 1900 tavaszán kanyaró és tüdőgyulladás végzett vele.

Mrs. Heaster 1916-ban halt meg, de hátralévő évei alatt végig kitartott amellett, hogy a lánya szelleme segített kézre keríteni a gyilkosát.
(forrás:avilagtitkai.com)