2017. június 10., szombat

A lélek szárnyalása



A testen kívüli megtapasztalások nemcsak a tudomány, az orvosi társadalom és az ezotéria tanait követők számára fontos kérdések, hanem egyre több laikus ember is felteszi a kérdést: “Létünk több mint a fizikai test működésének eredménye?”


A legtöbb ember számára, ezek a történetek akkor kapnának hitelt, ha önmaguk is megtapasztalhatnák.

Pár évvel ezelőtt egy közeli barátom számolt be egy olyan élményéről, mely során egy bentlakás szobában az esti elalvás után hirtelen felébredt. Valahogy ez mégis más volt, mint az éber állapot, mert saját testén kívül találta magát, tudata tiszta volt és meglepő kíváncsisággal nézte az ágyban alvó testét, aztán a mennyezet fele emelkedve felülről tisztán látta az emeletes ágyban alvó szobatársát.

Bevallom eleinte szkeptikusan álltam a történet előtt, de évek múlásával a történet egyre inkább hitelt és értelmet kapott.

Mi is történhetett valójában?

A testen kívüli élmény lényegében a tudat ideiglenes leválása a fizikai testtől, egy természetes tapasztalat, amit, az emberek évezredek óta megtapasztalnak a különböző kultúrákban.

Ahogy a tudat elhagyja a fizikai testet és átvált az energetikai testre ilyenkor a fizikai test nagymértékben kezd ellazulni. A legtöbb ember a megtapasztalás első lépéseként egy vibráló érzést érez. Ez az úgynevezett vibrációs állapot.

A legtöbb ember megijed ettől az állapottól, mert nem érti, hogy lényegében ez része a tudat természetes változásának, amint az leválik a fizikai testtől.

A kísérletek 47 ország, 18.000 személy tapasztalata alapján az mutatják, hogy 95% megtapasztalta már a vibrációs fázist az alvás alatt. A megtapasztalás nagyon változatos és egyéntől függő. Lehet hirtelen jövő érzés, energia áramlás érzete, érintés érzés. Annyira természetes, hogy az emberek nem is tulajdonítanak jelentőséget neki.

Ez az a pont, ami a fizikai érzékelés és a testen kívüli érzékelés határának tekinthető. A legtöbb ember gyakran érez elnehezedést, részleges bénulás érzést, vagy épp lebegést, láthat különböző fényeket. Mindezek az érzések beleértve a zuhanás érzetét is bevezetik a testen kívüli élményt. Ez tekinthető az Out of body experience élmény előszobájának.

A klasszikus álmainkban tudattalanok vagyunk. Ezzel ellentétben a tudatos álmok segítik a tapasztalat tudatosítását. A lucid álmok szintén kifutó pályái lehetnek a testen kívüli élményeknek.

Az alvás során spontán bekövetkező megtapasztalások mellett a súlyos baleset vagy betegség során bekövetkezett halálközeli élmények is az Out of Body Experience-hez sorolhatóak.

A statisztikai adatok szerint azon páciensek, akiknek a szíve infarktus miatt leállt 20-30%-a megtapasztalta a testen kívüli élményt. A leggyakoribb a már klasszikusnak mondható fényalagút, aztán a lebegés érzése, mások viszont precíz pontossággal képesek leírni az orvosi csapat minden szavát.

A neuroteológia a tudomány szemszögéből próbálja magyarázni a jelenségeket.

Az agyi temporális lebeny epilepsziás góca, vagy egyes hallucinogének kiválthatnak torzult idő és tér percepciót, vagy testen kívüli érzetet. Susan Blackmore szaktekintély az agy általi puszta hallucináció számlájára írja ezen tapasztalatokat. Más feltételezések az agyi oxigénhiány által kiváltott stresszreakcióként tekintenek az esetekre.

A tudományos megközelítések habár a testen kívüli tapasztalatoknak egyes elemeit magyarázni tudják neurobiokémiai folyamatokkal, azonban mégsem adnak kielégítő választ arra hogy, miként áll össze ez a teljes eseménysorozat.

A hitelt a több millió egyéni megtapasztalás ad, mely az illetők számára teljes mértékben átrendezte világképüket, testről, lélekről, életről és halálról alkotott elképzeléseiket.

Az egyéni megtapasztalás túllépve az anyagi világ keretein, a teóriák és fejtegetések határain spirituális magaslatokba helyezi ezen jelenségeket választ adva arra, hogy létünk több mint a fizikai test működésének eredménye.
(forrás:filantropikum.com)