2017. június 6., kedd

Egy tanulmány azt mutatja, hogy egy 3 napig tartó böjtölés képes regenerálni az egész immunrendszert



Mostanra már bizonyára mindenki hallott a böjt csodálatos egészségügyi előnyeiről. Bár sokan úgy vélik, hogy ez egy egészségtelen és veszélyes gyakorlat, a tudomány mást mond róla. Még a szakaszos böjt is, amely az étkezési idő 8-10 órás időtartamra történő korlátozását jelenti, nem pedig az étel teljes elhagyását, bizonyítottan sok egészségügyi előnnyel jár.


Gondoljunk csak bele abba, hogy korai őseink számára nem mindig állt rendelkezésre étel. Ettek, amikor volt ételük és böjtöltek (ha akaratlanul is), amikor nem volt mit enni. Ugyanez igaz a vadon élő állatokra is. Nem mindig jut nekik reggeli, ebéd és vacsora. Amikor sikerül zsákmányt ejteniük, akkor lakmároznak, de gyakran sok idő eltelik két sikeres fogás között.

A mindössze három napig tartó böjtölés fokozhatja az immunrendszer működését

Az elvégzett tanulmányok kimutatták, hogy a mindössze három napig tartó böjt nem csak fokozhatja az immunrendszer működését, hanem teljesen újjáélesztheti, és hosszú, egészséges életet biztosíthat. A tanulmányt végző kutatók ezt figyelemre méltó és nagy áttörésnek nevezték. A Dél-Kaliforniai Egyetem tanulmánya pedig egyenesen azt mutatja, hogy az éhező szervezet valójában beindítja az őssejteket, hogy azok új fehérvérsejteket termeljenek, melyek ezután leküzdik a fertőzéseket.

Hasznos a rákos betegek számára


A 72 órán át tartó böjt óvja továbbá a rákos betegeket a kemoterápia toxicitásától. A kemoterápia meglehetősen súlyos hatással van az immunrendszerre, de a vizsgálat eredményei azt sugallják, hogy a böjtölés segíthet enyhíteni a kemoterápiás kezeléssel járó káros következményeket.

Valójában a kutatók azt sugallják, hogy a böjtölés egy regeneratív kapcsolót indít be. Milyen csodálatos dolog ez! A böjtölés olyasvalami, amit egy kis kutatást követően bárki könnyedén elvégezhet. Még jobb azonban, hogy semmibe sem kerül!

Valter Longo professzor, a tanulmány vezető kutatója és a Kaliforniai Egyetem gerontológiai és biológiai tudományainak professzora szerint a tanulmány bebizonyította, hogy a böjtölés valójában egy új immunrendszer létrehozását segíti elő a szervezetben. Ahogy Longo kifejti:

Valter Longo professzor

"Ez lehetővé teszi az őssejtek számára, hogy tovább fejlődjenek és elkezdjenek szaporodni és végül újraépíteni az egész rendszert. És a jó hír az, hogy a böjt alatt a test megszabadul a rendszer azon részeitől, amelyek megrongálódhattak vagy öregek, vagyis a nem hatékony részektől. Egy kemoterápia vagy öregedés miatti súlyos károsodás esetén a böjtölési ciklusok szó szerint új immunrendszert hozhatnak létre."

A vizsgálatban résztvevőket arra kérték, hogy rendszeresen böjtöljenek kettő-négy napig hat hónapon keresztül. A regenerálódott immunrendszer mellett a kutatók megfigyelték az IGF-1 csökkent szintjét, ami egy növekedési faktor hormon, ami az öregedéssel, a tumor kifejlődésével és a rák kockázatával van összefüggésben.

Longo professzor szerint a kutatók meglepődtek, amikor megértették a kísérlet eredményét.

"Amit elkezdtünk megfigyelni mind emberek, mind az állatok esetében, a fehérvérsejtszám süllyedése volt, amely a hosszan tartó böjtöléssel járt együtt. Amikor valaki újra táplálkozni kezdett, a fehérvérsejtek visszatértek. Így hát elkezdtünk gondolkodni, hogy ez minek köszönhető?"

A hosszú ideig tartó böjtölés nem csak arra kényszeríti a szervezetet, hogy energiát nyerjen a saját glükóz és zsír tartalékaiból, hanem a fehérvérsejtek nagy részét is lebontja. A böjtölés minden egyes ciklusa alatt a fehérvérsejtek kimerülése az új immunrendszer sejtek őssejt-alapú regenerálódását váltja ki.

"Nem láttuk előre, hogy az elhúzódó böjtölésnek ilyen jelentős hatása lehet a vérképző sejtek regenerálódásának előmozdítására," - mondja Longo. "Amikor valaki éhezik, a rendszer megpróbál energiát megtakarítani, és az egyik dolog, amit az energiatakarékosság érdekében megtehet az, hogy sok olyan immunsejtet újrahasznosít, amelyekre nincs szüksége, különösen azokat, amelyek károsodhattak."

Ha valakit érdekel a böjt gyakorlata, feltétlenül végezzen alapos kutatást, mielőtt kipróbálná. Számos forrás áll rendelkezésre az interneten, és sok vallás és kultúra is támogatja a böjtöt a világ minden táján több ezer éve, mint az optimális egészség megtartása érdekében végzett kulcsfontosságú gyakorlatot. Lehet, hogy valakinek csak erre van szüksége ahhoz, hogy az immunrendszere újrainduljon és az emésztőrendszere egy ideig pihenjen.

A böjt tudománya videó itt:
http://videa.hu/videok/emberek-vlogok/a-bojt-tudomanya-WRzF1kLx9I18PBr9

Könyvajánló

A böjtölés nagykönyve
Ruediger Dahlke

Könyvében Dahlke a böjtölés egész útján elkíséri az olvasót: a felkészüléstől kezdve, a böjt krízisein át egészen a megtöréséig és a táplálkozás hosszú távú átalakításáig. Választ kapunk olyan gyakorlati kérdésekre, hogy kinek ajánlott a böjt, milyen betegségeken segíthet, illetve hogy hol és mikor kezdjünk bele böjtkúránkba. A könyv részletesen bemutatja a testben lezajló folyamatokat, valamint a lehetséges panaszokat és kockázatokat, ezenkívül segít a böjtölőnek félelmei legyőzésében, s erősíti a kitartását. Részletekbe menően tájékozódhatunk a béltisztítás módjairól, a különböző lábfürdőkről és szájöblítő módszerekről, a tüneteket enyhítő homeopátiás szerekről, valamint a böjt jótékony hatását elősegítő meditációs gyakorlatokról. Dahlke külön kihangsúlyozza a női lét és a böjt közötti összefüggést, és kitér a fényevés nagy vitákat kiváltó témakörére is. Legyen szó szakértő segítségével végzett vagy önálló böjtkúráról, ez a könyv mindkét esetben segítő társunk lehet a testi, lelki és szellemi jó közérzet felé vezető, csodálatos és gyógyító úton.
(forrás:http://ujvilagtudat.blogspot.hu)